• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
VLADO66 - майстор
За това което си решил да правиш най-добре е да се използва импрегниран дървен материал.Другия вариант е сам да си го импрегнираш чрез потапяне ,като най-евтино е с Бохемит форте.Сковаваш си от талпи една продълговата вана и я обличаш отвътре с цяло парче дебел найлон,пълниш я и почваш да топиш.За да попие добре дървото трябва да е сухо.
EDI - майстор
При добре обработен материал с хубав лак и без импрегнация може да мине, но си трябва доста играчка преди монтажа.Имам чамови изделия, обработени и лакирани преди 9 години - рафтове за саксии на двора, които през цялата година са на дъжд, сняг и слънце, и още са си в идеално състояние.Обаче са идеално шлайфани, после 3 ръце лак ДУФА.Не трябва да има никакви дефекти по дървото.В случая обаче, определено е по-добре да се импрегнира.Продава се камерно импрегниран под налягане декинг от чам, но в случая не знам дали няма да е тънък - 25 мм е, ширина 100.Идва под 3 лева линейния метър.
griffin - майстор
При мен продават едни талпи които седят се едно са мухлясали :-) които спец са предвидени за правене на градиски екстри :-), иначе импрегацията за случая може би е по добра като вариант наистина. С дюшеме определено няма да стане то не е третирано с нищо т.е няма да издържи нито на гадинките нито на атмосферните влияния. Доколкото съм запознат конструктивната дървесина я третират с няква екстра която пази само от гадинки материала седи жълт. Колега погледни за материял който да може да оставиш на атмосферните влияния или поне как да го третираш (ако земеш дюшеме) не давам мнение за третирането т.к не съм се ръчкал толкова.
Другото което се сетих сега е ако някъде имаш директна връзка метал дърво става конденз и дървото изгнива за отрицателно време т.е трябва да имаш някакъв вид изолиране едното от другото :-) това което съм виждал го правят с някакъв вид като черна хартия или вид мембрана ако има някой може да сподели или да разпиташ ти.

Ако не сложиш наклон на пода понеже ще са малки локвички където се образуват ще се изпаряват по бързо(това е ако имаш фуги) ако нямаш фуги ще загние много бързо.
Еди 25мм може би няма да е тънко поне за пода, иначе за носещите ще трябва да се намери подобен материял или да се земат талпи и да се импрегнират.
Ако можеш дай линк кам тоя декинг че и мен ми е любопитно поне да скивам.
EDI - майстор
Да, Владо, таман за това говорех.Аз от тях си купувам материала, добър е.Не съм купувал точно този артикул, но предполагам, че е на същото ниво като другите.
nikolson - майстор
Аз пък имам предвид това http://www.jaf-bulgaria.com/cenovi-listi/ . Цената на изсушената и рендосана дървесина 552 лв с ДДС.
Импрегниране 144лв с ДДС . Общо 696лв/м3, срещу над 1100лв в Батак.
Тук не съм питал, но може и да е по-евтино. http://www.uvix-bg.com/
Миланов беше казал, че е поръчвал и не било скъпо. Питах го, но не си спомни колко пари.
borkata3000 - специалист
И аз останах шашнат. Имам познат, който добива дървесина. Той я добива, той си я преработва (+сушене), той си я транспортира до краен клиент. Даде ми цена от 480 лв. за 15х15 греди, 420 лв. за 10х10. Добре, ама спрях на първия склад за дървен материал на околовръстното да питам за цени. Еми 350 лв. без значение от размера. :shock: Твърди, че е съхнала 2 години под навеса (огромен навес със сума дървесина).
Не мога да си обясня разликата в цените.

Да, разбирам, няма да мога да мина без "двоен" под -отдолу плътна конструкция, която да отвежда водата, а отгоре дюшеме с фуга, за да бяга водата.
Какво мислите, човек като мен, който за пръв път ще пипа дърво, дали ще успее да се справи с изпълнението само с четене и питане по интернет? :?
griffin - майстор
За цени нищо не мога да кажа.
Няма да ти трябва двоен под, просто конструкция от дебели носещи и отгоре си правиш пода с фугите за оттичане. Така ще имаш шарена сянка лятото и няма да ти се събира вода.
Дали ще се справиш сам само ти си знаеш :-) аз съм си преправял покрива на гаража без бакел да разбирам от покриви и смея да твърдя че го сабрах по добре от майстора който го прави преди мене.
Просто като си го правиш не бързай а премисляш, ако трябва се дозастраховай в смисъл по устойчива конструкция засечки каквото там ще ползваш.
Но се поразтърси в нет-а с сигурност има какви особенности има тук ти подхвърлихме някои. Доста работа ще си е но невъзможни неща няма стига да имаш мерак :-).
borkata3000 - специалист
nikolson написа:
Аз пък имам предвид това http://www.jaf-bulgaria.com/cenovi-listi/ . Цената на изсушената и рендосана дървесина 552 лв с ДДС.
Импрегниране 144лв с ДДС . Общо 696лв/м3, срещу над 1100лв в Батак.
Тук не съм питал, но може и да е по-евтино. http://www.uvix-bg.com/
Миланов беше казал, че е поръчвал и не било скъпо. Питах го, но не си спомни колко пари.
Получих оферта от Ювикс-бг. Ето част от нея. Иначе си продават и материал, импрегниран и неимпрегниран.

Импрегниране под налягане за клас 1 (скрита конструкция) кафяво: 90 лв/ м3
Импрегниране под налягане за клас 2 (покрив) кафяво: 105 лв/ м3
Импрегниране под налягане за клас 3 (външно) кафяво: 130 лв/ м3
Импрегниране под налягане за клас 4 (в земя) кафяво: 150 лв/ м3

Кое от двете е по-важното - импрегнирането или лакирането? Импрегнацията нали пази от буби, гъби, мухъл. Когато дървото е лакирано как ще успеят да пробият и да се развият?
За да си запазя дървото дълги години, на кое да обърна по-голямо внимание - лакирането или импрегнирането? Защото, като максималист, бих избрал горния метод на импрегниране, но ще падне едно разкарване на дървесина из страната ... Докато ако си сглобя сам вана ще ми е по-удобно. Колко време се кисне?
griffin - майстор
Колега като гледам братята хамериканци пестят от материала като слагат там където дървото ще е мокро и няма да може да съхне т.е в твоя случай основите и мертеците които са под първия етаж(тераска ли какво се води). Другите може да ги пуснеш да са обикновенно дърво. Доколкото съм запознат третирането под налягане предпазва дървото да не гние(в самото дърво има вкарани препарати) буболечките за дърво изложено на стихиите ще са му най-малкия проблем :).
Импегнацията вкарва химия вътре в дървото а лака прави филм върху дървото който опада с времето. Като гледам за външните конструкции ползват третиран под налягане материал(не съм сигурен дали може да направиш същото третиране в вана в двора).
  • 1
  • 2

Тема "Каравана с дървена веранда и дървена надстройка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: