• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobromir.marinov - специалист
Имам два бойлера по 350л.със серпентина, през зимата водата се затопля от котел на твърдо гориво/затворена система работеща под налягане- 2атм/, а през лятото от медни слънчеви колектори- системата е отворена.Мисля да свържа двете системи ,за да може слънчевата да работи под налягане и да се използва и през зимата. В момента така съм я направил ,че колекторите могат да се използват ,когато приключа отоплителния сезон,а в дни със силно зимно слънце котела не е запален . Нека специалистите да кажат дали ще стане.

Прикачен файл

Scan20002.jpg
Scan20002.jpg (56.66 KиБ) Видяна 5614 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Така не става. Най-елегантно става с бойлер с две серпентини. Другият вариант е да отделиш единия бойлер за едната система, а другия - за другата.
Затворени са също крановете на топлато вода от бойлера към котела.
Добре де - един подсещащ въпрос - през зимата, като работи котела, крановете към слънчевите колектори отворени ли са или затворени?
Ами той колектора е готов замръзнал :)
Тани - модератор
А как се свързват бойлерите? Аз си мисля за свързване на бойлерите последователно. Първо този от слънчевите колектори и серпрнтината, а след това този с котела и евентуално на ток
Системата е пълна с антифриз.
И двата бойлера имат електрически нагреватели и серпентина.
Да, най-добре последователно - става като бойлер с две серпентини - едната подпомага другата, като кръгът с колектора е с антифриз. Другият вариант е превключване - ръчно или с автоматика.

ПП. Сега видях, че сме писали едновременно. Щом цялата е с антифриз - може, ама как са свързани бойлерите в частта им за БГВ - не си ли пречат? И дали мощността на колекторите ще е достатъчна, че зимното слънце да стопли 700л? Най-вероятно ще трябва да се намесва и НЕК.
Последна промяна от LazarGanev на пон мар 03, 2008 11:23 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
При превключването не се ли губи обема на единия бойлер? Или гожориш само за превключване на работния флуид, който преминава през серпентините?
  • 1
  • 2

Тема "Слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: