• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Strahil - специалист
Boys and girls, да се върнем на обемите . При условие сънчо, че фирмата ти е по малка от всеки от ТЕ+,Андромеда и ВС Инж/от големите дистрибутори на Ерато за Пловдив/ е все пак си мисля те има потенциал така на око за около камион камини годишно ти за какви обеми бленуваш ,като стоката ти се кара с групаж ? Какви дистрибуторски договори ,които да им изпълняваш обема...усмивки с един файтон стока,а ератовци така на око сигурно правят 500бройки .Капитлистите гледат да ти набутат сервизния рабат като рез.части /е с българските е по добре - КЕШ ис КИНГ все още:)/ Ма както казах къв рабат , кви договори с групаж ..ей добре развеселяваш. Жабата дето скачаше че MCZ я правят специално за ератовци камината - такава глупст вече.... жаба я влез в час или пиши неща които знаеш .Сега ще ти го обясня на достъпен език - Италиянците да работят специално за Бг търговец /Ерато в случая/ – доста нелепо  . Те отдавна са открили топлата вода имат обикновенно 2 серии ,Премиум/ бутикова/High или едната е висок ценови сегмент бъкана с екстри и и по нисък за по голяма масовост ,която си е премиума но без някои 'излишни глезотии' . Виждал съм на няколко камини телата- нема разлика .Та тук е заровено според мен кучето - MCZ пазаруват и ребрандират от доста време ератовски котли и горелки и явно от това сътрудничество се получава ..нещо . Та от икономическа гледна точка е елементарно че големите обеми винаги ти дават по добри цени + заровено куче :) Ако погледнеш на икономиката от хуманитарната и страна/която е резерве за търговеца/ ще те облъчи с небивалици .Англичаните му викат на това verbal mas.../думичката е мръсна/ . Ма тия небивалици ги дърпаме настрана и гледаме от към точната и страна дето са цифричките ,които седят зад дадени цени - и там е очевадно Висок обем-добра ,%отстъпка +заровено куче =невероятно добра комбинация. Бутиковоте стоки - минават през 1 ръка търговец , малък обем =малка отстъпка и сервизни част- 2-3 уплътнения за врата от рабата .Оттам при тях се получават такива извращения в цените понякога , защото все някое магаре трябва да плати масрафа накрая или да вярвам в Дядо Коледа. Мисля ,че горе долу добре го описах, да не навлизам вече в детайлите с цифри .наздраве банда. :drinkers:
че се изморих да пиша и да смятам :partyman:
jabata - специалист
zaid написа:
1.Хайде моля те, ама мнооого те моля да ми посочиш разликите между MCZ и MCZ Red, че нещо не ги намирам :lol:

2. Как ще стоплите 120 кв. плюс бойлер с 11 кв. водна риза? Нали разбирате, че италианското строителство няма нищо общо с нашето. Там не слагат 5 см. стиропор и да викат че имат изолация. :lol:

3.То бива, бива да се опитвате да си пробутвате 11-12 кв.-те камини, щото само те са на поносими цени, ама да викате на бялото черно, не е хубаво.

4. И що премълчавате факта, че за всички камини на пелети им дават до 91% КПД, но то е непостижимо при максимално натоварване, защото им са прекалено малки топлообмениците. При различните модели отклоненията са различни, но съм засичал стойности под 75%, където вече се губи смисъла да използваш пелети като гориво.(Да Винчи, да не питате кой)

Към "lionko"
Според мен ти е необходима 21 кв. камина, а пък тя нека си работи на по-ниска мощност, ще получаваш по добро топлоотдаване, пък за визия, модел, цена си избери нещо което да ти харесва, все пак ще се налага да я гледаш всеки ден и не трябва да те дразни. :lol:
Не че разбирам много, или каквото и да било. Но първо, трябва да се дефинира отопляемата площ апартамент ли е, или къща. Защото на всички е ясно, че един изолиран апартамент има много по-малко топлозагуби от една къща със същата изолация, което е факт и неможе да се оспорва.
В случая колегата е написал че е апартамент мисля че на всички е ясно че е безумие да отопляваш такова помещение с 21кв, най-малкото на джоба няма да му е комфортно.
Първото което е, защото от опит мога и аз да потвърдя че 14 KW обща мощност са предостатъчни за отоплението на реални 70кв. отопляема площ. с прилична изолация. Казвам прилична, защото има много забележки. И въпреки всичко поддържа температура 25 градуса, при непрекъсната работа на камината на минимална мощност.
Друг случай, пак от практиката че 20 кв горелка присадена на котел Bosch са достатъчни за отопление на 180кв. добре изолирана къща. Има ли смисъл да обяснявам какво са топлозагубите на един такъв котел с присадена горелка? Мисля че всякакъв коментар е излишен, първото защото котела не е оразмерен за горелка, и второто защото самия котел излъчва немалко топлина топлеща атносферата.
И ако сравниме тези 2 случая, ще видите че Лазар е прав. Да не говориме че до същия извод може да стигне човек, използвайки най-грубата формула отопляем обем и мощност. Където 40W мощност са достатъчни за добре изолиран апартамент в нашите географски ширини.
Друг момент е че бойлера не е непрекъснат консуматор а само докато загрее. В момента в който температурата на водата в бойлера стане развна на тази в системата, то той не харчи нищо.
Да не говориме че много често 120кв апартамент е по документи а реалната отопляема площ е около 100, което също е фактор.
Вече ако колегата не е дал правилно данните и жилището не е добре изолирано, е друг момент.
Но едно презашасяване с 50% повече мощност, ще доведе само и единствено до неравномерен режим на работа (on/off), преразход на пелети за клиента, и по-бързо износване на самата камина.
Не случайно при камините има 14+/- 1 KW и 21KW. Защото голямата ще покрие това което малката неможе, а вслучай че и малката го покрива, тогава голямата ще прегрява.
syncho - майстор
Strahil не разбирам какъв точно ти е проблема, че постоянно се заяждаш без причина? Какво значение има кой колко е голям, какви обороти прави и как си внася стоката, ако работи добре?

Даже ще ти дам още по-добър пример. Мен лично големите фирми не ми харесват, защото работят тромаво и малко през пръсти. Не, че е тяхна вината. Просто, когато имаш много персонал, управлението става много трудно и повечето от тези, които реално вършат работата го знаят и не си дават зор, ама даже хич понякога. Докато една по-малка фирма, която си е изградила име и държи да си го запази работи много по-гъвкаво, бързо и в много от случаите и труда им е по-евтин, както и по-качествен.

И пак ти казвам, че колегите от другите фирми, които споменаваш са много пекани хора и не ми харесва тона, с който подхождаш към нас. Това, че са ваши дилъри не ги прави уникални и най-добрите. Аз също имам дилъри в България, но не ме виждаш да им плюя конкуренцията по форуми нали? Айде със здраве и ако не помагаш на хората тук, то по-добре не пречи. Не съм тук да продавам. Една продажба няма да ме стопли. Тук съм, за да не се получават подобни недоразумения - 120м2 изолиран апартамент - 20кВ захранване.
zaid - помощник
jabata написа:
Не случайно при камините има 14+/- 1 KW и 21KW. Защото голямата ще покрие това което малката неможе, а вслучай че и малката го покрива, тогава голямата ще прегрява.
[/quote]

Ще ти прегреят ушите ........ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Как мразя да пиша ако знаеш, ама като гледам какви хора си вадят хляба с изграждане на отоплителни инсталации

Жабче имаш още мнооого да четеш, че да пораснеш голяма Жаба.
Минималната мощност на 21 кв. камина (Според MCZ) e 4.4 кв./H2O-3 кв/, а минималната мощност на 11.6 кв. e 3.6 кв./H2O-2.5 кв./
Наистина ли смяташ, че разликата от 3.6 до 4.4 има значение ?????
Виж Страхил е дал линк земи па прочети.
И си прав 14 кв покрива 70 кв не 120 + бойлер!!!
При газовите котли минималната мощност е 8, 9, 10 кв, в зависимост от модела тъй, че няма нищо общо, а кондензните нямат такъв проблем.

И към Лазар: Лазаре, мери се с газ анализатор, земи и си купи, недей да вярваш на написаното от търговците. И като почнеш да мериш може да имаш доблестта да се извиниш пък и да почерпиш.
LazarGanev - "Велик майстор"
zaid написа:
И към Лазар: Лазаре, мери се с газ анализатор, земи и си купи, недей да вярваш на написаното от търговците. И като почнеш да мериш може да имаш доблестта да се извиниш пък и да почерпиш.
Верно ли? Явно шефът ти си е купил газанализатор и те праща да мериш, ама не ти е обяснил как става :-D . Я тогава сканирай няколко принтирани протокола от твоите замервания да видим какви са тия резултати 75% КПД. После ще публикувам и аз - по-малко от 85-86% не съм засичал. :)
zaid - помощник
LazarGanev написа:
Верно ли? Явно шефът ти си е купил газанализатор и те праща да мериш, ама не ти е обяснил как става :-D . Я тогава сканирай няколко принтирани протокола от твоите замервания да видим какви са тия резултати 75% КПД. После ще публикувам и аз - по-малко от 85-86% не съм засичал. :)
Лазаре, Лазареее.
Уж си "Велик Майстор" пък пишеш глупости по форумите. Че и се сърдиш, като те засекат.
Благодаря за интереса който проявяваш, за твоя информация шефът съм си аз, и дал бог работа доволно за да нямам време да пиша по формите /можеш да ми провериш постовете/. Няма да ти сканирам каквото и да било, що то нямам скенер :lol: харча си парите за техника с която работя, пък със скенера какво да правя? Резби ли да нарязвам.
Сигурен съм, че си продал достатъчно камини на "Сън Систем" и сигурно и някоя и друга на "Да Винчи", а както твърдиш и имаш с какво да мериш, та като им ходиш на профилактика мери. Мери при максимална мощност, на пета степен, и като ти се занимава сканирай и публикувай. А ако случайно откриеш такава която да покрива показанията дадени от производителя, сподели със нас невежите и ти гарантирам, че само тази марка ще предлагам. :x :x :x
zaid, просто не си улучил човека, с когото да се дъвчеш :) . Щом нямаш скенер, дето струва 50-100лв, явно и фирма нямаш, нямаш и газанализатор, дето струва поне 3000лв (щот и той не нарязва резби :-D ), ами ползваш назаем от фирмата дистрибутор, която ти дава камините и котлите. Обаче след като имаш опит само с измислени марки, не знам защо си тръгнал да спориш за марки като MCZ и ExtraFlame, които си виждал само на картинка? Предполагам, че и сервизна документация нямаш при тебе, а си я предал на официалния сервиз, затова не можеш да сканираш, а не че нямаш скенер - щото можеш и с фотоапарат да заснемеш протокола и да го покажеш :wink: .
Виж zaid, пиша всички тези черни факти, защото съм сигурен че си достатъчно анонимен и няма да ти навредя лично (не искам това). Но в нашия бранш има много такива като тебе, дето си нямат понятие от топлотехника, а чисти и просто могат да навиват резби и тези хора пречат на бизнеса много. От това страдат клиентите, страдаме и ние, дето си вадим хляба с това, защото у клиентите се създава грешно впечатление, че на пелети и на газ е скъпо. Ами скъпо ще е - като им се монтира 21кВт камина на 120м2 жилище :x . Една проста сметка - 12кВт котел или камина харчи по 3кг пелети на час, за 24часа - 72кг, за 30 дни - 2160кг х 400лв = 864лв за месец - това може да изгори камина (котел) 12кВт за един месец. Някой смята ли че тази камина ще работи на пълна мощност? Разбира се че не, иначе никой нямаше да минава на пелети. Е, щом няма да работи на 12кВт, защо тогава са нужни 21кВт? Отговор1 - печалбата на търговеца е по-голяма при продажба на по-голяма камина и отговор2 - безхаберие от страна на търговеца и на чешмеджията, който монтира котела!
За да успокоим малко нещата публикувам два протокола и една сравнителна таблица. Понеже нямам монтирана нито една камина Сънсистем или Да Винчи (няма и да се случи), но пък съм монтирал доволно много Пелетерми, то използвам газанализ на 2 Пелетерма. Единият (на клиент с инициали Б.П.) е малко след първоначалния пуск - февр.2013 (затова мастилото е поизбледняло), а другият е на клиент с инициали М.Т. и съм го правил преди няколко дни на профилактика след втория отоплителен сезон. При единия протокол котелът е чист, съответно при котелна температура 75*С, температурата на димните газове е ниска (105*С) и КПД се доближава до каталожните данни. При последния протокол от профилактиката нарочно клиента остави котела нечистен повече от месец, за да видим какви ще са резултатите. Е, виждат се резултатите - при температура на котела 60*С (не ми се чакаше да вдигне повече), температурата на димните газове скача на почти 200*С, а КПД е 86% - едно от най-ниски, които съм измервал за този модел котли. А иначе мога да покажа и протокол от замерване на котел Виадрус У22 + ГП2 - температура на димните газове 300*С, КПД=80% - това е най-зле от всички замервания изобщо, но клиента пак си е доволен и не иска да се връща на дърва.

Прикачен файл

Б.П..jpg

Прикачен файл

МТ.jpg

Прикачен файл

Сравнителна таблица.jpg
zaid - помощник
Похвално! Опитваш се да разсъждаваш, но явно не ти се отдава!!!
Няма значение дали се опитваш да ме изкараш чешмеджия.
Моя газ анализатор струваше 2500, приблизително.
А съм анонимен във форума защото не разчитам нито да намеря клиенти тук, нито имам време да чета постовете Ви. В момента се наслаждавам на заслужена почивка извън страната, та и затова намирам време за форуми, е, не е много де :drinkers:
Пък и МНОГО МРАЗЯ да ми приписват думи които НЕ СЪМ КАЗАЛ.....
При пелетермите се старая да ги докарам до 92% КПД, но те не са камини(твоето не е успех, и явно камините не ги мериш, щото не са те учили да ги настройваш :lol: :lol: :lol: :lol: )
Не ми приписвай, че съм казвал някъде, не само в този форум, че отоплението на пелети е скъпо, просто защото не се е случвало.
Казах, че:
Тотлообмениците на камините са достатъчно малки за да не покриват заводските си показания при максимална мощност.
Най фрапантни са показанията при "някои български производители" (няма да им правим лоша реклама я), но и италианските са с големи отклонения, при тях обаче нещата са значително по-добре и с две думи стават.
Казах също, че една 21 кв камина може да работи с мощности от 4 до 21 кв т.е спокойно си я ползваш като 14 киловатова и харчи като за 14 кв, но при 14 кв мощност работи със много прилични параметри (КПД), отделен е въпроса, че ако изолацията на апартамента е от стиропор и семейството е четири членно, ползват интензивно топла вода и само за бойлера ще ти трябват 4 кв, пък тя цялата камина която искат да му продадат е с 11 кв. водна риза. (нищо лошо към марката, но защо не вграждат БГВ в малките си камини знаеш ли?), тъй че сметката за отопление която правиш е кръчмарска.
печалбата на търговеца е по-голяма при продажба на по-голяма камина и отговор2 - безхаберие от страна на търговеца и на чешмеджията, който монтира котела!
за това си прав но в случая по малката камина е по скъпа, а от по скъпата се печели повече смятам знаеш.
Въпросът е колко безскрупулен трябва да е един търговец, (Мултитерм не е случайна фирма), че да знае, че съоръжението не отговаря и въпреки това да го предлага.
Те това Лазаре ме подразни, за да се включа в дебатите Ви. И опитите ти да ме нападаш може единствено да те принудят да изкривяваш фактите, а това повярвай ще те направи смешен.
zaid написа:
Въпросът е колко безскрупулен трябва да е един търговец, (Мултитерм не е случайна фирма), че да знае, че съоръжението не отговаря и въпреки това да го предлага.
Те това Лазаре ме подразни, за да се включа в дебатите Ви. И опитите ти да ме нападаш може единствено да те принудят да изкривяваш фактите, а това повярвай ще те направи смешен.
Крадеца вика дръжте крадеца :-D ! Ти zaid след като си се убедил, че камините "на някои български производители" не стават за нищо, защо продължаваш да ги предлагаш, че и най-много от тях продаваш, м :) ? Някои хора като сложат една медна лира в рамка и поради липса на конкуренция са успели да продават "слънчеви колектори" решават че могат да правят и пелетни камини, а утре може да им се прииска и космически кораби да правят. Ама не е виновен който яде баницата, който предлага калпава стока на клиента също е виновен, и то не по-малко. Аз затуй казах по-горе, че не съм монтирал и нямам намерение да монтирам такива камини :) . Съответно и затуй не съм ги мерил с газанализатора. И затуй те помолих да покажеш твои замервания, ма ти пък нямаш скенер, щот къткаш парите за струмент и за заслужени почивки извън страната :) . Е, хайде, пий едно узо и зарад нас и дано съм сбъркал с преценките си, ако е така съм готов да се извиня. По-долу прилагам 2 снимки от склада с готова продукция на един италиански производител на камини, където съм ходил да ме обучават как да им замервам и настройвам камините. Както виждаш огромния склад е препълнен с продукция и цялото производство 3 месеца напред е ангажирано. Заявки се приемат за след това. Това е през май, какво ли е в края на лятото? При нашите производители, за които говориш нямам какво да науча, но мога аз да ги обучавам :wink:

Прикачен файл

Изображение0253.jpg

Прикачен файл

Изображение0252.jpg
syncho - майстор
zaid написа:
Вярвам ще подкрепиш това по някакъв начин. В противен случай думите са ти чиста клевета.

Това, което предлагаме е на база натрупан опит с годините, а не защото просто така ни се иска. Ти наистина ли мислиш, че съоръжението ще вземе сертификат в Австрия, Германия и ред други, ако не отговаряше на данните си? Това да не е като в България - да напишеш една декларация за съответствие към даден стандард за определен продукт, пък после ходи доказвай кой какво и колко.

Относно малките мощности... ами колкото и да не ти се вярва - ДА ще стигат 11кВ на водната риза за 120м2 и бойлер.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: