• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
profy - специалист
Професионален математик съм, но признавам, че ми трябваше лист и молив.

В условието няма инфо, че вторият е математик или шахматист. А това е важно за оценка на аргументите.
inspo - майстор
profy написа:
А според теб сериозно ли е да се съставят наум множество комбинации, и да се намери закономерност в тях, пак наум ?
На улицата. За нищо и никакво време. Според условието.
..Не е зле преди да пишеш да прочетеш новите постове.
Много добре чета преди да пиша.
Това, че действието в задачата се развива на улицата не означава, че трябва да се решава наум.
LazarGanev - "Велик майстор"
inspo написа:
profy написа:
"Най-малката се казва Ани." Не се посочва как се казва най-голямата, няма най-голяма. Големите са близначки.
Отговорът е 1-6-6.
Твърдението, че не се посочва името на най-голямата и затова са близначки не ми се струва сериозно.

Истината е както каза гого
gogo7777 написа:
За да е нужно да се поиска и трети жокер, значи с дадените два е невъзможно да се даде еднозначен отговор поради два еднакви резултата при сбора от годините. ...възможните отговори са ограничени до два /1-6-6 и 2-2-9/, но това не му било достатъчно и се иска трети жокер........именно НАЙ-МАЛКАТА.........от тук идва и отговора, елиминира се 2-2-9 и остава 1-6-6
Според мен двамата казват едно и също, само че profy задълбава малко повече в конкретика с предположението за близначки, което наистина е излишно, но пък е логично. Всеки нормален човек като му се каже че приятеля му има 3 деца, като двете са на еднакви години би приел, че са близнаци. Не е логично жена му д е раждала 2 пъти в годината, макар че теоретично е възможно :) .. Така че преди последния жокер е нормално отговорите да са 2 - близначки на 6 год. + малка сестра на 1год. или 2-годишни близначки с кака на 9год.. Последния жокер елиминира втория отговор. Най-големите теоретици, които не искат да приемат уточнението "близначки", могат просто да го заменят с "наборки" :)
inspo - майстор
LazarGanev не си прав. Чети внимателно и ще разбереш.

Това, че са близначки профи си го изсмука от пръстите.

А логиката на задачата както каза гого е, че когато човека е направил комбинациите и е съпоставил сбора с броя на хората от спирката се е получило, че отговора е резултат който го има два пъти. Защото другите не се повтарят и ако съвпадаха с броя на хората от спирката щеше да каже отговора направо.
gogo7777 - майстор
В условието няма инфо, че вторият е математик или шахматист. А това е важно за оценка на аргументите.
За какво да има инфо.........това е ЛОГИЧЕСКА ЗАДАЧКА и се решава логически.......А как допусна инфото за близначките, като в условието не се казва нищо за най-голямата сестра....за това не ти е приел отговора за верен, липсва ЛОГИКАТА. Аз се зачудих именно в условието и на това / това не е достатъчно..../ казвано след всеки жокер и като гледах листа пред мене ми мина през акъла за броя на хората на спирката.....Аз не знам колко са, а героя от задачката знае и може да сравни.........това ми помогна доста.
ако съвпадаха с броя на хората от спирката щеше да каже отговора направо.
Именно.......броя на хората е зададен в условието логически и е ясен /той е там на спирката/ :idea: . Нещо кара човека да поиска третия жокер.......това е тънкоста, няма никакви близначки /няма логика за да ги има/
Последна промяна от gogo7777 на нед май 25, 2014 6:19 pm, променено общо 1 път.
profy - специалист
inspo написа:
...

В поста на предната страница съм дал пълното математическо решение на задачата.
Ако в първия пост бях дал направо решението 1-6-6, без да се посочва по какъв начин е достигнато ?

Аз просто не приех, че "смятане на наум" е достоверно, и потърсих за обяснение друг аргумент,
без по същество такъв да се изисква.
А смятането с лист и молив ме ориентира къде и какво е решението.
inspo написа:
LazarGanev не си прав. Чети внимателно и ще разбереш.

А логиката на задачата както каза гого е, че когато човека е направил комбинациите и е съпоставил сбора с броя на хората от спирката се е получило, че отговора е резултат който го има два пъти. Защото другите не се повтарят и ако съвпадаха с броя на хората от спирката щеше да каже отговора направо.
inspo, ти как приемаш информацията, че двете дъщери са на по 6 години - допускаш ли че не са близначки? :)
profy - специалист
ОРИГИНАЛЪТ.
Две съучeнички от математическа гимназия се срещнали години по-късно и провели следния диалог:
- Боже, Мария, откога не сме се виждали? – казала едната.
- Бяхме на по осемнайсет, когато завършихме гимназията, Ана, и май оттогава – казала другата. – Да не повярва човек, че ще минат още точно толкова години, преди пак да се видим.
- Кажи как си, какво правиш?
- Какво да ти кажа, много съм добре. Имам си три дъщерички и съм много щастлива с тях.
- Чудесно. На колко години са?
- Чакай да видим дали ще познаеш – засмяла се Мария. – Ако умножиш годините на трите ми дъщерички, ще получиш точно на колко години съм аз сега.
- Звучи като начало на задача от гимназията – засмяла се Ана. – Но не е достатъчно.
- Ще ти кажа и още нещо. Ако събереш годините на трите ми дъщерички, ще получиш точно номера на класната ни стая.
Ана се замислила, после плеснала с ръце и казала:
- Не, точно в този случай и това не е достатъчно.
- Права си – съгласила се Мария. – Затова ще ти кажа и още нещо. Най-малката на години от дъщерите ми има сини очи.
- Е, сега вече разбрах – казала Ана.

РЕШЕНИЕТО.
abc = 36
Имаме следните варианти:
1) 4;3;3
2) 6;3;2
3) 9;2;2
4) 9;4;1
5) 6;6;1
6) 12;3;1
7) 18;2;1
8.) 36;1;1
Елиминираме тези, които имат "уникален" сбор, защото тогава тя би се сетила още при първата подсказка. Остават само (9;2;2) и (6;6;1). Само във втория случай има една най-малка дъщеря.
gogo7777 - майстор
как приемаш информацията, че двете дъщери са на по 6 години - допускаш ли че не са близначки?
Е, близначките се пръкват от отговора, но докато не се намери отговора, близнета НЕМА :-D
Ти също си прогнозирал 3 варианта с близначки още преди да знаеш отговора: :wink:
gogo7777 написа:
Запали ми се главата от мислене.........я да пробвам пак...

1-1-36=36..../38/
1-2-18=36..../21/
1-3-12=36..../16/
1-4-9=36...../14/
1-6-6=36...../13/
2-2-9=36...../13/
2-3-6=36...../11/
3-3-4=36...../10/

Това са възможните варянти. За да е нужно да се поиска и трети жокер, значи с дадените два е невъзможно да се даде еднозначен отговор поради два еднакви резултата при сбора от годините. Да предположим, че пича е смятал и е преброил хората на спирката........ясно става...възможните отговори са ограничени до два /1-6-6 и 2-2-9/, но това не му било достатъчно и се иска трети жокер........именно НАЙ-МАЛКАТА.........от тук идва и отговора, елиминира се 2-2-9 и остава 1-6-6

Това ли е отговора........ :? Според мен е този.... :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21

Тема "Забавни главоблъсканици от живота" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: