Нека намерим най-тънките цени.
stancho123 - специалист
Колеги, някой има ли представа откъде в София мога да се сдобия с динамометричен ключ, не от тези със скалата, а от другите с врътката отдолу и като стигнат лимита, почва да превърта.
Принципно ми трябва за колата, държи го в гаража с инструментите, опазих ги да не ги гепят отвътре, ремонтирахме колата на един съсед и изчезна по едно време, така че съм решил да не влагам много.Моя беше на гедоре, приятел ми го подари.
Трябва ми да отчита до 100NM да кажем.
Някъде по форума бях чел, че по Кауфланд ли къде имало за по 30лв...та ме интересува къде в София мога да намеря такъв ключ за такива пари?

ПП Знам, че има форс, знам че има много марки и някой ще кажат да не се занимавам, но моля да си го спестят, такива пари мога да отделя.В продавалника съм гледал няма нищо(OLX в момента).
nikolaytatarov - специалист
в лидъла наскоро имаше оферта маи
bulhomes2 - майстор
И аз от Кауфланда за 25 лв съм си купувал. 2-3 пъти съм срещал промоцията, но скоро не. Но за точност не бих се обзаложил за него.
LazarGanev - "Велик майстор"
nikolaytatarov написа:
в лидъла наскоро имаше оферта маи
Не през май, а през март :wink:
nikolaytatarov - специалист
имаш чуство за хумор :-D
П. Петков - специалист
bulhomes2 написа:
И аз от Кауфланда за 25 лв съм си купувал. 2-3 пъти съм срещал промоцията, но скоро не. Но за точност не бих се обзаложил за него.
Въпросът за точността ме заинтригува и направих следния експеримент: Стиснах в менгеме квадрата на динамометричен ключ (който се оказа, че работи като такъв само при затягане, на което не съм обърнал внимание или съм го забравил, въпреки че го имам отдавна! :) ), а на другия край поставих тежест 10kgf (измерена с тензометрична везна). Тежестта е от някогашните противопожарни инсталации и се ползваше за отваряне на вентилите на въгледвуокисните бутилки.
Прикачен файл:
Picture 003.jpg
Picture 003.jpg (65.76 KиБ) Видяна 8216 пъти
разстоянието между квадрата и точката на окачване е 43 см, тоест въртящият момент трябва да е 4,3kgfm. Първоначално поставих скалата на позиция 2kgfm и постепенно я завъртвах помалко, като всеки път слагах отново тежестта. Мнокократно слагане на тежестта и съответно устойчиво, мнокократно "прещракване" се получи при това положение на скалата:
Прикачен файл:
Picture 004.jpg
Picture 004.jpg (57.66 KиБ) Видяна 8216 пъти
Делението, което не се вижда е 5,5kgfm, тоест към 4,2kgfm трябва да се добавят още 1,3*0,4 единици, съгласно Нониусната скала. Или общо се получи 4,72kgfm. Трябва да се има предвид, че силата се прилага в средата на ръкохватката (накатената част от нея), а не в края, както е на снимка, така че след редукция точността се оказа доста добра. Или в резюме, точността може сравнително лесно да се провери.
P.S.
понеже дойде реч за "Нониусна скала", преди време попаднах на едно руско книжле, където се обясняваше, че скалата е измислена от португалски учен още през средните векове и затова носи неговото име. Нещо, което беше любопитно и не го знаех. :)

Тема "Динамометричен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: