Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Ivo_Ray написа:
Аз не ви казах какво направих, тъй като дойде зимата и вече нямаше време, вързах един 80 литра- 3kw електрически бойлер към системата.
Сложих смесителна група на Oventrop, във всяка стая термостат. Системата работи изключително добре. Доволен съм :)
4 кръга по 70 метра. Средно, консумацията на подовото ми, за да поддържам в 4 стаи 18-19 градуса е между 2 и 3kw на час. Изолацията на къщата още не е финализирана.
Купих си и електрически отделен бойлер за БГВ.
В крайна сметка реших да не инвестирам в сложна и скъпа инсталация. Реших да инвестирам във фотоволтаици на покрива и всичко да ми е на електричество. Като направих сметката, ми излиза по евтино от термопомпа...и има реален шанс да се изплати :)

Поздрави.
Чудесно е някой да направи нещо.
Ако го сподели с останалите ефекта ще е многократно по-голям.
Та въпроса е каква сметка си направил?
Ivo_Ray - помощник
Сметката която направих е следната.
Покривна централа (2,5kw -панели, китайски инвертор, кабели, много малко акумулаторни батерии) ще ми излязат около 5000лв. Средно на ден, целогодишно ако съумявам да улявам и изразходвам 10kw.h това са ми годишно спестени - 700-750лв. Ако си използвам на максимум слънчевата енергия, ще бъде най-добре. 5000/700 = приблизително 6-7 години за изплащане. Плюс е, че ще работи целогодишно. Хубавото на тази система е, че няма почти никаква поддръжка.
В момента разсъждавам в тази посока. А аз докато си разсъждавам цените на панелите падат : -)
filmatoplo - майстор
:? Дали ще излезе сметката , трябва да сложиш поне 65 панела (мощност 40 вата бройката) , но не може да се ползва пълна мощност във всеки един момент особено съпротивителен нагревател 3клв.
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
:? Дали ще излезе сметката , трябва да сложиш поне 65 панела (мощност 40 вата бройката) , но не може да се ползва пълна мощност във всеки един момент особено съпротивителен нагревател 3клв.
Преди 2 години максималната мощност беше 300 вата на панел.Но ненапразно в последните години всичко живо се втурна да инсталира фотоволтаици.Общата инсталирана мощност май беше към 1800 МW,koето си е почти два блока на Козлодуй.
2v6 - майстор
Ivo_Ray написа:
Покривна централа (2,5kw -панели, китайски инвертор, кабели, много малко акумулаторни батерии) ще ми излязат около 5000лв. Средно на ден, целогодишно ако съумявам да улявам и изразходвам 10kw.h това са ми годишно спестени - 700-750лв. Ако си използвам на максимум слънчевата енергия, ще бъде най-добре. 5000/700 = приблизително 6-7 години за изплащане. Плюс е, че ще работи целогодишно. Хубавото на тази система е, че няма почти никаква поддръжка.
В момента разсъждавам в тази посока. А аз докато си разсъждавам цените на панелите падат : -)
Аз съм последния, който ще те разубеждава да си слагаш фотоволтаични панели, но поне ще се опитам да те ориентирам в сметките.
От 2.5 kWp (забележи размерността!) годишно може да получиш около 2500 kWh електроенергия. В най-добрия случай и само при условие тази електроенергия да се ползва през деня се получават 2500х0.18= 450 лева годишно.

Ако говорим за подовото и бойлера по твоите данни за примерно месец Октомври ти трябват 2x24x31=1488 kWh за загряване.
От 2.5 kWp панели през месец Ноември се получават около 130 kWh. Това е само 10% от необходимата ти енергия.

В крайна сметка трябва да решиш останалите за месец Ноември примерно 1200 kWh с какво да ги загряваш:
1. С нагревателя за бойлера - 150-200 лева.
2. С термопомпа - 50-70 лева.
Kvazo - помощник
Ivo_Ray написа:
Интерсуваме, ако не е тайна на каква цена ти предлагат на ватт модули ?
И също така инвертора, който явно е офф грид /след като и батерии ще слагаш/ с каква мощност е и колко пари ти излиза той?

Тема "Водно подово захр. от термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: