• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rolls - специалист
Похвално, щом си успял! Аз даже не бих се пробвал с тия.
5x16 съм рязал със старите си ножици NWS 043-49-210 пак с няколко напъна. В интерес на истината са по-добри от сегашните ми KNIPEX 95 16 200.
hidrazin - майстор
:? Какви мазохисти. Българите са измислили един инструмент дето руснаците му викат "болгарка". И с обикновена ножовка става за секунди без зор.
Тези резачки не са направени да режат цял дебел кабел а отделни жила. Това сечение дето е написано на тях се отнася именно за единично жило.
:partyman:
rolls - специалист
То аз съм го правил това 2 пъти за пробата. С кабели по-големи от 3x4mm2 нямам работа. Занимавам се със слаботокови системи.
А иначе наистина с шлайфа или с ножовката е по-бързо. Или както правят мангалите - направо с брадвата ... :-D
PCL82 - майстор
Разказвали са ми как изкопчия не се съобразил със сигналната лента и праснал 20кВ кабел с кирката. Чуло се силен гръм, кирката пострадала, но човекът се разминал само с уплах.
Да живее на теслата дръжката...
MIRO_073 - майстор
PCL82 написа:
Разказвали са ми как изкопчия не се съобразил със сигналната лента и праснал 20кВ кабел с кирката. Чуло се силен гръм, кирката пострадала, но човекът се разминал само с уплах.
Да живее на теслата дръжката...
Да. Това е ставало пред мен няколко пъти.
Лаци - помощник
thinkpad написа:
Тани написа:
Когато фактите говорят и Боговете мълчат!
Тани, зависи от модела на контакта. Казах ти конкретно с Elbi става въпрос. Мушкаш кабела в една дупчица 2,5мм2 и завиваш с винт. Не е подобна конструкция на дадената на картинката. Няма място нито за калайдисване, нито за гилзи. Не ми се търси или сваля контакт, за да покажа такъв.
Докато четях темата ми пристигна пакета с контактите и ключовете за инсталацията.
thinkpad има предвид подобен контакт(в случая моя е с притискащи пластини). Многожичен проводник 1,5мм² ще влезе, но ако е с накрайник няма никакъв шанс.
Прикачен файл:
DSC03469.JPG
Прикачен файл:
DSC03471.JPG
Но пък да завиеш с болт многожичен проводник без накрайник е според мен супер аборигенщина.
kyko81 - помощник
от опит ви казвам . Овиване (осукване ) но само с медни а не с ал. проводници е по добро и от токова клема стига връзката да е достатъчо дълго поне 4-5 см. Те и за това господата от siemens патентоваха нашата така наречена "циганска спайка" И вече е "спайка сименс"
gecata1059 - специалист
Да се включа и аз.Нямам опит на електротехник.Всичко което знам е от часовете по ел.техника във механотехникума, от подобни форуми и въпроси към действащи ел.техници.Заинтригуваха ме клемите на Ваго,които смятам да ползвам при свързване на инсталацията в моя гараж. Досега ако ми се е налагало, съм ползвал метода с усукване на проводници или комбинирано. Във кухнята имам силова кутия 4 кв.мм. към която съм свързал три разклонителя.Става въпрос за панелен апартамент ,защитата на кутията е АП 25 ампера.Свързването е с лустер клема.От едната страна кабелите от кутията,а от другата мостови 4 кв.мм ,мостови 2.5 кв.мм и многожилен кабел(поне 1.5 кв.мм -няма надписи ,а не съм го мерил точно).Свързани са чрез усукване един към друг и заедно в клемата.Мостовият 4 кв. го правих когато закупих новата печка ,а детето прохождаше с цел да се включва печката само при използване.Този на 2-5 кв. го пуснах зад термоплота в кухнята за захранване на нов контакт,защото стария се падна под плота.Самия контакт се яви като свръзка на продължението на кабела,на който е монтиран разклонител за пароуловителя.Пробвах преди това със усукване на нов проводник ,без прекъсване ,но не се получи добре и затова го срязах.На третия многожилен е включена пералнята и телевизор. До сега 5 години няма проблем.Всички разклонители и щепсели са бакелитови-Български за 16 ампера.Не казвам че това е правилния начин , но в повечето домакинства е така.Скоро правих проверка на щепсела и разклонителя на печката(постоянно включени ), няма следи от нагар и по двете. Подходящи ли са конекторите на Wago серия 222, за евентуална замяна на тази връзка,в каталога и дават работен ток 32 А/ 400 V AC или серия 773-173, на той е само за едножилни, а имам и многожилен.
egx - специалист
gecata1059

Wago 777-137 в действително в БГ сайта им навсякъде е преведено, че е само за едножилен кабел, но понеже и аз имах същия проблем ( в тази тема е надълго описан http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 11&t=43091) - накратко два многожилни консуматора (фурна и котлони) и инсталация с едножилен 3 проводен кабел. Кутията ми е точно зад фурната и нямах място дори на побера лустер клема, камор и за мостове да правя. За това реших да ползвам 777-137. Потърсих в сайта им по-подробно описание и там пише.
773-173
3-Pole Pushwire
Conductor sizes:
2.5mm² - 6.0mm² Solid Core
2.5mm² - 6.0mm² Stranded Core
Current rating:
41A
Voltage rating:
400V/4KV
Източник ---> http://www.wago.com/cms/doc/Wagobox_Lea ... ns_new.pdf

Какво е Solid и Stranded Core -- > http://www.cdn.sciencebuddies.org/Files ... re_img.jpg

Да ти призная доста се измъчих докато го напъхам тоя многожилен кабел. Дори разглобих клемата и я сглобих обратно. По-добрият вариянт беше на карбовам многожилните и тогава на ги напъхам, но нямам клещи не ми се даваха пари-добре познатата история.
Другият вариянт, ако не бях използвал клемите им е да го направя , както тебе - да увия кабелите един в друг и да изолирам. Времето ще покаже, кой е по-надежден (аз залагам на твоя :D). С клеми като че ли "по-цивилизования", но спайката (усукването) е изпитан във времето. Много изчетох по темата и всеки си има отговор за него си.

П.С. Сега видях, че ти си ги усукал и след това си ги сложил в лустер клема (мислех, че само си ги усукал). Някъде четох, че ако е многожилен и се използва лустер клема винта на клемата срязвал кабела, но след като си ги усукал предварително, не мога да кажа. В крайна сметка щом нямаш проблеми значи това е твоя начин.
gecata1059 - специалист
Мислех ,ако се наложи промяна на връзката с клеми Ваго ,многожилния кабел да го залея с тинол да стане корав ,за по лесен монтаж в клемата.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: