Ами направи един тест , изолирай 1 топла бира с изолационен материал който ще ползваш , вкарай я в хладилника за 1-2 часа и извади , ако седи още топла -изолирай
привет на всички. даите съвет за котел. ще отоплям 130кв. къщата е с 5см изолация чудя се между само пелетен котел или да бъде комбиниран за да бъдя независим от само един вид гориво.
plastkomfort написа:Прочети за котел Torch.
Но е само за пелети.
благодаря за бързия отговор. чудя се между дефро агро уни,теси,бисолид с на ерато или кострева мисля че беше. ако някои може да даде инфо .благодаря предварително
Между другото за моята къща получих отговор от топло инженер,който ми каза че при изолация с 10 см. неопор ми е необходим 10 kw. котел без БГВ, а с 15 см.–8kw. котел без БГВ. (замерването е при минус 16 гр.) Това направо ме учуди. Дали е възможно(имам уверение че въпросния инженер си разбира от работата). Сега въпросът ми е дали да си взема 15 kw. или още малко да се презапася(примерно с 20 kw.). Mоля някой да ме посъветва.
Това е по разумна сметка 10 клв за 200 кв с тази изолация , остава тази необходима топлина да се подава чрез най ефективното устройство като започнем от -водноподово ,вентилконвектори ,радиатори.
Когато се изграждаше водното отопление вкъщи преди 12 години, сметките показаха 24 kW котел при положение, че дограмата бе стара дървена, нямаше изолация и таваните бяха 3+ метра.
След смяна на дограмата с PVC, сваляне на таваните с 10-15 см и изолиране на стените чрез гипскартон и мин.вата се оказа, че котела трябва да работи на максимум 50 градуса, а когато радиаторите са над 40 градуса вкъщи е жега и дори не може да се спи.
Хубавото е, че на котела му идва времето за смяна (изтече му 10 годишния гаранционен срок) и мога да го подменя с 18 или 16 kW.
В момента разхода на гориво е 1/2 от първоначалния, а си мисля, че нискотемпературния режим, в който го държа ми вдига разхода поне с 20%.