• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
hidrazin написа:
..... А случайно да си погледнал какво подгрява точно тази биметална пластина? ...
За съжаление била е влязла вода около оста и наличието на фаза и нула...., почти се различаваха контактите.
На единият около самата пластина имаше останки от изолиран проводник. После новият не ми се отваряше, че
с куриера излезе около 30лв. Задължително при смяната трябва да се смени и уплътнението, което не се продава, като рез. част. :)
hidrazin - майстор
Е и това е нещо. Все пак някой трябва да нагрее биметалната пластина. Само не знам от какъв проводник са направили нагревателя. Примерно за мощност от едни 5W трябва да е около 10-11 килоома. Това си е бая съпротивителен проводник, колкото и да е тънък. :?
:partyman:
Junak - майстор
thinkpad написа:
Junak написа:
Хайде, появи се трола...
Устройствата с биметални пластинки не регулират мощността, те регулират времето между състоянието на работа на пълна мощност и напълно изключеното състояние. Подобни методи имат вродена липса на прецизност.
Ами ШИМ бе, колега, ШИМ :lol: Само дето импулсите са с различна широчина. :-D

А сега сериозно. Нагревателните елементи имат голяма инертност и затова този метод е получил широко разпространение.
ivanovbg - майстор
Ще ме накарате май да си сменя ключовете на моята лятна печка с такива. Не е керамика, но са перфектни и ми е жал да я хвърлям. Мисля горния плот да го вграждам в барбекюто и се чудех дек да дена ключовете.
hidrazin - майстор
todortv написа:
Ето подобен, разглобен:
http://www.herd.josefscholz.de/Reparatu ... urtip.html
Пак тенкю. :) Всичко вече е ясно. Биметалнаъа пластина се нагрява от резистор с мощност 6W. Аз наслуки предположих 5W. Явно пак съм хвърлял от шарения боб. Предполагам че в някои по-ментета ключове нещата отвътре може да се различават в известна степен но принципа ще е същия. Загадката е разбулена.

Към ivanovbg - като идея е добре. Може да ги монтираш където си искаш. Като цена обаче не ми харесват. :shock: Есента купих за село един керамичен плот с четири котлона за 30 лева. Още не съм го монтирал. Е няма как сега да дам два пъти повече пари само за ключове. Явно ще мина на варианта с фазови регулатори и галети с резистори - варианта който някои хора не го проумяха. :-D Ще ми излезе направо без пари. Всичко го имам налично. Единствено една елементарна платка ще трябва да си изрисувам. :?
valentino76bs - майстор
Цикличното реле може би също е вариант,но ако не се купува ....е има и по евтини от това!
Но там настройките на двете времена ,става тъпня.....по добре ключа!
Прикачен файл:
968874-4151603980-l.gif
thinkpad - майстор
Junak написа:
Ами ШИМ бе, колега, ШИМ... Само дето импулсите са с различна широчина.А сега сериозно. Нагревателните елементи имат голяма инертност и затова този метод е получил широко разпространение.
Прав си. Като го погледна от различни ъгли - и за двете всъщност. Просто с ШИМ или фазов регулатор можеш да поддържаш точна стойност(на празен ход), докато биметалната пластинка поддържа в граници, но не и точно. От друга страна, при променливи условия се оказва, че трябва да компенсираме ръчно с врътката на регулатора или някакъв вид обратна връзка да имаме, което пък конструкцията с биметалната пластинка го избягва.
hidrazin - майстор
Обикновените фазови регулатори както и терморегулаторите за керамични плотове показани по-нагоре, не знаят какво се случва при нагревателя. Дали има джезве или 5-литрова тенджера. Същото се отнася и за старите печки с петтактов ключ. Предимствата на терморегулаторите за керамични плотове са повечето степани(по-плавно регулиране), наличието само на един нагревател (а не 2 или 3 като при чугунените плочи) и оттам по-малко връзки и кабелак, наличието в керамичната плоча на предпазен изключвател по максимална температура (чугунените ако ги оставиш без тенджера с вода си греят до червено или докато изгорят).
При котлоните не е необходимо чак толкова прецизно регулиране. То е необходимо при фурните и затова често там се използва терморегулатор със сонда.
gogo7777 - майстор
Явно ще мина на варианта с фазови регулатори и галети с резистори - варианта който някои хора не го проумяха.
По коя схема ги правиш тия регулатори? Имам едно малко котлонче на което си разтварям златото в царска вода и там е нужно да има някаква регулация. Сега дебна до котлона и гася и паля от щепсела :-D . А вероятно знаеш колко е приятно да се стои около изпаренията на царската вода :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Как да направим степени на котлон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: