• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
egx написа:
Да ти призная доста се измъчих докато го напъхам тоя многожилен кабел. Дори разглобих клемата и я сглобих обратно. По-добрият вариянт беше на карбовам многожилните и тогава на ги напъхам, но нямам клещи не ми се даваха пари-добре познатата история.
Ми като нямаш клещи за кабелни обувки, да беше калайдисал края на кабела и щеше безкрайно да си улесниш живота с мушкането. Много трудно се вкарва многожичен кабел в плътна клема без да се калайдиса или да се сложи кабелен накрайник. Дори и да засучеш края, пак тънките жички се кривят на където си искат.
А клемите не са лош вариант, ако има възможност за често преправяне, подмяна на ел.инсталация, тя е временна или открита.
Клещите хубавите са пари, дори по-евтинките отиват към 10-15лв, ама има поялници от левчето и припой от също толкова.
gecata1059 - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=Ow2JIF8y4a4
Едно сравнение на различните видове връзки.
http://www.youtube.com/watch?v=rcqfKX1j ... baBiGFduXg
И свързване чрез заваряване. Интересно на обект на който се изгражда тепърва инсталация ,къде ще включи електрожен ?
jekasus - майстор
gecata1059 написа:
Интересно на обект на който се изгражда тепърва инсталация ,къде ще включи електрожен ?
Във временно табло.
gecata1059 - специалист
Ако обекта е голям и доста дълъг удължител ще му трябва :?
jekasus - майстор
В Русия малко по-различно - голям процент апартаменти се издават без вътрешни работи.

Прикачен файл

DSC_0839.jpg
egx - специалист
thinkpad написа:
egx написа:
Да ти призная доста се измъчих докато го напъхам тоя многожилен кабел. Дори разглобих клемата и я сглобих обратно. По-добрият вариянт беше на карбовам многожилните и тогава на ги напъхам, но нямам клещи не ми се даваха пари-добре познатата история.
Ми като нямаш клещи за кабелни обувки, да беше калайдисал края на кабела и щеше безкрайно да си улесниш живота с мушкането. Много трудно се вкарва многожичен кабел в плътна клема без да се калайдиса или да се сложи кабелен накрайник. Дори и да засучеш края, пак тънките жички се кривят на където си искат.
А клемите не са лош вариант, ако има възможност за често преправяне, подмяна на ел.инсталация, тя е временна или открита.
Клещите хубавите са пари, дори по-евтинките отиват към 10-15лв, ама има поялници от левчето и припой от също толкова.

Това с калайдисването беше другият вариянт, който мислех, но не разбирам от припой там и кисилина ли трябваше също за почистване на медния кабел.....както казах, не разбирам и дори от нещата, които прочетох не ми стана ясно как е добре да се направи. Ти си свикнал и на тебе ти е лесно :) Иначе клещите дори си бях намерил едни прилични в Практигер на Black&Decker вътре с обувки различни размери, още едни клещи за заголване и сума ти работи за 30-40 лева. Ама приятелката ме нахрани, че съм луд да си взема "клещи" за тия пари и само така си ми останаха мечта :( :axe:
jekasus - майстор
egx написа:
Ама приятелката ме нахрани, че съм луд да си взема "клещи" за тия пари и само така си ми останаха мечта :( :axe:
Да :-D ако я закараш в ресторант и изхарчиш по-голяма сума, няма да мърмори :-D
thinkpad - майстор
egx написа:
...и кисилина ли трябваше също за почистване на медния кабел.....
Никаква киселина. Чистият меден кабел е леко лъскав на цвят и е достатъчно да се топне в колофон и да се калайдиса.
hidrazin - майстор
Мдааа... Пропуснал съм. Ето защо трябва да се забранят със закон всякакви спайки и спойки. И във форума сме имали нобелов лауреат.
didonekoisi написа:
Като вляза в железария и кажа СВТ ми дават мостов кабел, така го водят освен ако не съм се заблудил.
Под СВТ имам предвид мостов кабел с какъвто ми е изпълнена инсталацията...
Изображение
За повече смях (електричарски, да другото нищо не казвам):
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 60#p541158
Може да се разходите из темата за още чудеса. :lol: А някои колеги дето се пишат електричари са посещавали темата и са си премълчали. Защо ли? Дали и те не работят така? :?
:partyman:
Къде ли тинки с прецакания топлап? :-D
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: