Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
zec ingenering - специалист
Споко....след две ракии и чаша вина ми отива на към 6Ач. Може и да съм го уцелил. :drinkers:
evparts.alle - специалист
Ама не е... Хахах . По отива към 0.5 Ач според формулите, на които попаднах. Ако беше 5Ач бих инвестирал в едно за келешлъка.. Като резерва да го ползвам след закъсване за ток(каквото не ми се е случвало от няколко години, поне 2 ).
zach_82 - специалист
Не, знам как смятате, но цял автобус, пълен с пътници изминавал 20км с ултракондензатор.
Колко такива трябва да има по 0.5Ач(по вашите сметки), всяко по 2200 лева - ми че то автобуса трябва да струва няколко милиона!
ESPACE - майстор
Кулон е производна единица от международната система единици SI за измерване на електрически заряд. Когато електрически ток със сила един ампер тече в продължение на една секунда, той пренася електрически заряд един кулон, т. е.:

1 C = 1 A * s

Заряд от един кулон е приблизително равен на заряда на 6,24 x 1018 електрона.

Един кулон също така е заряд на положителния електрод на кондензатор с 1 фарад капацитет, зареден до потенциална разлика от един волт:

1 C = 1 F * V

За измерване заряда на акумулаторните батерии се използва единицата амперчас, която е производна на кулон:

1 Ah = 3,6 kC
или 1 farad volt =0.000277777778Ач

Та въпросния кондензатор 48V 80F е малко над 1Ач
zec ingenering - специалист
zach_82 написа:
Не, знам как смятате, но цял автобус, пълен с пътници изминавал 20км с ултракондензатор.
Колко такива трябва да има по 0.5Ач(по вашите сметки), всяко по 2200 лева - ми че то автобуса трябва да струва няколко милиона!
Ами да, той може наистина да струва няколко милиона! Все пак не забравяй, че става въпрос за израелско българска фирма....там шега няма! :cool:
rezotec - помощник
Във Ват/часове е по-удобно. Например 1 Волт умножено по 1 Фарад = колко Ват/часа ?
Тани - модератор
Ето за колко време се зарежда един суперкондензатор 50V 100F :
Прикачен файл:
суперкондензатор.png
суперкондензатор.png (61.9 KиБ) Видяна 3297 пъти
По груби сметки около 70Wh

За автобуса са необходими 20 000Wh или около 285 броя суперкондензатори. Определено не струват милиони!
freewheel - напреднал
Ами то си го пише в дейташийта. Малкия модул от 80F е 27Wh, а големия е 54Wh. http://www.maxwell.com/products/ultraca ... 162013.PDF
evparts.alle - специалист
Я прегледайте из нета за тия формулки, че аз други малко по-различни намерих за Фарад -Ач.
Някакви средни стойности и т.н.т.
rezotec - помощник
Интересно е какви преобразуватели се ползват за компенсация на големите разлики при разряда на кондензаторите.
48 Волта/20 Ампера - това добре, но при 10 Волта, за да се издърпа същата мощност трябва доста по-голям ток.
Сигурно цената на устройството е доста над тази на стандартен контролер за работа с акумулатори.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: