• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Извинявам се, че съживявам темата, но искам да попитам, как седи въпроса с почистване/замърсяване на стъклото при камините Extraflame.
Защото при някой камини, стъклото се потъмнява (става черно) дори след няколко часа работа.
Не че е проблем, при почистване с един влажен парцал всичко пада, но е грозно да гледаш едно черно стъкло.
syncho - майстор
При Extraflame има създаване на въздушна струя пред стъклото и така то се замърсява доста по-бавно. Няма как да не се замърси, но не почернява за 1ч.
zaid - помощник
Ха така, открийте десетте разлики:
EXTRAFLAME:http://shop.multiterm.org/product_info. ... cts_id=560
MCZ RED:http://termoproektstroi.com/Photo/Otopl ... Hydro.html
Едната вече я видях, повече мощност за по ниска цена при производители на едно ниво.
Уф, ама то 11.6 кв. е още по евтина,
syncho - майстор
Малко е грешно да се слага марката MCZ точно на тези модели, защото те са нисък клас камини и се произвеждат за пазари като нашия. Ако ги сравниш тази RED серия с редовните модели на MCZ ще останеш очарован от разликата и в цените и в качеството и във всичко останало. Така, че в момента правиш сравнение м/у два класа печки, а не м/у подобни модели и разликите са много. А ти си избрал на всичкото отгоре и камината с керамика, която качва допълнително цената.

Все едно да сравняваш Дачия и VW. Дачия е евтината марка на Рено за третите страни и е много по-евтина от VW и имат и по-мощни модели от някои VW-та, но това не ги прави по-добри автомобили, нали, нито ги прави от един клас автомобили.
jabata - специалист
Много точно казано.
Това което се предлага в България под марката MCZ, няма почти нищо общо с MCZ освен марката, и тези модели ги има само и единствено в България, и никъде другаде. И това е просто договорка между Ерато и MCZ.
Докато другите камини са класи над тези, и разликите ще ги види човек ако ги сложи една до друга и ги разгледа внимателно. Качество на изработка, компоненти....и, и и....
Strahil - специалист
lionko написа:
Здравейте на всички

Апартамента ми е около 120 квадрата, изолиран от вътре, топъл като цяло. В момента правя ремонт и мисля, че пелетите са удобно решение за отопление.
Ще отоплявам и бойлер - 80 литров.
Каква трябва да е мощността на пелетната камина в моя случай? Моето усещане е около 21 KW.
Това което забелях, е, че в БГ се продават български и италиански, като в сайта на Ерато видях една камина: Bisolid Commo (21kW 4+17), за която разбрах, че е сръбска. (с не лоша цена).

Ако може компетнтните да внесат яснота, както и хора от форума, които предлагат камини да пишат.

Благодаря

Според мен си прескочил 1-та стъпка .Добре е първо да имаш проект от специалист за да се види какви кВ ще ти трябват реално и чак тогава да си търсиш и правиш избор м/у камини с търсените от теб кВ .Инак само някоя форумна врачка на око веднага с точност може да ти сметне колко точно ти трябва :drinkers: а това е лаишко и несериозно.
Камините се слагат обикновенно в големите стаи на апартамента - холове и всекидневни и отдаваните кВ от горене на камините при отопление не са достатъчни да ги стоплят тези стаи и винаги е добре да имаш радиатор в тази стая. За да ти свърши работа отдаваната мощност при горене на камината стаята трябва да е доста малка като квадратура ,но тогава ще имаш проблем че камината ще се ръководи по тази Т което не е толкова добре за радиаторите ти според мен.
Strahil - специалист
syncho написа:
Strahile много ги хвалиш тези. Реално сблъсквал ли си се с някой от тези сервизи? Страшно много хора са ми се оплаквали, че са чакали със седмици да благоволят да пристигнат на място. Да не говорим, че и компетентността им е доста под въпрос. Не искам да звуча, че са единствените такива, но тях специално не ми ги хвали изобщо.

Да не говорим, че този модел ще е доста голям като мощност за това, което му трябва на lionko.

Boys and girls, повтаряйки мантрата ,че те нямат сервиз ,некадърници били ..кой ? В Пловдив където сте и вий са ТЕ+, ВС Инжинеринг и Андромеда ,някои от тях ли ,защото тези дистрибутори са по големи фирми от вашите/барабар с дистрибутора на Равели / и са от доста време на пазара- няма как да не са пекани и да не си разбират от работата скромно мисля.Няма как да си на пазара като Ерато толкова дълго време и да продаваш боклуци, лош сервиз и прочие .Звучи нелепо :) Хората си имат двустепенна форма на сервиз. Сервиза им се обучава в Германия, Италия и Австрия - нали са официални представители , а дистрибуторите им които подържат сервизните си центрове във Хасково . Има една стара шега - когато сулю и пулю тръгне да продава за първи път котел, камина горелка първи които разбират са именно тия дистрибутори и на въпроса защо такава добра цена....защото вас ератовци ви натискат да имате добър сервиз и да ни оправяте и наште неща,да не обучаваме наново сервиз. Друго което се набива на очи е винаги импотентното поведение на бг търговеца - той или мънка или обикновено плюе по конкурента си ,но задължително без обосновка защото си няма на идея / все пак бг манталитета /...какво продава и какви му са предимствата .
syncho - майстор
Колегите от Пловдив ги познавам много добре, дори с някои от тях сме започнали заедно работа на времето. За тях лошо не мога да кажа. Както виждаш никъде не съм споменавал имена, така че ще те помоля, да не се опитваш да ме вкараш в някакви си твои интрижки.

Казах, че е ФАКТ, че много клиенти са ми се оплаквали от сервиза им и в последствие са станали наши клиенти. Ти нали не живееш със заблудата, че работим само в Пловдив??? Да не би да имат сервизи само в Пловдив или в София? Само тях ли обучават в Германия, Италия, Австрия...? Има една не чак толкова нова истина и тя е, че клиентите ви не са доволни от сервиза ви!

Относно продуктите, за които говориш, просто няма как да ме убедиш, че пелетен котел за 2000-3000лв е качествена стока. С повечето им неща е така - предлага се възможно най-евтиното и никога не се търси качество.

И разбира се целия ти пост е отговаря напълно на последното ти изречение. Просто остана да си кажеш и поста в Ерато, че да е ясно на всички, защо така пламенно ги защитаваш, и
Strahil написа:
обикновено плюе по конкурента си ,но задължително без обосновка защото си няма на идея
, както правиш в момента.

Недей да караш човека да дава излишни пари за проект да му сметнат мощността за 120м2 жилище. Това е безумие! Наистина ли има значение дали ще излезе 8-9кВ или 10-11кВ??? Наистина ли има значение да е точно до вата? Който и проектант да питаш, никой няма да ти каже, че ще са му необходими 20кВ за такова изолирано помещение. Да не говорим, че от подовото не може да изкара повече от 100-тина вата на квадратен метър, ако се подава правилната температура за подово.

Писнало ми е от търговци на Ерато, които продават 40кВ горелки на хора с по 100м2 жилища, просто защото им е на склад и ги лъжат, че "то си намаля мощността". Ама не им казват, че минималната мощност, на която може да работи е примерно 10-15кВ. После и буфери им предлагат, "за да не се включва и изключва постоянно горелката".... "Ще спестиш"!!!! БЛАГОДАРЯ!
Strahil - специалист
syncho написа:
Колегите от Пловдив ги познавам много добре, дори с някои от тях сме започнали заедно работа на времето. За тях лошо не мога да кажа. Както виждаш никъде не съм споменавал имена, така че ще те помоля, да не се опитваш да ме вкараш в някакви си твои интрижки.

Казах, че е ФАКТ, че много клиенти са ми се оплаквали от сервиза им и в последствие са станали наши клиенти. Ти нали не живееш със заблудата, че работим само в Пловдив??? Да не би да имат сервизи само в Пловдив или в София? Само тях ли обучават в Германия, Италия, Австрия...? Има една не чак толкова нова истина и тя е, че клиентите ви не са доволни от сервиза ви!

Относно продуктите, за които говориш, просто няма как да ме убедиш, че пелетен котел за 2000-3000лв е качествена стока. С повечето им неща е така - предлага се възможно най-евтиното и никога не се търси качество.
На нашенски звучи - бе сестра ти е такава, пък и ти дори да нямаш сестра върви се оправяй . Че взеха да се смеят:) за това сънчо е хубаво да се посочва кой е черната овца :)
Първо се започва от проекта, за да не слагаш каруцата пред магарето...елементарно.То хубаво е форум за взаимопомощ ,но някои неща трябва да се видят на място и да се преценят :) Айде стига спам , наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
jabata - специалист
Strahil написа:

Boys and girls, повтаряйки мантрата ,че те нямат сервиз ,некадърници били ..кой ? В Пловдив където сте и вий са ТЕ+, ВС Инжинеринг и Андромеда ,някои от тях ли ,защото тези дистрибутори са по големи фирми от вашите/барабар с дистрибутора на Равели / и са от доста време на пазара- няма как да не са пекани и да не си разбират от работата скромно мисля.Няма как да си на пазара като Ерато толкова дълго време и да продаваш боклуци, лош сервиз и прочие .Звучи нелепо :) Хората си имат двустепенна форма на сервиз. Сервиза им се обучава в Германия, Италия и Австрия - нали са официални представители , а дистрибуторите им които подържат сервизните си центрове във Хасково . Има една стара шега - когато сулю и пулю тръгне да продава за първи път котел, камина горелка първи които разбират са именно тия дистрибутори и на въпроса защо такава добра цена....защото вас ератовци ви натискат да имате добър сервиз и да ни оправяте и наште неща,да не обучаваме наново сервиз. Друго което се набива на очи е винаги импотентното поведение на бг търговеца - той или мънка или обикновено плюе по конкурента си ,но задължително без обосновка защото си няма на идея / все пак бг манталитета /...какво продава и какви му са предимствата .
Аз не видях до момента някой да плюе по конкурента, и да се държи така арогантно както Вие колега.
Така че мисля че това с плюенето, важи абсолютно за Вас колега, моля малко по-скромно го раздавайте. Защо си мислите че само вашите хора се обучават в чужбина, мога да добавя че всеки един дистрибутор праща хората си в чужбина. Освен това познавайки манталитета на хората, мога да кажа че е много по-добре някоя по-малка фирма, отколкото някой гигант, първо защото клиента за гиганта е никой, докато в малката фирма, всеки един клиент е важен, и всеки един загубен или недоволен клиент е пагубно. Докато големия, маха с ръка, и казва майната му. Отделно че отделното звено от гигантската верига е един никой, и не го е грижа за нищо. Като това важи не само в България, но и в цяла Европа. Срещу това се борят големите - да унищожат дребния бизнес, защото знаят че дребния бизнес може да не докара цени като тях, но ще спечели клиентите си с отношение към тях. Това съм го изпитал на собствен гръб. Бил съм клиент на Ерато, и на малка фирма. Разликата в отношението е огромна. Ерато за най-малкото нещо ме карат да мръзна 3 дена, докато малкия веднага се отзовава.

По темата планиране, и смятане, дето според тебе е толкова важно....В пълна заблуда си. Дистрибутор на Ерато, ми направи сметка и се оказа че за да стопля жилището си, ми е необходима камина 21 KW, по мой бакалски сметки обаче излезна че ми трябват 10 KW, и аз си взех малка (под 15 KW обща мощност отдаване + водна риза). След една зима експлоатация, мога да кажа че камината е работила непрекъснато на минимална мощност, като много често дори и тя ми е била много.

Що се отнася до това, къде да се монтира камината, и че въздуха в стаята ще смущава работата на радиаторите...Пълни глупости, при една такава система, винаги избираш модулация по вода, и всичко работи перфектно, като локално парно. В стаята е студено, коефициента на топлоотдаване се повишава, водата пада, вдига се мощността и обратното...Толкова е просто, а ние...правиме сериозен проблем от това.

Така че за компетентността не искам да говоря повече, защото е факт, че дистрибуторите на Ерато преди 8 години бяха едни, сега са други. Едните вече се откъснаха от тях, и на тяхно място дойдоха нови. Това мисля че е факт, който говори сам за себе си.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: