• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 35
От мобилни телефони до цифрови камери
самоход - специалист
ама е изработена с вкус!

П.П.
имам усещането, че човекът не ползва тази антена, а е оставена на видно място за "разлайване на кучетата"
Последна промяна от самоход на ср апр 16, 2014 11:20 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Определено е от преходния период. НЕкакъв хибрид, който се пригажда към цифровото, но все още пази и нещо за аналоговото :lol:
romanpm - майстор
75 омовия кабел е вероятно свързан директно :lol:
DMN - майстор
kozl написа:
Определено е от преходния период. НЕкакъв хибрид, който се пригажда към цифровото, но все още пази и нещо за аналоговото :lol:
И аз това си помислих. Ако е в района на Видин(съдя по автора на снимката), може да хваща и румънска телевизия, а те доколкото знам все още са на аналогова и с хоризонтална поляризация :-D
krasiorocknroll - специалист
А каква е допустимата дължина на кабела за външна антена?
AAsat - специалист
Зависи от нивото на сигнала на мястото на приемане, зависи каква е антената, зависи какво е затихването на кабела, зависи каква е чувствителността на приемника. Общо взето не може да се даде еднозначен отговор на така поставения въпрос. Все едно да питаш колко километра може да измине един автомобил с бензина, който е в резервоара му.
krasiorocknroll - специалист
Все пак трябва да има някаква норма за затихване в Db= :?
AAsat - специалист
Не знам какво разбираш под норма на затихване. Ако примерно ползуваш този кабел и този приемник и сигнала на изхода на антената е примерно -68 dBm за най-слабия сигнал, можеш да си позволиш примерно 16dB затихване до границата на чувствителността на приемника за този сигнал. Ако този сигнал е примерно на 650MHz, виждаме че затихването на кабела за нея е 16dB/100м - т.е. би трябвало да може да си позволиш 100м. кабел. Ясно е че ако затихването на кабела е по-голямо той трябва да е по-къс, ако приемника е с по-слаба чувствителност кабела също трябва да е по къс. Друга антена пък би дала друго ниво на сигнала. Доколко данните за затихването на кабела и за чувствителността на приемника са верни - не е много ясно. Трябва разбира се да предвидиш и достатъчно запас защото нивото на сигнала не е едно и също. Аз бих приел чувствителността поне 10 dB по-слаба от декларираното и още 10 dB запас.
На практика не знам дали има полза от всички тези писания - нивото на изхода на антената обикновено е ??? и точни сметки няма как да се направят. А защо наистина е необходимо да се знае максималната дължина на кабела ?
petromaniq - специалист
Възможно най-къс кабел. То е ясно че ако е наложително по-голяма дължина, няма как да изсмучеш сигнал от пръстите си и се налага антенен усилвател, какъвто качествен за потребителски цели още не съм виждал...... и все пак - всичко опира до проби.
petar2kolev - специалист
Аз като вързах една изгоряла луминисцентна тръбна лампа ми даде 100% сигнал, като проверих опцията в приемника. От едната страна давам на късо двата пина на лампата и свързвам жилото, от другата страна същото с оплетката.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 35

Тема "Ефирна цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: