• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
И колко да е по високо още 50см а и при мен има и втора функция "Преливен възвратен клапан" А без да е по високо не става. Пък и защо трябва да една система да е под налягане и да се тормози допълнително. Лично мнение. Кой както желае така да си го прави.
Имам тема по въпроса, както и колега който го повтори като изпълнение и също писа във форума.
rosso666 - специалист
Колеги дали някой от вас е запознат с това:"Конструкции на латентни топлинни акумулатори, приложими
в соларни топлинни инсталации".Прочетох текста,но не мога да си го представя на живо какво би представлявало.Дали сте виждали монтирани такива топлинни акумулатори?
И дали ако наистина имат Високо КПД биха били възможни за направа в домашни условия
wankata7108 - специалист
Здравейте колеги и от мен искам да споделя и аз моите изработки относно слънчев колектор за топла вода миналата година си направих един от стар панелен радятор ползвах единия панел на радятора и стана много добре вързан беше за 80 литров бойлер със серпентина
тази година от другия панел си спретнах и втори колектор
и смених бойлера със 150 литров трябва да ви кажа че не отстъпват на купешките плоски колектори
цената за колектор е около 45 лв.в тази сума влиза и метала за стойката за закрепването му
днес 5 .05 водата в долната част на бойлера в 13:30 беше 42 градуса а в горната сигурно е поне 60
идеална работа ми върши за 3 членно семейство
romanpm - майстор
wankata7108 написа:
Здравейте колеги и от мен искам да споделя и аз моите изработки относно слънчев колектор за топла вода миналата година си направих един от стар панелен радятор ползвах единия панел на радятора и стана много добре вързан беше за 80 литров бойлер със серпентина
тази година от другия панел си спретнах и втори колектор
и смених бойлера със 150 литров трябва да ви кажа че не отстъпват на купешките плоски колектори
цената за колектор е около 45 лв.в тази сума влиза и метала за стойката за закрепването му
днес 5 .05 водата в долната част на бойлера в 13:30 беше 42 градуса а в горната сигурно е поне 60
идеална работа ми върши за 3 членно семейство
+ =D> :partyman:
Evgeniy - майстор
rosso666 написа:
Колеги дали някой от вас е запознат с това:"Конструкции на латентни топлинни акумулатори, приложими
в соларни топлинни инсталации".Прочетох текста,но не мога да си го представя на живо какво би представлявало.Дали сте виждали монтирани такива топлинни акумулатори?
И дали ако наистина имат Високо КПД биха били възможни за направа в домашни условия
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/1.2/1.2-2.pdf
rosso666 - специалист
КОлеги оня ден пробвах вече завършен колектора с вода .За около 2 часа колектора беше загрял водата в него около 50градуса.

Чудя се колеги дали да слагам стъкло върху колекторните тела.Просто много се усложнява цялата конструкция

Прикачен файл

DSC_0148.JPG
DSC_0148.JPG (108.94 KиБ) Видяна 1701 пъти

Прикачен файл

DSC_0147.JPG
Страничен изглед на колектора
DSC_0147.JPG (94.01 KиБ) Видяна 1701 пъти

Прикачен файл

DSC_0145.JPG
колекторите са общо 4 с площ около 3.5кв.м
DSC_0145.JPG (101.95 KиБ) Видяна 1701 пъти

Прикачен файл

DSC_0144.JPG ПРоба с вода от водопровода
rosso666 - специалист
Колеги някой може ли да помогне с примерна схема къде да свържа разширителния съд когато системата ще е отворена (без налягане).
Разширителния съд на топлата вода ли трябва да се върже ?
поздрави
vladilen - специалист
Evgeniy написа:
rosso666 написа:
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/1.2/1.2-2.pdf
http://www.otoplenie.eu/php/statiq.php?id=429
http://tv7.bg/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD% ... 09632.html
2v6 - майстор
rosso666 написа:
Колеги някой може ли да помогне с примерна схема къде да свържа разширителния съд когато системата ще е отворена (без налягане).
Разширителния съд на топлата вода ли трябва да се върже ?
поздрави
Да, на топлата вода. Някъде на изхода на колектора, където е най-високата точка. Там трябва да отива всичкия въздух.
rosso666 - специалист
Благодаря колега .В този случай не ми трябва да слагам автоматичен обезвъздушител.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: