Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
20А предпазител е малко ако включваш някога електрожен. Не се подвеждай по описанията им в превютата и изискваните 16А предпазител (за по-разпространените). Знам го от опит. Рискуваш да изгориш електрожена ако е инверторен. За там трябва СИЛОВ КОНТАКТ и предпазител 25А поне.. Кабелите в инсталацията може да останат 2,5мм2 няма проблем, не вярвам, че ще заваряваш нон стоп при 180-200А.
gecata1059 - специалист
Няма проблем да сложа 25А на този контакт който е вързан директно във таблото.И без това още не съм ти купил.А какви АП ще ми препоръчате,гледам че има разлика ценово между merlin gerin и Schneider Electricq , а едната е дъщерна фирма на другата.
http://markita.net/predpaziteli.html?page=3
http://www.schneider-electric.bg/sites/ ... story.page
Тани - модератор
Ако в гаража има и вода, предвиди и вариант за проточен бойлер. Засега е достатъчно кабела между таблата да е поне 6мм2 , а главния предпазител на таблото в гаража да е само една стъпка под този в главното табло. Ако ще правиш мазилка на стените, засега предвиди едно гофре от таблото до мивката. Кабел и предпазител ще избираш след като (ако въобще) си купиш проточния бойлер. Десетина лева в повече сега, могат да ти спестят доста пари и главоболия в бъдеще.
gecata1059 - специалист
Искам да попитам, понеже кабелите който свързвам са купувани преди 10 години и като обеля изолацията медта ми се вижда по-тъмна, като патина. Трябва ли да зачиствам проводника да стане лъскав ? Например с много ситна шкурка. Използвам клеми на Wago.

Прикачен файл

WP_20140521_002.jpg

Прикачен файл

WP_20140521_001.jpg
MIRO_073 - майстор
Просто преди да ги вкараш е клемите ги търни с ножа до блясък. Чак пък шкурка...
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
Просто преди да ги вкараш е клемите ги търни с ножа до блясък. Чак пък шкурка...
Със ситна шкурка е много по-лесно да ги търне до блясък и по-бързо. Обаче тия кабели не обичат УВ лъчи и да не се окаже, че от годините са горели някъде и изолацията им е почнала да се втвърдява и/или троши.
gecata1059 написа:
По темата за гаража.Ще запазя инсталацията както е в момента и предпазители 20А за контактите и 10А за осветление.Ще добавя и 32А за главен.
Абе Геца, тука колегите много пресилват. Електрожена ни спокойно си бичи на 16А вложка, която не е горяла от него специално. Те електрожените може да вадят стотици ампери на изхода си, но не черпят толкова от мрежата. 32А предпазител, 10 осветление, 20 контакти - направо направихме нов обект. Те на по-старите апартаменти в блоковете това са им предпазителите практически.
gogo7777 - майстор
тука колегите много пресилват. Електрожена ни спокойно си бичи на 16А вложка,
Като даде фира някой инвертор, кво правим............той струва повече от цялата инсталация и то в пъти повече. 20А предпазител е много по-лош вариант от коклото с никакъв. Аз бих си направил удължител 10-ина метра захранен директно от главния бушон на това табло. Е така да си седи навит в гаража, като няма да се ползва често. Може и контакт да му туря и удължителя да седи в някой шкаф :wink:
gecata1059 - специалист
Кабелите са произведени 2004 г. и бяха опънати и гипсирани но не бяха свързвани.Гаража е на съпругата ми. Изолацията им е читава но проводника е помътнял. Вчера ги зачиствах със щкурка при свързване на осветлението.Тези за контактите който бях свързал преди ги оставих без да ги разглобявам .При монтажа в клемите предполагам са надрали проводника. Закупих АП 10амп. за осветление,16 амп. за контактите на единия кръг и 25 амп. за този който е директно от таблото.50 за главен.Този в главното табло след електромера е 63 амп.Днес ще ги монтирам.
Качвам снимка на свързването на осветлението.С син цвят са свързани нулата от таблото и нулите към осветлението. С черно са фазата от таблото и фазите към ключовете. С син и черен са фазата, която се връща от ключа( ту я има, ту я няма) :-D . А с черен,син ,черен е фазата която отива за осветление. Ще добавя описание и схема в таблото с бушоните, ако някой работи след мен. Има и два кабела който не са свързани.Единия е за крушка пред гаража ,а другия е за ключа.Понеже още не съм решил какво да монтирам( обикновена крушка или такава с датчик за движение).

Прикачен файл

WP_20140524_002.jpg
gecata1059 - специалист
Това е снимка на таблото.Не е подвързано само главното захранване.Приемам критики и промени ,ако има нужда.

Прикачен файл

WP_20140530_001.jpg

Тема "Вътрешно табло на гараж ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: