• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
popaslaptopa - напреднал
Ами мисля си че този тип клема може да спадне към 3 от категориите които си писал! :-D
mirk - майстор
Червената предполагам е с пружинка, имаше такива описани в предишните страници. А другата силиконова ми прилича на лустерклема, само че с едно винтче. :) Какви са най големите размери от тях.
popaslaptopa - напреднал
Да червената е с пружина а другата не е силиконова а е от някакъв трудно горим материал твърда е на пипане и има до 2Х6 мм. кв.. Ако някои знае тук в България дали някои внася и продава от вида на червената клема нека каже къде? По принцип тези клеми са на фирмата "thorsman".
Милен - майстор
Фирма Тhorsman е от групата на Schneider Electric http://www.thorsman.com/products/termin ... sp?tree=R1. Предполагам, че представителите на Шнайдер могат да доставят и споменатите клеми. :)
А относно втория вид много често съм попадал на ментета, превъртане на резбата, разцепване на клемата при презатягане :evil:
Johny - майстор
GeorgiRadevDu написа:
Колега , случайно след твоя работа да е минавала приемателна комисия
за АКТ14 или АКТ16? Комисията в една фурна за хляб ми отваряха половината разкл. кутии , за да проверят дали връзките са с клеми или
усукани. За да не мъркат съм забил 16, вместо 10 заземителни кола.
Oтдавна не бях поглеждал тази тема.
Уважаеми колеги, форума е "Направи сам". Комисии, инаспекции, надзор - оставете ги за друго място. Вярвам и виждам, че тук обитават и добри специалисти, но ако не е в разрез с техническите правила, нека хората си майсторят както им позволяват възможностите! Само да е технически грамотно. При целия напредък на техниката, от времето на Александро Волта, електроните са си все същите....
zz_stefanov - майстор
Johny написа:
GeorgiRadevDu написа:
Колега , случайно след твоя работа да е минавала приемателна комисия
за АКТ14 или АКТ16? Комисията в една фурна за хляб ми отваряха половината разкл. кутии , за да проверят дали връзките са с клеми илиусукани. За да не мъркат съм забил 16, вместо 10 заземителни кола.
Oтдавна не бях поглеждал тази тема. Уважаеми колеги, форума е "Направи сам". Комисии, инаспекции, надзор - оставете ги за друго място. Вярвам и виждам, че тук обитават и добри специалисти, но ако не е в разрез с техническите правила, нека хората си майсторят както им позволяват възможностите! Само да е технически грамотно. При целия напредък на техниката, от времето на Александро Волта, електроните са си все същите....
Johny, като ще е направи си сам, да е направено не според изискванията ли?
Покрай това което казваш да задам няколко въпроса към теб и хората с практика извън страната:
- някъде в чужбина да са им приемали инсталация с усукани връзки ?
- как в момента се приема нова инсталация у нас (без шуробаджанащина и плащане под масата)?
- след като навсякъде по главните табла на сградите няма и не е разрешена и една връзка с усукване, защо майстрите си го позволяват още от апартаментното табло?
- как при усуканото свързване на различни по сечения проводници за нулата в апартаментното табло ще ми гарантитраш добро свързване (за нещастие тук съм заварвал най-големите проблеми при вече изработена инсталация)?

Не мога да се съглася с направи си сам при ел. инсталациите.
Нека ти дам едно словесно клипче: Влизаш в тоалетната на малко барче на село, а там си работи бойлер монтиран по нарави си сам. Към него са закачени полипропиленови труби. Инсталацията разбира се е TNC. В Таблото са усукани десет нули. Като те удари тока докато си миеш ръцете, дали ще продължаваш да твърдиш, че може да се позволи разлика между направи си сам и професионалното.
Направи си сам , ако не си компетентен при ел инсталациите не трябва да има.
нека хората си майсторят както им позволяват възможностите
е най лошата препоръка в случая.
Последна промяна от zz_stefanov на пон мар 03, 2008 10:51 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
zz_stefanov

Не съм запознат с разпоредбите , но забранен ли е метода с усукването ?
Иначе за повече от 4-5 кабела съм абсолютно съгласен , че усикването не е подходящия вариант! Някой би ли ми препоръчал клема за 3-4 връзки с по 2-3 кабела?Честно казано не съм попадал на подходящи , а да не говорим за качествени. Ако намеря подходяща алтернатива по-сигурна от усукването , бих се отказал от него!
Johny - майстор
zz_stefanov
Aбе хора, що само хабите мастилото. Къде си виждал апартаментно табло без нулева шина. И най-малкото табълце си има нулева шина. Говориме за връзките в кутиите. И защо вадиш думите ми от контакста на целия пост. Къде пропусна това: "Само да е технически грамотно" ?! Какви комисии, какви проверки в къщи или на вилата. Казахме- Направи сам, а който си изкарва хляба с това, нека отговаря съгласно действащите правила. Макар че когато действаха старите правила, всичко си работеше и работи перфектно. Братята руси доскоро не бяха чували за "шуко" и инсталациите им са с алуминиеви проводници, но пращат ракети в Космоса още от 57-ма година. Аз знам едно основно правило в електротехниката: тока обича здравия контакт и
добрата връзка
и е без значение как си го постигнал. А колкото до чужбина - в тъпата Либия 89г. за пръв път видях на живо трипроводна инсталация и дефектнотокова защита на живо и то правени 10г. преди да ида.
Последна промяна от Johny на ср мар 05, 2008 10:32 am, променено общо 2 пъти.
zz_stefanov - майстор
Johny написа:
zz_stefanov
Aбе хора, що само хабите мастилото. Къде си виждал апартаментно табло без нулева шина. И най-малкото табълце си има нулева шина. Говориме за връзките в кутиите. И защо вадиш думите ми от контакста на целия пост. Къде пропусна това: "Само да е технически грамотно" ?! Какви комисии, какви проверки в къщи или на вилата. Казахме- Направи сам, а който си изкарва хляба с това, нека отговаря съгласно действащите правила. Макар че когато действаха старите правила, всичко си работеше и работи перфектно. Братята руси доскоро не бяха чували за "шуко" и инсталациите им са с алуминиеви проводници, но пращат ракети в Космоса още от 57г. Аз знам едно основно правило в електротехниката: тока обича здравия контакт добрата връзка и е без значение как си го постигнал. А колкото до чужбина - в тъпата Либия 89г. за пръв път видях на живо трипроводна инсталация и дефектнотокова защита на живо и то правени 10г. преди да ида.
В двата ми предишни апартамента не бяха вързани нулевите шини. Бяха на снопове, а са правени от "майстори". И на двете места и по други инсталации имах проблеми с тези снопове. Масово са така изработени.
По принцип нулевите шини са с недостатъчно позиции. (за масово продаваните табла).
На вилата и на село по малки ли са изискванията към безопасноста?
Токовите удари и пожарите малък довод за безпокойство ли са?
Какво като си виждал дефектнотокова пре 89-та, като сега даваш съвети в противоречие с безопасната практика!
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, оставете таблото, повтарям въпроса на Тани - връзването в разклонителните кутии чрез усукване правилно ли е или неправилно? Ползва ли се или вече не се ползва? Ако не се ползва с какви връзки е заменено? Наскоро ми се наложи да възстановявам четири различни срязани кабела (пуснати неправилно върху плочата, под мозайката на стълбищната площадка). За целта извиках познат ел.инженер и ги възстановихме с усукване (телефонния и домофонния), с лустерклема( за осветлението на стълбището), а за силовия кабел 2х6кв викнах група от ЕОН и го кербоваха, но казаха че е излишно и може с клема. Та тогава се заинтересувах по складовете за ел.материали и нямаше голям избор алтернативи, които да превъзхождат усукването. И още нещо - ако се чувствам достатъчно грамотен технически и строя в момента има ли някакви законови пречки сам да си изпълня инсталациите (правил съм го и друг път) и после подлежат ли на проверка (приемане) от някой?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: