Мечтата на всяка домакиня
prascho - майстор
Признавам, че не догледах изречението за последния етаж, но това не прави по-малко компетентно изказването ми. Покривната плоча едва ли се крепи на металните винкели, с които е затворена терасата!!!! Мойта предходна реплика беше продиктувана от изказването, че щял да бере ядове при махането на металната конструкция. Аз не давам решение на въпроса с усвояването на терасата!!! Към Профи: технически съм прав, формално дали е тераса или е просто плоча няма значение. Прав съм защото металната конструкция е под ъгъл и реално не носи плочата над нея и няма как да носи каквато и да е допълнителна тежест освен собствената си при това разположение. Ядовете се свеждат до ориентиране каква да бъде новата конструкция и демонтажа на стъклата на старата.
Профи, като ти чета писанието навярно си имал точно това предвид, че плочата отгоре е къса, но моляте изразявай се по-категорично. Излишно е да се спори за едно и също нещо казано по-два различни начина. Ти казваш последицата, но не формулираш проблема. Проблемът- винкели под наклон, къса горна плоча, невъзможност да се постави вертикална дограма вградена в газобенон, преди да се направи покрив.

Вариант за решение: тъй като от едната снимка се вижда улука и водостока най-вероятно улука минава над металната конструкция на терасата. С една дума какъвто и покрив да се прави трябва да е под плочата. Така ще се избегне и мухъла от липсата на хидроизолация, който е видим на снимките. Варианта с дървен покрив ми се вижда удачен, но вместо цикли би могло да се позлват битумни керемиди. Поне ще бъде по-безопасно за минаващите наблизо хора по-време на буря.
totko - специалист
solo5 написа:
аз като гледам си имаш покрив
остава само да иззидаш с итонг, да изрежеш винкела, да поръчаш нова дограма от ПВЦ, да направиш изолация на тавана и си готов :-D
Значи, меджу края на терасата и края на покрива има разминаване - около 20 см е по къс покрива. Ще иззидам догоре с итонг, но тази разлика от 20 см как да я компенсирам?
larana - напреднал
Ако вече си уточнил фирмата, която ще ти прави дограмата, защо не се консултираш със тях, може да ти предложат интересни решения. Виждал съм конструкции от ПВЦ-профили точно като твоята тераса изцяло от ПВЦ-профили, т.е. и наклонения покрив е ПВЦ-витрина (неотварям профил).Така няма да се занимаваш допълнително. Фирмата идва, монтира и си готов.
П.С. А може наклонения покрив да не е със стълка, а само изолационна плоскост.
totko - специалист
prascho благодаря че вземаш мнение по въпроса - колкото повече мнения и съвети, толкова по-добре.
Значи, проблема не е в свалянето на старите винкели, а в изграждането на нов покрив под вече съществуващия. Този покрив който се вижда, е покрива на самата сграда и не би трябвало да се крепи на старото остъкление.
формално дали е тераса или е просто плоча няма значение
В моя случай има голямо значение, защото ако плочата над нас беше тераса щеше да е на нормална височина, примерно на нивото на тавана на кухнята. Но в случая плочата е покрива на сградата, който се намира доста нависоко.
В малко по новото строителство на жилищни кооперации, съм забелязал че този бъг :) е оправен, като е изливана допълнителна плоча над терасата, под покрива на сградата
totko - специалист
larana написа:
Ако вече си уточнил фирмата, която ще ти прави дограмата, защо не се консултираш със тях, може да ти предложат интересни решения. Виждал съм конструкции от ПВЦ-профили точно като твоята тераса изцяло от ПВЦ-профили, т.е. и наклонения покрив е ПВЦ-витрина (неотварям профил).
П.С. А може наклонения покрив да не е със стълка, а само изолационна плоскост.
larana , идеята е тази тераса да се обедини с кухнята. Този вариант с ПВЦ профили също съм го мислел, даже съм виждал такива изпълнения, даже днес идвайки на работа видях да правят на една тераса абсолютно същото за което ти ми говориш. Но, има едно голямо НО и то е - каква изолация ще има този ПВЦ поркив? За лятото не се притеснявам толкова, макар че терасата е с абсолютно южно изложение, но зимата, при един кучешки студ, ако този покрив няма добра изолация, всичката топлина от кухнята и трапезарията ще "бяга" през него
larana - напреднал
Ммм, ясно. след последния ти пост разбирам, че е доста високо и искаш да не бяга топлотооооо. Хрумна ми следната идея: Правиш го по начина както ти го описах в предишния ми пост, като чупката е точно на височината на която искаш да ти е тавана. А тавана го правиш с окачен таван (с квадратните плочи тип хънтър ли му казваха?). Може да сложиш и минерална вата отгоре. А наклонените ПВЦ-профили може да без стъкла, а само с изолационна плскост или там каквато слагат.
totko - специалист
Проучих как стоят нещата от към цена, ако цялото изпълнение се направи с ПВЦ дограма. Ако се сложи българска Профилинг , 4 камерна , т.е. имам в предвид най-евтина гограма, цената е някъде около 1500 - 1600 лв :( Но не си правя илюзии че ако се зида с итонг + нов дървен покрив + външна изолация, че този вариант ще ми излезе по евтин.
totko - специалист
Да напиша до къде стигнах с идеите за усвояване на терасата към кухнята + изграждане на покрив.
Това е изглед от вън на терасата със старото остъкление
Изображение

След дълго умуване отпадна идеята за изработване на изцяло нов покрив както е показано на долната снимка.
Изображение

ЛЕГЕНДА:
1. Предна лява греда
2. Предна дясна греда
3. Предна покривна греда
4. Задна покривна греда
5. Напречни носещи гредички
6. Прозорец
7. Покрив - дървена плоскост + битумни керемиди или друго
Уточнение: Това бялото което се вижда над червените греди е част от старото остъкление. Остана на снимката защото не ми се играеше да го махам с програмата.
При този вариант, идеята беше изцяло под плочата ( покрива на сградата ) и над итонга да се направи олекотена дървена кострукция и покриването и с керемиди. Лошото на този вариант е трудното му осъществяване със или без аплинист, тъй като новия покрив трябва да има наклон и няма как да се подпъхне човек между плочата и дървената конструкция за да се коват керемидите.
За това след дълго умуване, един мой приятел се сети за друг вариант, при който се прави отново покрив, но по малък, като се използва наличната плоча. На следващата снимка се опитах да начертая новата идея за покрива, как би изглеждала неговата конструкция ( в червено ) от вътрешната страна на терасата и до къде ще бъде зидането с итонг.

Изображение

Предимствата на този нов вариант ще са:
По малък, по лек покрив;
По малко разходи за изработването му;
По лесен монтаж - може да се работи както от самата тераса, така и от горната страна на плочата;
Увеличен наклон на новия покрив - битумните керемиди и ондулина са с грапава повърхност и изискват по - голям наклон за да може падналия върху тях сняг да се свлича надолу;

Недостатъци:
За сега се сещам само за един недостатък, а той е по-големия брой блокчета итонг които ще са необходими за да се зида до горе, до самата плоча
totko - специалист
Бих искал да ви попитам колеги и за гредите нещо. По ред причини преценихме че за покривната конструкция трябва да ползваме дървени греди, та въпроса ми е: трябва ли и с какво е хубаво да бъдат обработени предварително?
totko - специалист
ще приложа малко снимков материал за това какво съм направил и до къде съм стигнал с терасата.

Началото на зидането с итонг.От двете страни на терасата, от вътрешната страна,от пода, започнахме с 5 см итонг,изравнихме с бетонния парапет за да стане 12,5 см дебелина.
Изображение

Изображение

На тази снимка, на масата се вижда парче итонг с направен канал от горната му страна, за полагане на арматура.
Изображение

Тук вече стените са иззидани, страничните стени са зидани догоре, поставили сме дървеното скеле за покрива.
Изображение

Дървеното скеле за покрива от друга гледна точка
Изображение

Изглед от вън на терасата с поставено дървено скеле
Изображение

Днес дойдоха и сложиха дограмата без стъклопакета, забравих да я снимам.От днес времето започва да се разваля , за мое голямо съжаление :| и го дават да се оправи чак след няколко дена . Имам още 3-4 дена отпуска и за съжаление няма да мога да ги използвам пълноценно за да довърша терасата - външна изолация и покрива.

Тема "Изцяло нов покрив на тераса-как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: