Всички въпроси за вилата.
Илчо Илиев - майстор
Ако не се полагат правилни грижи, разбира се, че ще избуи навсякъде. Както всяко увивно растение, Текомата също изисква грижи. Аз моите си ги подрязвам, за да растат, където искам, а ако решат да си правят своеволия, в употреба влиза ножицата. Нямам подобни оплаквания от растението, както родителите ти.[/quote]
Аз нямам предвид надземната част, там проблем няма,а за подземната, прави много издънки и разбива бетон и асфалт..
Иначе аз си го подрязвам и вече поне 30г го оформям над портата...обаче, половината двор е в издънки..
Както казах, и мравките са гадна част..
Виждал съм оформено като дърво и е красиво, но в парк,а за сянка над маса според мен не е подходящо...
Класиката си е лоза,но ще трябват няколко години, поне 5-7 за да израсте и засенчи,а сянка ще има след юни до късна есен,а до тогава?
И аз го имам този проблем и през годините се е налагали да опъвам бризент/наелон върху асмалъка с риск да изпочупя филизите...
За гергьов ден сядахме под асмите,обаче като по правило на този ден почти винаги вали и то баш като извадим агнето от пеща и за да не влизаме в къщи, мятаме нещо от горе,да не ни мокри....
kamendc - специалист
ОК, купих няколко лозички, ще ги бодна да видим какво ще стане. Десертни сортове взех - то грозде не вярвам да ям, защото трябва да се грижиш за тях, пък аз не съм постоянно там, ама барем сянка да правят.
Взех и 2 катерливи рози, да ги видим колко ще се покатерят.
Сега уикенда ще ходя да сглобя конструкцията, за сянката имам време да помисля до юни месец като почне да пече.
Давайте акъл за въпросите, които зададох по-горе: дали е правилен начина, по който мисля да сглобя летвите, и дали да ги лакирам.
Поздрави, мерси!
kamendc - специалист
Така - ето докъде стигнах, колеги ентусиасти.
За настилката виках един приятел, който разбира от редене на камъни. Аз ги носих, бърках му разтвора, въобще - помагах му и гледах да открадна занаята. Ето ги наредени без фугата:
Прикачен файл:
DSC0000158.jpg
Ето и как се получи след фугирането, от няколко ъгъла:
Прикачен файл:
DSC0000161.jpg
Прикачен файл:
DSC0000162.jpg
Прикачен файл:
DSC0000165.jpg
Прикачен файл:
DSC0000169.jpg
На последната снимка се виждат и двете лозички, които боднах в двата долни края, както и дървената конструкция.
На предпоследната пък снимах от горния край какво съм засадил - едно цъфтящо, едно увивно, и една катерлива роза... каквото намерих в градинарския отдел на баумакса.
kamendc - специалист
А ето и как изглежда гледано отгоре от балкона:
Прикачен файл:
DSC0000166.jpg
Бяха ми останали малко камъни и на другия ден си викам, я да ги налепя по стената... имам една стеничка, която я зида един пияндур и не стана стабилна, рони се, та хем да я направя малко по-естетична, хем и да се заздрави малко.
Ето тези ги слагах аз:
Прикачен файл:
DSC0000160.jpg
То било голям кеф да редиш камъни. Бавничко, наместваш си ги, радваш им се... и както си му е реда при всеки майстор, който не гони норма - биричката, цигарката, транзисторчето, почивки по на често и хващаш слънчев тен. Въобще - препоръчвам на всеки. А и това е нещо, което ще остане и ще го показваш на децата си и ще им речеш - ей това баща ви го е правил.

Засега ще му метна отгоре рогозка, пък живот и здраве асмичките и храсталаците след някоя си година ще направят хубава сянка.
Поздрави, и благодарности на всички, които помагаха с акъл.
EDI - майстор
Добре се оформя, само малко "аланкат" ми се види конструкцията, ще увисне в средата.Пусни диагонали от колоните към средата на дългите греди.
ZMeyGorianin - майстор
schuldiner написа:
Имам няколко стръка хмел. Не ги ползвам за сянка, обаче като гледам как бързо растат, може и да стават. Зимата се изрязват до дъно, сега са на 2,5 м, а до юли стигат покрива на над 7 м. Малко ръсят семки и остават старите стъбла, ама хич без почистване не може. Не съм забелязал да събират гадини (което най-много ме дразни в асмите и другите със сладки цветове и плодове). Пък друго си е да пиеш бира под хмела...
Градски от къде го взе тоя хмел? Аз се глася да правя подобна беседка като колегата и се чудя с какво да я засенча!
cybersas - специалист
Мдам, ще провисне 100% така в средата - няколко дена дъжд и глей ко става. И аз мацах с Бохемит Форте - жълта една туба - точно една зима и всичко вече не е кафяво, а сиво - пък не знам... Май е боклук това Бохемитче, но то си е дърво - догодина можеш пак да го минеш - аз така направих.

Иначе за провисването - гаранция - въпроса е какво да се прави, защото с диагонали до средата - не виждам как ще стане - няма височина и ще се "затвори"
VLADO66 - майстор
cybersas написа:
Мдам, ще провисне 100% така в средата - няколко дена дъжд и глей ко става. И аз мацах с Бохемит Форте - жълта една туба - точно една зима и всичко вече не е кафяво, а сиво - пък не знам... Май е боклук това Бохемитче, но то си е дърво - догодина можеш пак да го минеш - аз така направих.

Иначе за провисването - гаранция - въпроса е какво да се прави, защото с диагонали до средата - не виждам как ще стане - няма височина и ще се "затвори"
Жълтата туба е шит съм чувал от много места.Ползвай концентрат и го разреди максимум 1:7
kamendc - специалист
За мазането вече съм го намазал - ако не го бива този бохемит, мога най-много да лакирам, но не и вече да го сменя с друг, то си проникнало. Тубата беше кафява, не жълта.

А за провисването и аз се чудех, засега леко се е огънало, но с годините... от долната страна мога да бия още една подпора в земята, но от горе пътеката за влизане ми е точно по средата. Мога евентуално да подпра с едни контри по диагонала... тези мъничките диагоналчета не ги броя, тях съм ги сложил само за укрепване на връката между трите лъча, не против провисване.
kamendc - специалист
Ето какво се получи като метнах две рогозки отгоре и като го намазах с лак за камък.
Сега ще чакам лозичката и тези увивните да пораснат, за да хвърлят по-дебела сянка, че е малко шарена.
Следващият проект е и една чешмичка на двора.
Прикачен файл:
DSC0000170.jpg
Прикачен файл:
DSC0000171.jpg
Прикачен файл:
DSC0000172.jpg

Тема "Проект навес на вилата - идеи и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: