Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelko - помощник
Привет,някой може ли да помогне със съвет за свързване и изчисляване на фотоволтаичен панел.Имам 100 соларни клетки и желая да ги употребя всичките за направа на панел/панели/ за 12V система.Инверторът ми е 12V.За първи път ще правя.Както и да смятам излизат или повече или по-малко.

100 polycrystalline solar cells
size: 156 mm x 156 mm
Isc : 7.60 A
Voc : 590 mV
Impp : 7.15 A
Umpp : 490mV
Power : 3.5 Watt
Eff. 14.4 %

Клетките реално дават 550-560 mV
Ако направя два панела по 50 клетки,волтажа излиза много.Може ли някои редици от клетки да са свързани последователно, а някои паралелно? Как се свързват клетките в панели с комбиниран изход 12,24,36? Ако са три панела по 33 клетки,как ще се подредят 33 клетки?
hidrazin - майстор
Нещо такова.
Изображение
Ще имаш по 24 клетки на всяка група. От 100 клетки ще си направиш четири такива групи. На четирите групи свързваш всички плюсове заедно и всичките минуси заедно. Нататък ясно - общите плюс и минус отиват към инвертора.
Байпасните диоди може да не ги слагаш. Просто няма смисъл при този нищожен брой клетки и мощност. Просто си направи три групи от по 24 клетки.
Прикачен файл:
IMAG0062.jpg
:partyman:
DMN - майстор
Панелите, които ще си правиш, директно ли ще ги свързваш към инвертора - т.е. няма да има акумулатор? Защото, ако искаш да зареждаш 12V акумулатор с 24 клетки на панел това няма да стане. Имай предвид, че клетките са много чупливи и едва ли ще можеш да ги използваш всичките без да счупиш някоя(трябва да имаш за резерва), още повече, че правиш за пръв път. Стандартния брой клетки за 12V система е 36 на панел, но те са предвидени да работят с контролер и да зареждат акумулатор, и няма да можеш да ги свържеш директно към инвертора. С 24 клетки на панел ще можеш да ги включваш директно към инвертора, но ще си зависим от най-малкото засенчване(облак например), ако няма паралелно свързан акумулатор. Не знам какви консуматори искаш да ползваш и ако са с мощност близка до изходната на панела ще има спирания в такива моменти.
angelko - помощник
Да, ще използвам контролер - 20A и акумулатори.
А на контролера в упътването пише:
Please make sure the rated voltage of solar panels, batteries and the loads are same.All of them should be 6v or 12v or 24v.
hidrazin - майстор
Какъв контролер? Модел и тинтрири-минтири. Обикновено панелите дето ги водят 12-волтови са 21-22 волта на празен ход. Под товар - към 16-17 волта.
Определено си мисля че един готов панел е по-добрият вариант. Ама ти си знаеш...
:partyman:
angelko - помощник
Благодаря на всички за съветите!
angelko - помощник
Привет, най-сетне започнах запояването на клетките на първия панел, реших да бъдат 36 клетки.
Засега проблемът не е чупенето. Проблемът е ,че някои ленти се отлепят заедно с проводимата основа много лесно, някои знае ли на какво се дължи това, лошо качество на клетките ли или какво,изпуква като изстине и се отлепя при някои.
При някои клетки е само 1-2 см., при някои цялата.Смених няколко флюса, пробвам с по-голям или по-малък натиск на поялника - все тая.....
Там където е 1-2 см. може ли да го залепя с прозрачен силикон отгоре или с тиксо?

Тема "Съвет за свързване и изчисляване на фотоволтаичен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: