Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gechevp - специалист
alsted написа:
gechevp написа:
... да са високи и да правят не много дебела сянка.
Тополи. Стига да нямате алергии. Отделно факта, че те притеснява цапането от звездичките ... на есен всяко широколистно ще ти цапа много по-яко. Мислех още в началото да ти предложа иглолистни (вечно зелени), но и от тях постоянно има капещи ... Нещо не схващам как ги поддържаш 1,2дка при положение, че те притесняват някакви звездички?
Колега от сравнително скоро имам имота и не бях стигнал до повече от косене на тревата по градината :)
Един колега ме подплаши, че падали много от тези "звездички" и били навсякъде по имота му, а е само една бреза. За това питам?
Иначе брезата много ми харесва.

Мястото е до Перник, малко по-високо е от София и има доста слани. Не е много ветровито. Доколкото четох, брезата е издръжлива.
Не искам да е много голяма сянката.

За пауловнията, прочетох че била с много "агресивен разтеж" - като бурен. А не искам да все едно люляк всяка година :))
hidrazin - майстор
За пауловнията чак пък агресивен? Вярно, расте бързо ама не е троскот като люляка и лешника. И от двете не мога да се отърва. :lol: Голяма напаст са.
Пауловния:

Изображение

За бялата бреза донякъде е прав тоя дето ти е казал за "звездичките". Имахме десетина бели брези на старото място. Няма метене !!! Ама тогава нямаше от тия прахосмукачки за листа и не знам дали вършат работа при тях. Поне не лепнат.
Подобен е проблема и с иглолистните. Игличките падат целогодишно. Нямат нито метене, нито прахосмучене. Липа - не случайно има такова име. Всичко отдолу почва да лепне. :lol: Акация - бива, стига да не си спираш отдолу колата. Също пуска лепкав сок. Листата са дребни и като паднат върху паркирана кола се свиват на тръбички и се натикват в цялата система на вентилацията.
Те тези неща - от собствени неволи. Нататък избираш ти.
:partyman:
Ей от това падат "звездичките". Всяка една такава "шишарка" се разпада на стотици звездички(семена).

Изображение

А иначе бялата бреза е страхотно растение. От кората и става перфектна водка. Също така кората гори като барут. Като малък само с това си палехме печките в къщи (за разпалка само). Изглежда много готино - красива е. Дървесината е идеална за дърворезба.
Успех и късмет с правилното решение!
gechevp - специалист
Колега, благодаря ти за хубавото мнение.
Сега като се сетя пауловнията има голямо стъбло и не става да го посадя там където искам дърва - на пътя е точно и не искам да изрони асвалта и оградата ми :)

Вероятно ще се насоча към брезата все пак и ще купя една прахосмукачка.

Освен брезата харесах и Японска вишна. Дайте идея и за не много голямо дърво, което да има чевени листа на есен.
gechevp написа:
Колега, благодаря ти за хубавото мнение.
Сега като се сетя пауловнията има голямо стъбло и не става да го посадя там където искам дърва - на пътя е точно и не искам да изрони асвалта и оградата ми :)

Вероятно ще се насоча към брезата все пак и ще купя една прахосмукачка.

Освен брезата харесах и Японска вишна. Дайте идея и за не много голямо дърво, което да има червени листа на есен.
Някъде дори четох, че пауловнията е забранена за засаждане и внос в някой държави, за да не промени околната среда като завладее пространството на други видове :rolleyes:

За мен идеята зя плодни дръвчета си е много добра, дори да не раждат , поради резидбите така , както ако ги отглеждаш в овощна градина, все нещо ще родят и най-важното пролетно време ще радват окото със цвят :supz:
Тополата е любимото ми като визия дръвче, но мисля, че като единично растение би ми радвало най-много.
В някой части на Европа използват букови и други иглолистни горски видове, плътно засяти и редово оформени като жива плет.
Много ми харесва засяване на няколко реда дървета с различна височинност- сега в БГ има вече и голям избор на клен ( acer)- японски с различна големина и цвят на листата:
http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/1581.html
както и ясеновиден клен фламинго:
http://sadsamslabo.ru/dekorativnye-dere ... i/548.html
в момента има такъв в Практис в София- но гледай по етикетити - не се знае дали продавача когото попиташ ще знае за какво " иде реч" 8-[ , поне в моя случай беше така, цената на дръвче, около 2 метра високо е около 17, 80лв
ето и още идеи за есенно обагряне на желаната "жива сянка"
http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/1922.html
gechevp - специалист
Благодаря Ви колеги, засадих в край на сметка 7 брезички, около 1.5 високи.
Ще им трябват 2-3 години за да се вдигнат малко, за да има сянка :)
hidrazin - майстор
Добър избор. Красиво дърво и винаги ми е харесвало.
gechevp - специалист
Благодаря ти колега,
само имам един въпрос към всички. С какво да третирам, за да пораснат по-бързо?
iivanov - майстор
gechevp написа:
Благодаря ти колега,
само имам един въпрос към всички. С какво да третирам, за да пораснат по-бързо?
С вода.
Sk4 - специалист
най-хубавата сянка става с Laburnum :)))
въпреки, че аз предпочитам повече albizia julibrissin :)

Тема "Съвети за хубава сянка! :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: