• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Първо, червен кабел няма работа в променливотокови инсталации. Ако все пак е попаднал там по някакви причини и липсва син а останалите са кафяви, черни или сиви, то червеният се използва за нула.
По кой стандарт или наредба "червено" е цвят, резервиран за "нула"? И никой не говори за червен кабел, говоря за допълнително различимо отбелязване на фазов проводник с червено. Черното се използва за ширупотреба и не може да е показател. Аз лично при свършен факт или грешно свързване по цветове - например фаза на син, го правя това отбелязване.
п.п По НаредбаNo3 всичко освен синьо или жълто-зелено може да се използва за отбелязване на фаза!
Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:

1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М);

2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE);

3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN;

4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник.
gogo7777 - майстор
А като се спуска мостовак до ключ за осветление, синия кабел кво прави там. Не съм виждал до сега някой да цепи мостовака....... :-D
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
А като се спуска мостовак до ключ за осветление, синия кабел кво прави там. Не съм виждал до сега някой да цепи мостовака.......
Имаш право, но няма кабели с чифт еднакви проводници. Понеже мостовака се свързва с двужилен кабел към тавана, който има кафяв и син проводник, аз правя следното - между фазата в разклонителната кутия и ключа използвам кафявото жило, а синьото - между ключа до разклонителната кутия, където се свързва с кафявото жило на проводника, който върви към осветителното тяло. Логиката ми е следната - до ключа фазата е постоянна, след ключа фаза има при изричното условие, че ключа е включен. Тая логика я вадя, понеже кабелите имат проводници с различни цветове, не еднакви. Ако на някого му е неспокойно, винаги може с шлаух или изолационна лента краищата на синият проводник да ги обозначи допълнително. Просто няма как по друг начин, ако се работи с двужилно СВТ или ПВВ-МБ1.
gogo7777 - майстор
Може да се ползва трижилен мостов кабел и синия да се отстрани (винаги е от крайна страна). Ама много фира :lol:
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Може да се ползва трижилен мостов кабел и синия да се отстрани (винаги е от крайна страна). Ама много фира
Ъъъъ? И като отстраниш синият, ще използваш жълто-зелен, за да минава ток по него ли? Гениална идея. Няма заобикаляне на проблема, освен да плеснем един мостови за трифазно, като цветовете пак там са 3 различни и да внесем смут и съмнение в иначе изрядната инсталация със синьо, кафяво и жълтозелено.
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
http://www.aagroup-bg.com/Emagazin.php? ... an02=1&c=5
Аха. Да артисаме проводник от мостовака(което значи по-големи разходи $), да използваме кафяво и черно, които проводници по наредбата могат да се ползват като фазови, но комбинацията иначе е леко недопустима в тоя мостовак - синьо, кафяво и черно, като се надяваме където отидем да има мостовак с такава необичайна комбинация? Ами аз ползвам мостови на Елкабел и честно ти казвам - избягвам за монофазна инсталация проводници/кабели с различни от кафяво, синьо и жълтозелено цветове.
gogo7777 - майстор
И за чий ти е жълто-зеления кабел в монофазната инсталация. Ако има мостовак с жълто-зелен проводник в него, то това е недопустимо.........
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
И за чий ти е жълто-зеления кабел в монофазната инсталация. Ако има мостовак с жълто-зелен проводник в него, то това е недопустимо.........
Заземяване, сигурно. Как мислиш? А ако смяташ за недопустимо това - оплачи се на арменският поп. ШВПС. ШКПТ, ПВВ-МБ1, СВТ и каквото се сетиш в трижилен вариант третото жило им е жълтозелено.
gogo7777 - майстор
Мисля, че говорим за мостов кабел.........
То ясно е, че е за заземяване, ама заземяването не е само наличната жълта жица в контакта. Требе си тая жица да я забучиш у земята (или някоя саксия :-D )
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: