Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
За ставането става, но тук в Бг са на една цена почти. Освен това с мек припой не знам дали става, май - не. И трето - не можеш да удължаваш трасето произволно, трябва да се пресметнат обеми на фреона и др. неща не съм хладилен специалист, изчакай още мнения
Фитилчо - майстор
Машината е канална Дайкин Хипер инвертор - 11.3 киловата на отопление и до 30 метра трасе няма промяна във фреона/показателите :wink:

Запояват се с флюс и мек припой като песен :wink: направо е удоволствие да се работи, все едно си си взел пъзел от книжарницата.
С правилната резачка за тръби е направоооо :prayer:
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе те се запояват лесно, но май не е допустимо с мек припой да се изгражда климатична инсталация.
idunno - специалист
Направо си е недопустимо :-D да се запояват с мек припой, ама не е лошо някой да пробва.То всякакви глупости се вършат.
Фитилчо - майстор
Ето, че имало тънкости :lol:

Аз затва питам.

Ще обясниш ли за мекия припой. Това значи, че се запоява само с твърдия припой ли клима инсталация?

Не, че е проблем, просто с мекия е по лесно
al4o - специалист
За сравнително къси трасета с меки тръби е по лесно,става и с твърди.Това с мекия припои го забррави просто наляганията са различни,с него да си работят парнаджите.За пропуски надуваш с азот :)За дължината на трасето има си сервизна книжка и там си пише колко метра позволява дадената машина,и евентуално колко фреон да се добави
Фитилчо - майстор
Пише, че до 30 метра не се добавя фреон .
idunno - специалист
Има доста написано за запояването с твърд припой.Ето накратко:Нагряваш до вишнево червено мястото на спойката и подаваш припоя, ако е възможно отдолу нагоре по периметъра на фитинга, като държиш пламъка по възможност перпендикулярно движейки го напред назад в посока към фитинга, защото където отива топлината, там отива и припоя.За мен е лесно да го напиша( и още по- лесно да го направя), но ти сигурен ли си,че имаш подръка оксижен, припой (L-Cu5) и опит в запояването?Защото, ако ще се учиш на запояване на медни тръби, тръбите на климатика не са за тази работа :), само ще кажа че там наляганията са сериозни.Ще ти дам пример, че големите VRV системи се изпитват на плътност при 40 атмосфери.Това е, заради работните налягания на фреона.
Фитилчо - майстор
Колеги всичко е наред,

ще бъде запоено от професионалист, от мен е само идеята за твърдите тръби (след като чух цената на кангалната), рязането, купуването, кОпането и изолацията. Фреона и спойките с твърд припой са от най добрият ми приятел, който се занимава с това от 10 години поне. Всьо в парядке :goodman:
Тръбите ще са без фитинги а с експандер ще се правят за да има по малко заварки. След това пълним с фреон и се молим всичко да е наред :-D

Цялото това нещо е продиктувано от цената на кангалната тръба, а машината е голяма и искам да я сложа в единият край на имота а втрешното тяло е в другия край, трасето е около 22 метра. :supz:

Машината е това: RZP100DV1

http://www.jbair.com.au/content/fdyp100dl.html
a_stoev - майстор
При запояването на тръбите трябва да продухваш от вътре с азот за да не се окислява тръбата. Пускаш го леко, колкото да духа едва едва. Наш лесно е като почнеш от външното тяло, на неговите шрьодери закачаш азота от редуцира и си редиш тръбата една по една.

Дайде от къде да си взема редуцир над 30 бара че навсякъде ми вдигат рамене или вадят голяма гилотина.

Тема "Въпрос към знаещите: Твърди тръби за монтаж на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: