Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zandor - специалист
Здравейте, позволявам си да пиша тук от името на производител, защото е май близък приятел.

Произвеждат най-много от т.нар тройка трапец разклонител - качеството също е най-доброто на пазара:
1.най-добра отливка - горещо леена на бакелита (защото има и технология от типа преса на зсгорещен бакелит - например технил)
2.Месингова контактна система.
3.Заземителната скоба е от поцинкована стомана, но е най-дебелата на пазара с най-добра поцинковка, а в основата на цялата контактна система на заземяването ,има свързваща медна пластина!!!
(между другото има и вариант с месингова заземителна скоба но цената е с 15ст на тяло по-висока и никой не ще да ги купува!!!!!)
Защо ви го пиша това, за да се знае, че се произвежда нещо качествено.
Произвеждат се разклинители - верно грознички, но се произвеждат с тези гореспоменатите тела и със истински меден български кабел.
А сег по същество да ви светна за някой особени явления в търговията. Търговците на дребно непрестанно се опитват да убедят фирмата, да поевтини или направо да осе...е качеството на продукцията само и само да има по-ниска цена. Има постоянни словесни изпълнения от типа "е да ама на еди кой си му е с 3ст по евтин разклонителя"!
Т.е драги крайни потребители, на търговците хич не им пук, ако утре цялата контактна система на един разклонител, или контакт се направи от ламарина 0,5мм. Ще ви го продаде и няма да му мигне окото.
Проблема е, че не става, пробвано е, разклонителите прегряват и се запалват.
Между другото за сведение на публиката - масовката китайски бели разклонители с копче са с алуминиев кабел - правете му сметка какво влючвате в тях!
И така, мога много да разказвам как седят нещата действително.
thinkpad - майстор
zandor написа:
Здравейте, позволявам си да пиша тук от името на производител, защото е май близък приятел..
Да ти кажа, с кеф ще дам 15 стотинки повече, ако е качествено изпълнението. Не са нещо съществено. А за търговците, производителите и боклуците - всички сме наясно. :) Прав си! Не е и хич случайно, че безогледни работи се правят тук и качеството на много стоки е по-ниско, отколкото в западна Европа, защото може! А често и цената за крайният потребител не отговаря пропорционално на разликата в качеството.
thinkpad - майстор
Български контакт за открит монтаж IP44 Мелоплам - апогей на българският инженерен гений.
Изглед отвън:
Изображение
Изглед вътре - защо ни е топлоустойчива пластмаса около пиновете на щепсела?
Изображение
Ама защо ни е гумено уплътнение между двете части? Можем да разчитаме на и без това тънката пластмаска да е плътна.. Разбира се, защо са ни и специални винтчета, можем да сложим обикновени видии за дърво, с които да се затваря корпуса на контакта?
Изображение
Гениално решение. Частта от самият контакт, която съмнително прилича на тялото на обикновен контакт, залепено за пластмаската е така поставено, че монтажните отвори отзаде са недостъпни - няма как да мушне човек самонарезните винтове в отворите за монтаж на тънката и без това пластмасова основа. Защо? Ами защото горните отвори от съмнително приличащият на долната част от обикновен контакт са така разположени, че се разминават с долните. Отгоре на всичко това НЕ подлежи на демонтаж.
Изображение
Само мога да гадая за качеството на продукта. Имам обаче стари български контакти и ключове за открит монтаж, които имат гумено уплътнение по цялата дължина/ръб между двете части, които се завиват не със самонарезни винтове за дърво, а обикновени винтове, направени така че можеш да мушнеш монтажните винтове в дупките на основата без проблеми.
Да не говорим за кошмарната цена от 3.45лв, при условие че този на картинката по-долу може да се намери за 2.37лв в Интернет.
Ето такъв е той, но вече подобни доста по-трудно се намират. И е IP41, сякаш е по-лош от предният. Специални поздрави на Мастерхаус България за сите качествени продукти, които се зареждат в магазините им.
Изображение
Chefo77 - майстор
А някои сме срещали по терасите на апартаментите контакти за външен монтаж, които посмъртно не можеш да отвориш с 1 ръка, а ако случайно изпуснеш отвореното капаче върху пръста си, то пружината го връща с такава сила, че ти е необходима лепенка :)
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
А някои сме срещали по терасите на апартаментите контакти за външен монтаж, които посмъртно не можеш да отвориш с 1 ръка, а ако случайно изпуснеш отвореното капаче върху пръста си, то пружината го връща с такава сила, че ти е необходима лепенка
Тоест? Посоченият контакт много трудно ще се монтира, защото да се мушнат винтовете в монтажните отвори зад тялото на самият контакт е много трудно и ми е интересно на какво се базира водонепропусливостта му, след като няма нито един гумен уплътнител, освен там където трябва да влезе кабела. Общо взето смятам, че "качеството му" не струва 3.4лв.
Chefo77 - майстор
Не не не! Не споря за това, което ти си видял, просто споделям, че съм попадал на обратния вариант за уплътняване - толкова брутално стискане, че е труден за употреба, никаква идея как са го монтирали :)
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Не не не! Не споря за това, което ти си видял, просто споделям, че съм попадал на обратния вариант за уплътняване - толкова брутално стискане, че е труден за употреба, никаква идея как са го монтирали
Може като нов да не е така. Някои имат склонност пружините им да ръждясват. Не знам. Говоря за уплътняване между предната част с дупките и капачката и задната част, където са монтажните отвори за винтовете - ето там липсва уплътнение при новите.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Chefo77 написа:
А някои сме срещали по терасите на апартаментите контакти за външен монтаж, които посмъртно не можеш да отвориш с 1 ръка, а ако случайно изпуснеш отвореното капаче върху пръста си, то пружината го връща с такава сила, че ти е необходима лепенка
Тоест? Посоченият контакт много трудно ще се монтира, защото да се мушнат винтовете в монтажните отвори зад тялото на самият контакт е много трудно и ми е интересно на какво се базира водонепропусливостта му, след като няма нито един гумен уплътнител, освен там където трябва да влезе кабела. Общо взето смятам, че "качеството му" не струва 3.4лв.
Пак не че четш и нищо не си разбрал. Колегата Chefo77 говори именно за старите български водоустойчиви контакти дето имат много яка пружина на капачето и не се чупят както новите - като солети. Само дето говорите за различни уплътнения и контакти.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Пак не че четш и нищо не си разбрал. Колегата Chefo77 говори именно за старите български водоустойчиви контакти дето имат много яка пружина на капачето и не се чупят както новите - като солети. Само дето говорите за различни уплътнения и контакти.
Разбирам го какво ми говори, но обяснявам че за друго говоря аз. Не бъди на всяка манджа - меродия. Аз точно от старите съм монтирал на няколко места при мен и не са такива пружините, че да откъсват пръсти. Явно не всички са такива.

Тема "Качество на електроматериалите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: