• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Е те тоя ток, дето го посочих, не съм го мерил на око :-D Виж не съм се сетил да меря на връзката...
gogo7777 - майстор
4.Мерил съм съпротивлението на нагревателя R=17,78 ома, което си е добре за мощността му P=3kW, протичащия ток е I=13,9A.Та мисълта ми, ако е полуокъсил няма ли поне съпротивлението да е различно?
Така си измерил съпротивлението на нагревателя и си установил, че е здрав (кантала вътре не е прекъснал).
Като писах полуукъсил имах впредвид , че кантала вътре може да е установил някаква електрическа връзка с корпуса на нагревателя (тръбичката). В него има кварцов пясък за да дистанцира кантала от тръбичката, но нагревателя може да се е спукал и окислил или......Затова премери има ли съпротивление между кантала (една от клемите на нагревателя) и корпуса на бойлера (балона) при изключен бойлер. Ако уреда покаже, че има такова, трябва да смениш нагревателя. Също така уреда на положение "верига" ако пищи или показва 0 означава укъсяване.
nikolovvd - майстор
dobcho_vn написа:
3.Да, има бойлерно табло 20А прекъсващ и фазата и нулата.Мисля, че не е много добре, но входящата нула съм я разклонил и с едно парче ПВА2 съм занулил бойлера, т.е. дори при изключване на ключа бойлера си остава занулен.
Представи си, че на комшията нагревателя е пробил и осъществява верига през студената вода и твоята нула, а вероятно и на останалите твои съседи. Ако откачиш нулата от корпуса на бойлера, при теб ще спре да нагрява, но при останалите съседи ще започне да нагрява повече. Ако останат един - два бойлера, които са свързани по този начин, то при тях оплетката на меката връзка може и да светне.
dobcho_vn - специалист
Топли, топли резултати:
Няма проблем с нагревателя, не дава нито верига, т.е. не пищи, нито съпротивление, демек R=0 ома, към корпуса.
Турих клещите на меката връзка, ама ток йок :?
А сега де....
Май ще правя модификация с полипропиленови тръби и туй ще.... или пък оная маневра с ПВА-то....
П.П.Хептен се омотах...Това добре, но тая моя връзка няма ли да грее и при условие, че бойлера е изключил? Т.е. комшу да си ползва моята нула перманентно?
Тука нещо клони към нулата в ГЕТ-а, ама май ще правя една от горе-описаните процедури и съм мамата...
Последна промяна от dobcho_vn на вт май 13, 2014 11:37 am, променено общо 1 път.
DMN - майстор
dobcho_vn написа:
Турих клещите на меката връзка, ама ток йок :?
А меката връзка загря ли?
dobcho_vn - специалист
Ми не още, като загрее пак ще ги сложа.Сега се загрява водата.
nikolovvd - майстор
Те вчера комшиите са се изкъпали преди лягане и бойлерите са загрели водата през нощта.
Провери довечера от 21 до 24 часа дали ще грее и тогава мери тока на меката връзка.
Като откачиш нулата към бойлера си, се ослушвай на кой етаж някой ще изреве, че го е ударил тока.
fox_vt - майстор
todortv написа:
fox_vt написа:
....Тука в целия квартал а той не е малък няма апартамент който да има трижилен кабел .....
Кой квартал? Да не би да говориш за сгради ЕПК.
Панелките, в които съм влизал са с трижилен мостов и бойлерно табло.
Чолаковци :wink:
todortv - майстор
Според мен задължително провери нулите.
Съществува вариант за "замърсена, изместена" нула и от там разлика в потенциала спрямо земя/тръбопровод.
В този случай кардиналното решение е заземяване на най близката касета и зануляване на водопровода.

Проверка на зануляването в твоето табло:
Махаш меката връзка, уреда на V /AC най- малкия обхват, едното пипало на нулевата шина, другото директно на нулевия, идващ от вън. После шината спрямо нулата на всеки кръг.
Всичко това при включен примерно радиатор в съответния контакт. При добра нула уреда не трябва да отчита пад на напрежение.
По същият начин проверяваш нулата на бойлера(при вкл. бойлер), по същият начин и на главното табло.
Проверката с омметър не е меродавна.спад
nikolovvd - майстор
todortv написа:
... зануляване на водопровода.
Много добра идея, защото на някой по-стари блокове щранговете са подменени с полипропиленови тръби.
По закона за всемирната гадост обаче, във всеки вход на всеки блок, има поне по един зевзек, който или няма пари, или не иска да плаща, или просто трябва да е опозиция. Поради тази причина тръбата се сменя до него, а нагоре си остава старата тръба, докато протече и тя, а водопровода не е заземен, защото няма връзка с вкопаната под земята част.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Греене на мека връзка на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: