• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
griffin - майстор
Идеята взех от сайта това е изпълнението като малко съм поопростил нещата :-), използвах стар бидон от зеле и една стара руска прахосмукачка, маркуча който стига до машините се продава по железариите по 3,5. Ако някой реши да си прави такова бих го посъветвал да си намери суд който е с по здрави стени защото при мен бидона се огъва като се запуши за малко отвора на входния маркуч, и ако можете си вземете по дебела входна тръба от машината до бидона при мен ако попаднат по едри парчета дърво се случва да се задръсти на изхода в бидона маркуча.

В прахосмукачката няма нормален филтър а една стара хавлия която ползвах за целта за всеки случай, ако имате повече място може изхода на прахосмукачката да се подведе към по голям съд където въздушната струя да се успокоява и да осядат и най дребните частици но при мен няма как.

Прикачен файл

IMG_4142.jpg
отвътре
IMG_4142.jpg (46.34 KиБ) Видяна 5892 пъти

Прикачен файл

IMG_4141.jpg
отворено
IMG_4141.jpg (61.6 KиБ) Видяна 5893 пъти

Прикачен файл

IMG_4139.jpg
IMG_4139.jpg (59.61 KиБ) Видяна 5894 пъти
escutcheon - специалист
Перфектно- Направи сам и то елементарно.
griffin - майстор
Абе има недостатъци трябваше да сложа по голяма входна траба ама някои неща се схващат на опит следващата версия ще я подобря надявам се :-)
Харалампи - специалист
За по-голяма входна тръба мисля, че ще ти трябва по-голям диаметър на бидона. Ако искаш ще питам един колега дето им вдява на вихровите тръби, дали има някакви материали по въпроса. Пък и защо ти е по-голяма тръба тази да не се запушва?
griffin - майстор
Да тръбата се запушва от време на време т.к ползвам устройството за да си почистя работилницата и от по големи стружки като от ренде и разни други дреболии та прахосмукачката направо мачка бидона, добре че и набих няколко дъски вътре та се мачка по малко.
А иначе сигурно си прав но за сега ще карам с тоя уред :-) само ще си купя една наистина добра маска че работата не е много добре :-)
masteradmin - майстор
Предполагам си вдъхновил от този пост :)
griffin - майстор
не точно от този ама на сайта в материалите имаше подобно нещо но кофа ми се стори че ще е малко и така :-)
G.M. - напреднал
При движението на въздха в бидона се получава статично електричество.А от там и опастност пожар!!! Много ВНИМАВАЙТЕ!!!
Харалампи - специалист
Няма ли потенциалната разлика да е м/у вътрешната и външната страна на бидона? Ако е така най-много да те боцне някоя искра като посегнеш да го отваряш. Чувал съм че е полезно за ревматизма

Прегледах темата която е посочил Мастер-Админа, там има идея за воден филтър, на принципа на наргелето. Понеже при него замърсеният въздух барбутира през водата наистина има опасност от запенване.

В този случай обаче мисля че може да се сложи малко вода за да се избегне вторично замърсяване на въздуха при почистване на циклона. Ще се намали и опасността от самозапалване от електростатична искра. Лошото е че ще трябва да се почиства след всяко използване.
  • 1
  • 2

Тема "Опилко събирател за работилницата :-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: