• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
zz_stefanov
Аз мисля, че се изразявам на български - Само да е технически грамотно. Кое му е технически неправилното и опасното на усуканата и добре изолирана връзка. Как толкова години беше безопасна и сега изведнъж, някой реши, че това е опасно. Я ме светни, кое му е опасното, че и аз да зная. Едно време инсталациите се правеха и от ученици, които така си караха практиката, и от разни бригадири. Не че сега няма неграмотници. Прощавай, но в едно табло, колкото са АП-тата, толкова са и позициите на нулевата шина, а на тебе защо не ти достигат нямам представа.
И за съжаление отново цитирам себе си: Аз знам едно основно правило в електротехниката: тока обича здравия контакт добрата връзка и е без значение как си го постигнал, а ти ако от честолюбие държиш последна да е твоята дума - моля.
Нещата в този форум трябва да са поставени на прагматична основа, а не за пореден път да си ги мериме.....
zz_stefanov - майстор
Johny написа:
zz_stefanov
Аз мисля, че се изразявам на български - Само да е технически грамотно. Кое му е технически неправилното и опасното на усуканата и добре изолирана връзка. Как толкова години беше безопасна и сега изведнъж, някой реши, че това е опасно. Я ме светни, кое му е опасното, че и аз да зная. Едно време инсталациите се правеха и от ученици, които така си караха практиката, и от разни бригадири. Не че сега няма неграмотници. Прощавай, но в едно табло, колкото са АП-тата, толкова са и позициите на нулевата шина, а на тебе защо не ти достигат нямам представа.
И за съжаление отново цитирам себе си: Аз знам едно основно правило в електротехниката: тока обича здравия контакт добрата връзка и е без значение как си го постигнал, а ти ако от честолюбие държиш последна да е твоята дума - моля.
Нещата в този форум трябва да са поставени на прагматична основа, а не за пореден път да си ги мериме.....
Много си прав за здарвата връзка.
Ако обаче изчезването на нулата не го смяташ за опасно, не мога нищо да направя за теб. Не смятам да си променям мнението, че разлика в изискванията за професионална и направи си сам инсталация не трябва да има. Което значи, че направи си сам инсталация може да се прави само от квалифицирани.
Безпокоя се, че направи си сам се използва за принизяване на критериите.
Тя и TNC инсталацията 50 години никой не я смяташе за опасна, но тя въпреки всичко си беше и е опасна. Дали ще отречеш, че една от на често срещаните повреди е да бие ток по заземителните пластини на шукото. То всичко е заради велики майстори.
Не си го меря с никого, ако има кой да сподели опит как е по света и мнение за качествени съединители ще ни помогне много.
Все още никой не е написал как се предава инсталация в чужбина и сега у нас. Johny, ти как предаваш твоите?
Тани - модератор
Не искам да се заяждам с никого , но не вижам отговори на конкретните въпроси които съм задал! Стефанов , съгласен съм с тебе , че изчесването на нулата е опасно и ИМЕННО ЗА ТОВА предпочитам метода с усукването - защото е по сигурен! Докато някой не ми предложи друга алтернатива! Нима се опитваш да твърдиш , че масово продаваните бакелитови лустер клеми осигуряват по-добър контакт от усукването ?

Тани написа:
zz_stefanov

Не съм запознат с разпоредбите , но забранен ли е метода с усукването ?
Иначе за повече от 4-5 кабела съм абсолютно съгласен , че усукването не е подходящия вариант! Някой би ли ми препоръчал клема за 3-4 връзки с по 2-3 кабела?Честно казано не съм попадал на подходящи , а да не говорим за качествени. Ако намеря подходяща алтернатива по-сигурна от усукването , бих се отказал от него!
zz_stefanov - майстор
Тани , не смятам да споря заради самия спор. Решаването му е въпрос на нормативна уредба. Мога да спомена много случаи на неправилно изградена инсталация по направи си сам. С тези примери които и вие ще дадете може да се отвори нова важна тема - "Как не трябва да се прави инсталация". В нея не бива да се поставя въпроса за усукването. Той може да се реши само при замерване на различните връзки след години експплоатация и с обработката на голям статистически материал. Работата си е за изследване.
И аз зададох въпроси, но хората които не усукват очевидно имат много работа и не им е до писане.
Към моите въпроси:
- някъде в чужбина да са им приемали инсталация с усукани връзки ?
- как в момента се приема нова инсталация у нас (без шуробаджанащина и плащане под масата)?
... прибавям: Моля, който може нека постне линкове към качествени инструменти и консумативи за кербоване на кабели под 6 мм2.
Johny - майстор
zz_stefanov написа:
Мога да спомена много случаи на неправилно изградена инсталация по направи си сам.

Това ме заинтересува много. Я дай някой друг пример, ако наистина имаш такива.
Takezo Sensey - модератор
Виждам , че тука се вихри голям купон , та реших и аз да споделя .Преди около година когато си "вкарах" интернет избрах ADSL.Естественно с пакета , "Инсталирай сам".Ок , прокарах кабели , следвах стриктно всички инструкции до последната запетайка. Всичко на спойки , че се наложа да вкарам към 40 метра кабел.Хубаво но нета започна ден го има ден го няма , техниците висяха денонощно у нас и не знаеха какво му е .Показваше накава грешка в кабелите , слаб сигнал или нещо подобно.Мериха , ровиха докато не пипнаха разклонииелната кутия която е за телефона и за модема.....Познаите какво направиха , изрязаха спойките , почистиха калая , оголиха наново и насукаха .Направиха т,нар. "спайка" , онемях. .....От тогава никога не ми се е случвало да нама нет.....да чукна на дърво де .Казаха че тази връзка е по надеждна , няма логика , ама на .Да ми беше казал някой намаше да повярвам , а то на мене се случи :? :shock:
Johny - майстор
Аз много не виждам, но някой да ме светне - това червеничкото, дето го ползват другарите шведи, не е ли за усукана връзка?! Нещо не виждам къде е болтчето. А и тази крилчатка за какво е?
От поста на колегата popaslaptopa е/стр.7/.
PS Позволих си да намаля малко размера на картинките.

Прикачен файл

image009_130.jpg
image009_130.jpg (36.57 KиБ) Видяна 7534 пъти

Прикачен файл

image010_666.jpg
image010_666.jpg (23.44 KиБ) Видяна 7534 пъти
petrov_be - специалист
Здравейте
голям спор се е развихрил......ето как стоят нещата в белгия
тук почти никой не ползва разклонителни кутии , кутиите в които се монтира контакта или ключа са квадратни 7 на 7см и дълбочина 5см и 7-7-7 което позволява да правиш каквото пожелаеш(можеш да ги снаждаш една в друга колкото ти трябва) :-D конактите са с три блочета за фаза нула и земно(тук две фази по 110в и земно)но на всяко болче можеш да монтираш два проводника до 4 кв така първият контакт е и разклонителна кутия(ако някой ден имаш проблем се намира лесно а с разклонителна кутия върху която има два пласта боя и два вида тапети :shock: ) ключовете се монтират на същите кутии а връзките
с това http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-53 ... g_2641.htm
http://www.wago.com
за голяма консумация се ползват специални кутии не знам как се наричат
в бг подобни са на тези които се ползваха навремето за акомулиращите печки

Прикачен файл

STA72424.JPG
STA72424.JPG (208.67 KиБ) Видяна 7492 пъти
GeorgiRadevDu - специалист
Колеги, на обяснителна записка на всички ел. чертежи пише - монтажа да
се извърши от квалифициран елмонтажник. Това ще рече да е запознат с
законовите рамки на тема БЕЗОПАСТНОСТ и качествена работа. На тема
усукване на връзките аз лично работя така само ,ако след това калайдисвам връзките(като предварително съм прозванил всичко),и после скоч или термосвиваема шлаувка.
Johny - майстор
Можеш и да го заваряваш, въпроса нужно ли е. Хората бяха дали линк към тази картинка.

Прикачен файл

new-2.jpg
new-2.jpg (65.09 KиБ) Видяна 7450 пъти
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: