• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, някой може ли да ми даде мнение относно: Заровил съм на дълбочина 3.5-4 метра 500 метра тръба фи 32 на площ около 100 кв.м мисля да сложа термо помпа вода - вода и ще ми се налага да стопля около 160 кв.м. застроена площ с подово. не съм решил още каква термо помпа да ползвам и дали не би било по добре да разглобя някоя инверторна 52-ка и с два топлообменника да навържа инсталацията - разчитам на Вас за конструктивни мнения !!!
LazarGanev - "Велик майстор"
А кой ти даде съвет да направиш така?
Чаро - Акълия
Конструктивно- изрови си тръбата да не стои зян там.
LazarGanev - "Велик майстор"
Чаро написа:
Е, нека си прецени/ят - ако отгоре има вече райграс и поливна система, най-евтино и конструктивно ще е тръбата да си остане там, в земята :)
Чаро написа:

благодаря, този съвет от практичен опит ли е? с други думи какво не би се получило?
Опитват се да ме убедят че тази машина - Geotok-15 WWH (~380V) само отопление на GEOTEK http://geotok-bg.com/indexFrames.htm щяла да ми даде КОП 4-5 с моята земна серпентина която вече казах че е 500 м. тръба на площ 100 кв.м. а също можело и Geotok-20 WW 2 стъпална да сложа.
Вие какво мислите?
filmatoplo - майстор
Ако се навият да ти я монтират с тази гаранция -когато стопли тогава да платиш +2 год пълна гаранция на компонентите които монтират :wink: .
mindless - специалист
Тази 500м тръба на едно парче ли е? Питам, защото максималната препоръчителна дължина за ф32 е 200м, при по-голяма, спада в налягането е сериозен и ще имаш нужда от мощна помпа, а това ще се отрази на ефективноста на системата.
a_stoev - майстор
Нормата май беше 50W на квадрат добив на топло. Може и да стане. Но пак има много условности. При суха почва добива пада.
Как са положени тръбите? На колко кръга? Ако няма грижи с хидравликата може да вържеш всякаква водоводна машина, не само на геоток.
Опиши по подробно какво ще се монтира? Ще има ли буфер от към страна на серпентината?
Zoro5 - специалист
petrovi2013, ще е срамота, ако не й сложиш една термопомпа на тази серпентина! Направил си подовото, заровил си серпентината , сиреч свършил си 2/3 от работата и то по-трудната част. И да се откажеш на финала ?!
Ако имаш желание, възможности и умения по-добре си сглоби сам една ТП вода-вода. За около 1000лв. може да се докара грамотно работеща система с която ще си тестваш и подовото и земното. Преработката на въздушен климатик в ТП вода-вода не удачно, по-добре си вземи отделно компресор,топлообменници и капилярка настроена според конкретните условия. Инверторния компесор също няма да ти даде голямо предимство , така че и от там може да се спести. Нека системата поработи поне един сезон, да свалиш конкретни данни, и чак тогава се хвърляй на "истински" ТП. Тогава ще знаеш какво точно ще ти трябва ( а най-вероятно и сам ще си го направиш :wink: )
И да не стане нищо със "земното" , пак няма да е загуба - ТП лесно може да се преустрои на въздух-вода чрез замяната на земната серпентина с въздушен ТО , леки пренастройки и "въздушно" управление. Варианти има , стига да се намери кой да ги реализира.
  • 1
  • 2

Тема "Относно термо помпа вода-вода със земна серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: