Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Прочетох тук там из форума, но така и не намерих категорично становище относно пиролизата или комбинираните котлета.
Първите са с 2000 - 3000лв по-скъпи от обикновените и дървата за тях трябва да се съхнат 2години!? От друга страна за да са толкова скъпи, сигурно има защо ...
Някой може ли да посочи предимствата на пиролизните котли и дали си заслужава разходите (по-скъп котел, складово помещение за сушене на дърва, по-кратък живот от чугунените и т.н.)

Моля за съвет
Naskata - специалист
Е защо 2-3 000 лева по-скъпи ?
КПД
Почти автоматизиран режим
По-леко обслужване...
Naskata написа:
Е защо 2-3 000 лева по-скъпи ?
КПД
Почти автоматизиран режим
По-леко обслужване...
За 50кВт ми дават цена от 5 500лв (пиролизно), а чугунените (чешки) са към 2500лв ....
Освен това, 40 къб.м дърва трябва да ми стоят в двора 1,5 - 2 години, което означава допълнителни разходи за навес.
Към недостатъците трябва да се отбележи и значително по-краткия живот на пиролизните котли - 10-12години (при чугуна годините са над 30)
Та, за това се чудех, дали тези разходи се компенсират по някакъв начин... :?
Naskata - специалист
Ерато пусна тази година пиролезен LIng 50 D, на за съжаление не мога да му намеря цената, но предполагам, че няма да е толкова висока.
Naskata написа:
Ерато пусна тази година пиролезен LIng 50 D, на за съжаление не мога да му намеря цената, но предполагам, че няма да е толкова висока.
вчера бях при един от дистрибуторите на ЕРАТО/ "Термокомфорт" ООД / ... те ми казаха 5500лв :-(
Naskata - специалист
:shock:
ЕЕЕ-уляли са се...
За същата цена, един колега есента си купи Будерус 55 Квт
Нека да проверя цените тук там и ще коментираме...
За мен има смисъл по - високата цена на пиролизен котел поради по - високо КПД, това за дървата не е точно така. За да се осъществи пиролиза, дървата трябва да са с влажност под 15%, за препоръчване и под 10%. При мен за пиролиза дървата стоят под навес една година и на следващият сезон са готови. Един навес е инвестиция, но не фатална, сравнена с цялата система. Рекордът ми е 18 часа с едно зареждане на букови дърва, при потдържане на пиролиза.
Zdravko написа:
За мен има смисъл по - високата цена на пиролизен котел поради по - високо КПД, това за дървата не е точно така. За да се осъществи пиролиза, дървата трябва да са с влажност под 15%, за препоръчване и под 10%. При мен за пиролиза дървата стоят под навес една година и на следващият сезон са готови. Един навес е инвестиция, но не фатална, сравнена с цялата система. Рекордът ми е 18 часа с едно зареждане на букови дърва, при потдържане на пиролиза.
Какъв модел/мощност/ ти е котела и каква площ отопляваш?
2v6 - майстор
Conqueror написа:
...За 50кВт ми дават цена от 5 500лв (пиролизно), а чугунените (чешки) са към 2500лв ....
Освен това, 40 къб.м дърва трябва да ми стоят в двора 1,5 - 2 години, което означава допълнителни разходи за навес.
Към недостатъците трябва да се отбележи и значително по-краткия живот на пиролизните котли - 10-12години (при чугуна годините са над 30)
Та, за това се чудех, дали тези разходи се компенсират по някакъв начин... :?
Дървата като ги отсекат са с влажност над 60%. До есента изсъхват до около 40%. След още една година влажноста спада под 20%. В какъвто и котел да се горят 40% влажните дават около 2кВч/кг, а 20% - около 4 кВч/кг. Така че навеса ще ти спести доста дърва.

А предимствата на пиролизните пред атмосферните и аз ще потвърдя:
1. Автоматично регулиране на температурата на водата. Позволява използване на термостатни вентили на радиаторите.
2. Може да се управлява със стаен седмичен термостат.
3. Има 10-20% по-високо КПД от атмосферен котел.
4. При използване на много сухи дърва се зарежда веднъш на денонощие, на по-топло време и по-рядко.
Изображение
Да посъживя тази малко стара тема, но може ли хората използващи пиролизни котили да споменят мощността на котела и горе долу колко дърва им отиват за един сезон. Знам че е много субективно, но все пак е някакъв ориентир за мен. Предстои ми изграждане на нов навес за дърва и се чудя колко голям да го направя. По нататък мисля да сложа и пиролизен котел та затова ме интересува за този тип котли.

Тема "Предимствата на ПИРОЛИЗНИТЕ котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: