Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kolos - напреднал
Към titingo:

Честно казано има логика и в твоите думи.
И все пак аз ако държа моята трева без да я поливам повече от 2 дена и почва да и личи.
Както и да е. Всеки има свободата да прави каквото си иска.

Между другото би ли показал някоя снимка на морава, за която се грижиш?

p.s. очаквах с моя отговор да си навлека гневни думи от твоя страна, но се радвам, че не стана така

успех
titingo - напреднал
В момента тревата ми е в ужастно състояние, през целия юли валя почти всеки всеки ден,имаше много голяма влажност,от началото на август температурите през деня са около 35 и 40 градуса,лошото е че тук по черноморието за раьона на Варна и Бургас и нощните температури не падат под 25 градуса(в по голямата част из другите краища на страната нощните температури спадат към 20 градуса,а тук защо са така високи нямам идея),тези условия просто няма как да не сасипят райграса.
Тези две снимки са от края на юни втората и към средата на юли първата,където тревата е все още що годе добре.

Отностно подръжката :поливане,косене,торене и прочие,това не е мое мнение,това са препоръките на учените .Аз лично съм чел много публикаций по темата предимно на учени от различни щатски университети,в Америка науката е към университетите.Там те правят опити ,изледват и дават препоръки.Хората които се грижат за трева следват техните съвети,защото дори и грийнкипърите, не разполагат нито с времето нито с капацитета нито с акъла да правят подобни изледвания на тревите .

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (155.18 KиБ) Видяна 19350 пъти

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (142.87 KиБ) Видяна 19350 пъти
kolos - напреднал
Много ти е хубава тревата.
Личи си, че се поддържа както трябва.
Просто исках да видя дали си от хората, които само дават мнения, които са чели тук и там или практически има свършена работа.

При теб явно има резултати. От такъв човек бих взел съвет.

Успех
Jason - специалист
titingo, все се чудя тез райета по моравата как стават?
При валирането или друга е технологията? :?
kolos - напреднал
Ето едно клипче как стават райетата.

http://www.youtube.com/watch?v=lWJCHlOldic
Jason - специалист
[quote="kolos"]Ето едно клипче как стават райетата.

[url]http://www.youtube.com/watch?v=lWJCHlOldic[/url][/quote]

Сърдечно благодаря!!! :!: :wink:
titingo - напреднал
Да тези раета стават,така както е показал kolos от линка ,в края на косачката има едно нещо като валяк и полежава тревата в различни посоки и от отразената слънчева светлина в тревата се получава ефекта.
cecovili - напреднал
titingo е доста добре подготвен и всичко което казва е вярно, но на първата му снимка тревата е влошена от не добро поливане. Иначе моравата му е чудесна.
Колкото до снимките по горе това е гъба без никакво съмнение. Трябва да аерираш / вертикулираш /, да намалиш влажността, да напръскаш с тупсин и железен сулфат и накрая да подсееш загиналите участъци. Виж повече за проблеми по райграса на http://ecodesign.bg/2010/03/problemi-pri-trevnia-chim/
rashana - напреднал
Видях си темата по горе и се изненадах. Та да отговоря все пак, може и някой друг да се сблъска с подобен проблем. При мен без никакво допълнително торене , аериране или подсяване , нещата се оправиха само чрез преминаване към сутрешно поливане и толкова, като преди това с тармъка изчистих доколкото можах засъхналите участъци. За по-малко от месец тревния килим се възстанови. Всичко хубаво от мен.
Не зная дали още някой чете тези форум, но ако чете бих искала да споделя опита си. Имах същото гъбично заболяване и спазвах всичко описано във съветите по-горе. Опитах общо четири вида фугицид, извадих цялата трева и почва и внесох нова .Резултат нямаше. Тогава помолих за помощ приятели в Англия. Те се консултираха с тамошни специалисти, като изпратих снимка на заболялата трева. Съвета който ми дадоха беше уникален. Споделям го ,за да знаят и другите. Не косете тревата ниско, поливайте само сутрин, не торете изобщо и пръскайте обилно с кислородна вода/Н2О2/ от 3%.Закупих 1л.от 30% от аптеката и започнах да поливам обилно сутрин и вечер ефекта е поразителен. Наистина това е гъбично заболяване.

Тема "Изсъхнали петна в райграса." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: