• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ами какво да ти кажа thinkpad? Вече стана ясно, че до вчера хабер си нямал какво е фазов регулатор и какво ШИМ. Та както си тръгнал да се осведомяваш си попаднал на тази тема отпреди 8 ГОДИНИ !!!.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1072
Много си "прозрачен". Повечето от писалите сега в темата тогава още на са били регистрирани. Включително аз и още по-малко ти.
Още от наименованието трябваше да ти стане ясно че са съвсем различни - едното е регулатор а другото е модулатор. До тук с уроците. Та за каква диплома става дума и какъв университет? Виртуални? :lol:
И какво не ти харесва идеята с галетата и резисторите? Или и там не разбра за какво става дума?
:partyman:
P.S. Аааа... И не се напъвай да ми пишеш на лични и да ми отправяш закани. Нали знаеш че ми дреме на това? :-D
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Много си "прозрачен". Повечето от писалите сега в темата тогава още на са били регистрирани.
Честно казано ме изгуби на ротационен превключвател и резистор. Попаднах на темата с търсачката на Google. И продължаваш да не разбираш, че уроците никой не ти ги иска. Приятно пиене на Швепс. И не съм попаднал на темата, щото съм решил да се осведомявам за ШИМ и регулатори. В една друга тема за регулиране на поялник писах някои неща. Ей така реших да пусна търсене в Гуглето, дали ще намеря някой бисер защо "поялника бучи" като го пусне някой през регулатор. Из резултатите попаднах на темата и мнението отпреди 8години. Сега вече достатъчна ли е информацията и забележката, за да спреш да обиждаш хората и да напъхваш коментари по аспекти, по които никой не ги е искал?
shadow__01 - майстор
Аз не схващам защо темата се обърна на кой колко имал на изпита в университета?
Аз дори не уча в такъв. Бях записал една година електроника, но като видях за какво става въпрос и се махнах от нагласената машина за пари.
Почнаха с висша математика и глупости. Нищо общо с електрониката. Записал бях електроника, не математика или физика, нито дори физическо. От група около 10-12 човека останаха 3-4(за 1 година). След време се видях с някой от тях и като разбрах какво учат се запитах дали изобщо за 2-3 години са се научили да запояват правилно. Че то аз преди да запиша можех да запоявам и да правя схеми по-добре от тях дори след като завършат. Разликата е само една хартийка наречена диплома взета на основата на субективно оценяване, кой колко парички бутнал я на доцента, я на ликвидация или дори на ректора.
Много оффтопик написах ама не се сдържах. Модератора ако сметне за нужно ще го изтрие.
ivanovbg - майстор
shadow__01 написа:
...
Няма как да разбереш... Хартийката е на пръв поглед, а висшата математика е начин на мислене, който трябва да усвоиш. Не се учи напразно.
Но... както казах трябва да си минал по този път за да разбереш някои неща. Не че някои не са записали само за хартийката...Тъжно.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Честно казано ме изгуби на ротационен превключвател и резистор...
Ама така и предполагах. Въобще не си стоплил за какво става дума. Забележи червените думички.
hidrazin написа:
...Повечето регулатори са фазови. Не ШИМ. И е най-доброто предложение за регулиране на мощността в дадения случай. Плавно регулиране и почти никакви загуби. Пък ако е малко по на ти с електрониката ще сложи един галетен превключвател с колкото си степени иска и ще му запои резистори.
Ако беше прочел и следващия пост, тоя на gogo7777 можеше и да ти се изясни какво съм имал в предвид.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 75#p599753
Той човека си го оцени като добър вариант и е така. Заменя се ПОТЕНЦИОМЕТЪРА на ФАЗОВИЯ регулатор с галетен превключвател и резистори имитиращи различни положения на потенциометъра. Брой на степените - колкото си пожелаеш, резистори - маломощни. Много по-удобно и надеждно е от потенциометър специално за конкретния случай. И не е задължително да е ротационен. Може и линеен да е. :lol:
Така се получава когато не четеш постовете на другите и не ги осмисляш. Същата случка като в другата тема - сега пак ще кажеш че не си разбрал и че не съм писал малко по-ясно. По-ясно от това - здраве му кажи.
P.S. Не съм те загубил. Просто все още не съм те намерил. :-D
kozl - майстор
И все пак как да регулираме мощността на котлона?
Сетих се, че преди години купих на майка ми български регулатор на мощност за 220 променливо напрежение. Вътре беше с Т7-4 два броя. Майка ми го ползваше като си стерилизираше бурканите (вареше). Като заври водата да намалява мощноста на нагревателя, за да поддържа бавно кипене. Нагревателя - макара с реотан 2 киловата (имаше нейде тема за такива). Години го ползва докато не го заля с вода. Устройството приличаше на по-голям разклонител, но отдавна не съм виждал по търговската мрежа. Идеално е за котлон до 2000 вата. За лампи и механизми с двигател не става, защото е на принципа на ШИМ - изработва управляващи тиристорите импулси с различен коеф.на запълване. Само дето импулсите са с честота под 1 херц и ако го свържеш към лампа става цветомузика в меланхоличен такт :lol:
Общо взето степените на керамичните ми котлони работят с видимо същия ефект, въпреки различния принцип на управление - импулс включено/загряване, последван от импулс престой/изстиване.
vlax - майстор
ivanovbg написа:
shadow__01 написа:
...
Няма как да разбереш... Хартийката е на пръв поглед, а висшата математика е начин на мислене, който трябва да усвоиш. Не се учи напразно.
Но... както казах трябва да си минал по този път за да разбереш някои неща. Не че някои не са записали само за хартийката...Тъжно.
+1
ivanovbg - майстор
kozl написа:
И все пак как да регулираме мощността на котлона?
Най лесния начин да стане двустепенен котлона е с 10 амперов диод. Все пак питащия не е писал кой модел му е печката.
hidrazin - майстор
kozl написа:
И все пак как да регулираме мощността на котлона? ...
Варианти много. Зависи колко му се занимава и доколко може. Схеми на електронни регулатори - колкото искаш.
http://www.elektronr.hit.bg/
Също така има голям избор от китове за сглобяване и сглобени такива. Сега като се замисля електронните регулатори не са особено подходящи в дадения случай. Предполагам че този тип печки нямат кой-знае каква термоизолация и на платката и елементите по нея хич няма да им хареса да бъдат редовно изпичани. :-D
Решението е диода е един евтин и работещ вариант, но с ограничени възможности. Ще има само две степени на мощност. Хората отдавна са го измислили ама не се сетих навреме. Напълно логично е да се използва ключ от печка с керамичен плот.
http://www.rosi-995.com/index.php?route ... uct_id=419
http://nikelectric.com/product_info.php ... ts_id=1096
Необходим е такъв за плоча с един кръг. Захранването се подава на Р1 и Р2. Изводите на плочата(нагревателя) се свързват на 2 и 4. Ако иска и контролна лампа за включено положение, тя се свързва на изводи S и 4. Ето и схемата на свързване. Там не е дадена контролната ламба.
Прикачен файл:
Керамичен полот една зона.JPG
Керамичен полот една зона.JPG (28.88 KиБ) Видяна 1208 пъти
gogo7777 - майстор
Я ме светнете малко за тия ключове. Реостата паралелно на нагревателя ли е свързан (инак много топлина отива в ключа)? Т.е. реостата е с по-голямо съпротивление от това на нагревателя. Но тогава нагревателя трябва да е с малка мощност (най-ниската степен на котлона) и намаляйки съпротивлението на реостата се увеличава мощноста на котлона. Така ли е или съм в грешка......... :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Как да направим степени на котлон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: