• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
Реактивното съпротивление на един кондензатор зависи от честотата на напрежението и капацитета му:
X=1/2ПfC
За мрежовата честота това е
X=1/314C
Оттук следва, че капацитетът ти ще бъде
C=1/314X
А нужното реактивно съпротивление можеш и сам да си сметнеш, като знаеш какво напрежение ще ти остава в консуматора и какъв ток искаш да протича през него.
Пример: Ако имаш консуматор за 120В и ток 0,1А, то нужното ти гасящо съпротивление при захранване от мрежата ще бъде:
X=(220-120)/0,1=1000 Ом
В такъв случай капацитетът на погасяващия кондензатор трябва да е
C=1/314.1000=3,18 микрофарада
vaseto69 - напреднал
Сърдечно благодаря!А как да сметна резистора които ще разрежда кондензатора след изключване от мрежата,аналогично и за електролитния кондензатор след греца?Предварително БЛАГОДАРЯ!
jordanvass - майстор
Защо ти е електролит след греца? Нали само светодиоди ще захранваш? На тях не им пречи да трепкат, а пък ти едва ли ще забележиш 100 Hz трептене... А резистора върху кондензатора не го смятай, че ще затънем в експоненти, времена, за които трябва да достигне някакво минимално остатъчно напрежение и още куп глупости. Той просто го разрежда като изключиш. 1 мегаом става чудесно.
Всъщност изчисленията на гасящ кондензатор вместо резистор са доста по-сложни, но за начинаещ ще е трудно да "смели" активна съставка, реактивна съставка, дефазиране... А и рядко такава схема е за предпочитане, тя е опасна, защото не е галванически развързана от мрежата, а и много често горят светодиодите. Я по-добре си използвай стандартен трансформатор и изправител.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
vaseto69 написа:
Сърдечно благодаря!А как да сметна резистора които ще разрежда кондензатора след изключване от мрежата,аналогично и за електролитния кондензатор след греца?Предварително БЛАГОДАРЯ!
По важно е електролита да е за 400V според мен, защото при прекъсване на светодиод или някоя от спойките той ще се зареди до около 320V. - Не "Звук и светлина" ами и миризма ще има. :lol:
Моята самоделна светодиодна нощна лампа е навъртяла до момента над 17000 работни часа.
Светодиодите ми ги подариха от Елимекса, но нямам изгорял.
Мисля че не съм виждал изгорял светодиод, при положение че работи без да се превишава допустимият ток. Пробвал съм светодиод от запалка на 110mA и е работил над 10часа и продължава. Кой друг елемент допуска 5 кратно претоварване с часове?
jordanvass - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Кой друг елемент допуска 5 кратно претоварване с часове?
Селеновите токоизправителни плочки. Те допускат 100 пъти претоварване по ток за няколко секунди, а при 5 кратно претоварване могат да работят с часове. На всичкото отгоре имат уникалното свойство да се самовъзстановяват.
А ако един диод свети при 20мА, това не значи, че максимално допустимият му ток е 20.
vaseto69 - напреднал
Здравейте!Много ми помагате и затова искам да ви попитам следното:Намерих няколко диода различни по цвят и големина та питам как да разбера дали са читави и какви им са параметрите?
MIRO_073 - майстор
Къде ги намери? На полето, зад блока....не ги ли купи от магазин :?
vaseto69 - напреднал
Ако ще се шегуваме бих ти казал къде че да си намериш и ти!От запалки и разни ел. платки
hidrazin - майстор
Е какви параметри на такива диоди и какво точно искаш да правиш с тях? Параметри няма как да намериш. Тези диоди нямат означения и не можеш да разбереш какъв им е точно модела. Заложи на максимален ток 20mA а яркостта - колкото дойде, преценка на око. Ъгъл на излъчване - също на око.
:partyman:
vaseto69 - напреднал
До тук добре а как да разбера дали е здрав?
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: