• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Celeborn написа:
Ами преди около месец слагах в друго помщение (105 вата) и не съм имал представа, че има и такива с два изхода :?
А и не мисля, че изобщо има над 120 вата с с един изход... поне това помня като гледах.

А някой може ли да обясни, защо се налага разделянето? Всъщност това питах :) Не е нужно да бъдете толкова "любезни".
Явно не си на ти с жиците. :lol: Разделянето се налага защото така са направили трафа - да има две вериги и общата мощност е 150Вт. Ако включиш твоите 150Вт в едната верига ще изгори трафа :lol:

Вземи го върни тоя траф в магазина и си вземи такъв с един изход 150Вата. :lol: Ако не можеш да намериш такъв си вземи 105Вата с един изход, обаче смени и лампите с 4 по 25Вата :roll: Третия и последен вариант е да отрежеш кабела на двете крайни лампи и да ги захраниш както е на картинката на ELEMENTAL.
Trifun - специалист
Разделянето се налага защото тока е много голям. При една луничка 35 вата, захранена с 12 волта, тока ти е приблизително 3 ампера. При 2 лунички съответно става 6, а при 4 лунички - 12 ампера ! Което е прекалено много за клемичките, които се използват в електронните захранвания (а и не само за тях). Затова се налага и разделянето.
И това, кабела да върви последователно от луна на луна изобщо не е добра идея ! Съветвам те да го промениш - пусни си отделен кабел от всяка луна до захранването. Сега се получава така, че по кабела от захранването до първата луна вървят всичките тези 12 ампера...
И ако кабела ти е 1 кв.мм. примерно - изобщо не ми се мисли какво може да стане !
masteradmin - майстор
Последната ще свети като фас това ще стане.
sez_djebel - специалист
Предлагам ти едно друго решение, ако нямаш възможност да разделиш четирите лунички в два кръга. Първо въобще не използвай един трансформатор , а четири по 60 вата . Така можеш да сложиш лунички и по 35 и по 50 вата. Значи използваш съществуващата инсталация за "магистрална" за 220 волта и преди всяка луничка слагаш трансформатор. Виж приложената схема . Надявам се да ти е от полза :)

Прикачен файл

СВЪРЗВАНЕ НА ЛУНИЧКИ.JPG
СВЪРЗВАНЕ НА ЛУНИЧКИ.JPG (35.84 KиБ) Видяна 18050 пъти
Justy - майстор
(нататък са свързани последователно, както на схемата).

Това не е вярно - показаното на схемата е паралелно свързване - просто се развежда от една клема към следващата. Както ти казва Милен - раздели ги на две групи, както е указано на схемата. Явно трафът е с две вторични намотки. Тогава и 1 кв. мм. ще носи нормално тока.
sez_djebel - специалист
Justy написа:
(нататък са свързани последователно, както на схемата).

Това не е вярно - показаното на схемата е паралелно свързване - просто се развежда от една клема към следващата. Както ти казва Милен - раздели ги на две групи, както е указано на схемата. Явно трафът е с две вторични намотки. Тогава и 1 кв. мм. ще носи нормално тока.
Нещо не си разчел правилно моята схема. Все повече си мисля ,че повечето във форума не са на "ти" с жичкаджийството !!! :? :wink: :!:
Justy - майстор
Първо - не цитирам теб, а Celeborn. Второ - никъде в публикуваните схеми, включително твоята няма последователно свързване. Трето - предлаганото от теб решение е най сложното и скъпо. Четвърто - мненията за когото и да било пази за себе си или изпращай на лични. Пето - избягвай обобщенията.
sez_djebel - специалист
Justy написа:
Първо - не цитирам теб, а Celeborn. Второ - никъде в публикуваните схеми, включително твоята няма последователно свързване. Трето - предлаганото от теб решение е най сложното и скъпо. Четвърто - мненията за когото и да било пази за себе си или изпращай на лични. Пето - избягвай обобщенията.
Много си изчерпателен . Съгласен съм с всичко - ДЪЛЖА ТИ ИЗВИНЕНИЕ !. На обяд хвърлих едно око на форума и от бързане погрешно съм разбрал написаното ! :datz:
Само не съм сигурен за "сложно и скъпо" !? Наскоро правих поправка на осветлението на един доста голям барплот ( кафе - ресторант ) и там бяха направили два кръга от по 15 луни . Светеха само първите 5 от двата кръга , останалите мъждукаха , а последните въобще не светеха! Премахнах двата големи трафа , и с подобна на горната схема последователност - само че по 3 луни по 20 W на трансформатор - въпроса беше успешно решен . Собственника е повече от доволен ... :)
Още веднъж моите извинения ... :!:
montoya - майстор
Предварително се извинявам, че се намесвам в темата на колегата, но да не отварям нова тема да питам. В едната ми стая са седем лунички 12V по 20W вързани на 160W трансформатор, като схемата на свързване е 2+2+3 лунички от клемата на трансформатора. Ключа за тях е от тия дето увеличават и намаляват силата на светене.
Проблема е, че светлината започва да трепти и спира чак след няколко часа.След това си работи нормално 2 или 3 дни примерно и пак се появява трептенето за известно време.
Чудех се в кое е проблема!? Дали в трафчето или в ключа примерно и как евентуално мога да проверя!?
В банята си имам 5х20W на 105W траф вече 5 години и нямам никакъв проблем с тях, а в тази стая вече изгоря една луничка.
Тани - модератор
montoya написа:
Предварително се извинявам, че се намесвам в темата на колегата, но да не отварям нова тема да питам. В едната ми стая са седем лунички 12V по 20W вързани на 160W трансформатор, като схемата на свързване е 2+2+3 лунички от клемата на трансформатора. Ключа за тях е от тия дето увеличават и намаляват силата на светене.
Проблема е, че светлината започва да трепти и спира чак след няколко часа.След това си работи нормално 2 или 3 дни примерно и пак се появява трептенето за известно време.
Чудех се в кое е проблема!? Дали в трафчето или в ключа примерно и как евентуално мога да проверя!?
В банята си имам 5х20W на 105W траф вече 5 години и нямам никакъв проблем с тях, а в тази стая вече изгоря една луничка.

Приятелю, умножи 12*20 и ще видиш къде е проблема! Успех !!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Аматьорски въпрос за свързване на 220V>12V трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: