• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
themask - специалист
Искаше да прочетеш мнения за "налудничавата" си идея. Мисля, че прочете. А това, че не ти харесаха не е проблем на хората, които са ги изказали. Очевидно никой не е правил подобно нещо, но не видях някой да мисли, че ще стане "с пръдня боя", но ти все пак ако решиш да пробваш , сподели резултата.
:partyman:
ivanovbg - майстор
xegoux написа:
Понеже съм доволно прост знам ....
Това за простотията ти го разбрахме :wink: Не ти се сърдя -човек си, а простотията ходи по хората и форумите, не по камъните. :wink:

Та не знам какво знаеш, но ето така си напоявам малката оранжерийка с краставиците. Маркучите са еднократни с капка от 1,4 или 2 литра/час, не помня точно, а го няма вече етикета на ролката и са през 20см. Капят си перфектно и равномерно по цялата дължина. Да ми е излязло около 3 лева без цената на бидона. За съжаление не купувам от тези скъпите дето си изброил. Тази година пак ще е така. Ето ти снимка в края на сезона.
Изображение

Разводките в оранжерийката са така. Първоначално бяха с един маркуч на ред, но като достигнаха пълното плодоотдаване се наложи да добавя по още един.

Изображение

А вътре започна така

Изображение
Аз невежата днес си купих от баумакс Изображение
После след проба Изображение
Изображение
Изображение
и какво да видя на това дву литрово шише тия ми ти капообразуватели на Claber капят та капят....... ся седя и си мисля сигурно са дефектни, Бряхххх да му се невиди :?
Та сега седейки и мислейки.... бе вие май не го знаете вица за българските форуми :lol:
stiv1961 - майстор
xegoux написа:
Та сега седейки и мислейки.... бе вие май не го знаете вица за българските форуми :lol:
Изплюй камъчето, отвЕрко :-D
themask - специалист
Ура! Победа на човека над земното притегляне :prayer:
themask - специалист
Сега сериозно и без желание да се заяждам като в "българските форуми" :) - каква според теб би била системата, изградена без ограничения в средствата в сравнение с твоята? Какво си спестил и какво си заменил, за да излезе по-евтино?
И още една мисъл по темата - пазаруване в баумакс и пестене на пари са взаимно изключващи се действия.
За да излезе най ЙоФтринКо отиваш и си купуваш пластмасови кранчета за въздух от някой зоомагазин такива които ползват акваристите. А моята система ще проработи да видим как ще се разберем със "съквартирантите" с недотам естетично изглеждащата пвц тръба във двора :lol:
hidrazin - майстор
И кво? Разбрахме че си купил скъпи пластмасови кранчета от Баумакс. Със същия успех може да използваш дупка в бидоня и капилярка с необходимата дължина. Определено ще е по-добре от тия боклуци. Пък те колко равномерно ще поливат - сам ще разбереш.
Абе то за три кивита въобще струва ли си цирка? И нещо друго не схващам. Там където са тия три кивита други растения, нуждаещи се от вода няма ли?
P.S. За пръднята и боята не знам. Знам за триците и маймуните. Също така за кивитата и шушетата. :-D
Асмалъка вече е претъпкан с какви ли не сортове грозде, на тях толкова вода не им трябва. Така или иначе вечер се полива с маркуча , проблема са кивитата много ги мори жегата през деня, вечер се налага да ги давя буквално с вода да се съвземат. Имам и маркуч за капково от този твърдия стои в мазето от години.... по тертиплийско капково с програматор-таймер сега не ми трябва.Та за спорта и за удоволствието искам да си направя това което съм намислил.
А що се отнася до вица той има различни варианти но горе долу звучи така:
Задаваш въпрос във американски форум веднага няколко човека ти обясняват как трябва да стане.
Задаваш въпрос във германски форум веднага няколко човека ти обясняват защо не може да стане.
Задаваш въпрос във руски форум , веднага няколко човека ти отговарят със още въпроси.
Какво се случва когато зададеш въпроса във български форум?Веднага няколко човека почват да ти обясняват колко си тъп и прост :lol: и как въобще може да го зададеш тоя въпрос!
А този виц освен виц си е самата истина :axe:
Така без лоши чувства ......наздраве на всички :drinkers: приятно изкарване на празниците , и все пак благодаря за мненията!
hidrazin - майстор
Ами като имаш от тоя твърдия маркуч защо купуваш тези ... неща от Баумакс? С него се получава много добре. Около корена на всяко киви правиш с маркуча кръг с диаметър примерно 60см. И тези три кръга ги свързваш към резервоара. Сега малко сметки. Ако твърдия маркуч е с капкообразователи през 33см с дебит 2 литра на час. При диаметър на кръгът 60см ще имаш на всяко киви по 6 капкообразователя или по около 12 литра на час вода за всяко. Така и напояването ще е по-добро. Водата няма да капе на едно място а на няколко около корена.
От тук нататък сам може да си направиш сметката малко ли е, много ли е, по-къс или по-дълъг маркуч, какъв съд ти трябва...
Аз така си напоявам засети гнезда тикви или дини. Около корена правя кръг с твърдия маркуч, двата края на парчето ги пъхам в двата края на една тетка а третия край на тетката с тръба ПЕ 16мм свързвам с главната тръба за напояване. Е, при мен е с програматор но пък и нямам растения които да напоявам целодневно. В твоя случай - тръбата към резервоара.
Между другото тези дни си чистих твърдите маркучи с капкообразователи от миналата година. Като напълня маркуча с вода и му повдигна единия край малко над земята си тече от дупките напълно доволно. Не знам дали при такова ниско налагане дебита от всички капкообразователи ще е еднакъв но тече.
Това означава че може да се използват и при ниско налягане като много пъти тук е ставало въпрос, дали работят на самотек захранвани от бидон, варел... Естествено си трябва филтър да не се запушат. Бидоните оставени на слънце зеленясват.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: