Здравейте,
И на мен ми предстои да изграждам отопление за новопостроената си къща.
Спрял съм се и аз на камината на Равели HR100-14kW.
Въпроса ми е, дали ще е достатъчна?
Къщата е сглобяема (от Американските с носещи греди), добра изолация, на 1 етаж, 100 квадрата.
Има 3 спални по 12 кв, 1 общо помещение 32 кв. Баня 5 кв, тоалетна 2 кв. и мисля да сложа 150-200 литра бойлер със слънчев колектор, който да е вързан и с камината (с 2 серпентини).
Къщата е с изолация и на пода и на тавана.
И още един въпрос (то поскоро в някоя фирма трябва да отида де ама и тука да питам), по колко глидера ще ми трябват на стая (знам че без разпределение ще е трудно но все пак)?
В сайта с камините, дават че този модел отоплява до 125 кв. но не съм сигурен дали ще стигне за къщата.
И един последен за сега, към хората които са си я закупили. Във фирмата дали могат да ми направят цялостен проект, колко и къде да се сложат радиатори, и дали ги продават/монтират.
Благодаря предварително.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
307 мнения в "Камина на пелети с водна риза"
Аз съм нов в тази тема без практичен опит, но от това, което четох ми звучи да е достатъчно или най-малкото на границата. Но това мнение го казвам само за отоплението, ако се довави и битова вода да ползва от тая мощност вече не знам...
Тъй като имаш сглобяема къща може за ориентир да използваш сертификатите й за енергийна ефективност. Грубо казано по тях може да сметнеш колко топлина ти трябва за поддържането на определена температура на кубичен метър през студените месеци. Аз лично бих добавил 15-20% отгоре. След това ориентировачната сметка е лесна. Един средно голям глидер ти е 170W. Ако ползваш и конвекторни радиатори (с вентилатор зад глидерите) може да повдигнеш бързодействието им на затопляне (въпреки че ти като си живееш в къщата едва ли ще я оствяш да изтине).
Тъй като имаш сглобяема къща може за ориентир да използваш сертификатите й за енергийна ефективност. Грубо казано по тях може да сметнеш колко топлина ти трябва за поддържането на определена температура на кубичен метър през студените месеци. Аз лично бих добавил 15-20% отгоре. След това ориентировачната сметка е лесна. Един средно голям глидер ти е 170W. Ако ползваш и конвекторни радиатори (с вентилатор зад глидерите) може да повдигнеш бързодействието им на затопляне (въпреки че ти като си живееш в къщата едва ли ще я оствяш да изтине).
syncho
- майстор
Сглобаемите къщи ги правят с наистина добра изолация и каминка от този клас (HR100 на Ravelli, Duchessa Idro (Steel) на Extraflame) би била напълно достатъчна.
Както Keipaxo правилно предложи за да си 100% сигурен погледни си енергийния паспорт на къщата (задължително трябва да имаш такъв) и там си пише точно колко киловата са необходими за отопление. Според мен няма да са повече от 6-7кВ.
п.с. Честита Нова Година на всички! Пожелавам ви здраве, щастие, късмет, любов и по-меки зими. Нека изолацията е с вас, пелетите да не свършват, слънцето да пече и чашите да са пълни!
Както Keipaxo правилно предложи за да си 100% сигурен погледни си енергийния паспорт на къщата (задължително трябва да имаш такъв) и там си пише точно колко киловата са необходими за отопление. Според мен няма да са повече от 6-7кВ.
п.с. Честита Нова Година на всички! Пожелавам ви здраве, щастие, късмет, любов и по-меки зими. Нека изолацията е с вас, пелетите да не свършват, слънцето да пече и чашите да са пълни!

Здравейте на всички
Аболютно нов съм във форума, но е интересен и се надявам за напред да пиша и аз мнения по теми в, които съм компетентен.
Затруднен съм в избора ми на пелетна камина и смятам, че тук е мястото, където мога да получа достоверна инфомрация.
Трябва ми съвет от къде и каква пелетна камина да си закупя? След като, прочетох цялата тема и аз споделям мнението, че представителите, продавачите на Ерато не са много компетентни.
По никакъв начин не можаха да ме убедят да си закупя нещо от тях.
На всеки мой въпрос ми се казваше ами не знам, нека да погледна.
Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.
Ще отоплявам и бойлер - 80 литров.
Каква трябва да е мощността на пелетната камина в моя случай? Моето усещане е около 21 KW.
Това което забелях, е, че в БГ се продават български и италиански, като в сайта на Ерато видях една камина: Bisolid Commo (21kW 4+17), за която разбрах, че е сръбска. (с не лоша цена).
Ако може компетнтните да внесат яснота, както и хора от форума, които предлагат камини да пишат.
Благодаря
Аболютно нов съм във форума, но е интересен и се надявам за напред да пиша и аз мнения по теми в, които съм компетентен.
Затруднен съм в избора ми на пелетна камина и смятам, че тук е мястото, където мога да получа достоверна инфомрация.
Трябва ми съвет от къде и каква пелетна камина да си закупя? След като, прочетох цялата тема и аз споделям мнението, че представителите, продавачите на Ерато не са много компетентни.
По никакъв начин не можаха да ме убедят да си закупя нещо от тях.
На всеки мой въпрос ми се казваше ами не знам, нека да погледна.
Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.
Каква трябва да е мощността на пелетната камина в моя случай? Моето усещане е около 21 KW.
Това което забелях, е, че в БГ се продават български и италиански, като в сайта на Ерато видях една камина: Bisolid Commo (21kW 4+17), за която разбрах, че е сръбска. (с не лоша цена).
Ако може компетнтните да внесат яснота, както и хора от форума, които предлагат камини да пишат.
Благодаря
syncho
- майстор
Не повече от 12-13kW обща мощност (~11kW на водната риза) ти е повече от достатъчно т.е. най-малките модели на италианските с водна риза. Понеже съм пристрастен бих ти препоръчал камините на Extraflame, или по-точно модел Duchessa Idro Steel, като малко по-евтин вариант.
Може ли направо линк да ми изпратиш, нищо лично но малко ми е объркваш сайта ти.
Метни едни линк да погледна коя е.
jabata
- специалист
lionko написа: Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.Здравей,
имайки в предвид че самата камина (само от излъчването) топли перфектно помещение от 30 квадрата, ти остава водната риза да топлиш 90 квадрата плюс бойлер. А все пак да не забравяме че бойлера не консумира непрекъснато, а само докато загрее, и него може да го контролира човек с един диференциален термостат, така че да работи когато се вдига температурата (ако това командване не е интегрирано в самата камина), аз мисля че някоя 10-11 KW ще се справи перфектно. 21 KW идва прекалено мощна, а да не говориме че за тези сръбските до момента няма никакви отзиви, защото са в каталога на Ерато едва от ноември! Така че остават само гореспоменатите марки и модели или MCZ които обаче пак се внасят и сервизират от Ерато. А и разликата в цената спрямо другите е пренебрежима, мисля че остават Ravelli и Extraflame.
По-мощна камина, просто ще харчи повече, и ще пали и гаси по-често, докато една такава, ще си работи непрекъснато на ниска мощност, и ще грее и ще пее

Но избора си е все пак твой. И не на последно, много зависи колко е топъл апартамента, защото ако е студен, наистина ще ти трябват 21 KW.
Аз лично ползвам Revelli и съм доволен.
syncho
- майстор
lionko написа:Може ли направо линк да ми изпратиш, нищо лично но малко ми е объркваш сайта ти.Заповядай:
[url=http://kamini_na_peleti.multiterm.org/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8.php?%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB=Duchessa%20Idro%20Steel]камина на пелети Duchessa Idro Steel[/url]
Strahil
- специалист
Ако държиш да дадеш повече пари за камина, можеш да си купиш Bisolid Commo и от сайта на Палацети ,но под тяхна търговска марка.
От доста време ги продават
http://www.palazzettigroup.com/en/fireplaces_and_stoves
горе в дясно е камината, само малко решетките са променени
Ако държиш да дадеш повече пари за камина, можеш да си купиш Bisolid Commo и от сайта на Палацети ,но под тяхна търговска марка.

http://www.palazzettigroup.com/en/fireplaces_and_stoves
горе в дясно е камината, само малко решетките са променени
Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература