• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Profi Stroi - специалист
Прочетох внимателно написаното от теб
В някой райони на София вече върви процедурата цялостно саниране срещу надстрояване/предимно в центъра/
Това е единствяния законен и разрешен за момента вариянт
Като се има предвид колко завистлив е българина по добре да си купиш парцел някъде отколкото да мислиш за въздуха над покрива ти
Освен всичко друго и прехода до там не е кой знае колко весел в повечето случай покрай или през гълабарника
Spassow_lbg - специалист
Благодаря за съвета да си купя парцел, обаче нямам възможност да купя парцел и после да построя къща, не че това не ми е една мечта, началото на миналата година дори беше реализуема но след този бум на цените на земята просто не виждам как ще се справя с толкова голям заем.

за надстрояване на блока едва ли може да се говори, никой няма да разреши, а и аз искам да си направя само дървено навесче за завет и барбекю на покрива а не помещения за живеене. е идеята беше и евентуално едно от тези сглобяемите басейнчета да се сложи.

но явно няма да стане щом са общи части на входа.
:cry:
bucho - специалист
Малко снимки по-темата :
Изображение
Изображение
Изображение

Ехх - да можех и аз така да си направя покрива над мен ....
kaltchevmg - специалист
Според мен не си струва да се прави сериозна инвестиция върху панелен блок, защото живота доколкото си спомням на панелките е около 50 години, а повечето блокове в България са правени преди 30 и повече години. /Може би ако се санира може да се удължи живота на панела но не с много/ В твоя случай нещата допълнително се усложняват заради общата собственост или норматовните уредби.
Но не виждам пречка да си направиш "дървено навесче за завет и барбекю на покрива", ако пък държиш на басейн може да си поставиш от тези от типа на полиетиленовите. Инвестицията не изисква много средства и винаги можеш да я преместиш ако стане проблем. /Навеса от дърво може го правиш разгвообяем и преносим/Евентуално може да помислиш за някаква настилка за по добрата естетика.
Успех!
prascho - майстор
Събори покрива, пусни звездите и в твоя дом :-D .
masterval - майстор
Идеята е страхотна. За градинка са се сетили копеуетата в кв.Надежда - там били отглеждали трева, но не произвеждат кълчища, ами просто за пушене. Оплакваха се техниците от кабеларките, че не могат да стигнат до покрива.
Друг случай. В Ст.Загора сменяхме GSM-антените върху един 15 етажен блок. От последния етаж се подаде един запасен военен и от приказка на приказка стигна до историята с ято гарги, които кацали по антените, та той ги отстрелял с ловната пушка... :-D
Иначе за панелките нищо не може да стане - те са с отстъпено право за строеж върху държавна земя (междувременно май я промениха на общинска), докато в центъра на града старите кооперации са върху собствена земя и разполагат с въздуха си.
bucho - специалист
хмм - аз съм в тухлена стара кооперация и когато купувахме апартамента брокерката наблегна на това, че имало право на стоеж - така и не го разбрах това. Сигурно е това дето споменава masterval.
За момента не ми е до градинка на покрива, но в бъдеще кой знае.
  • 1
  • 2

Тема "Покрив на панелен блок-чия собственост е и може ли ...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: