Най - вълнуващия въпрос зимно време.
donchevdobrin - помощник
В момента съм с камина с водна риза,но мощността и идва малка. Реших да я заменя с котел.Отоплявам 120кв.м. къща без изолация с PVC дограма и бойлер 100л.Спрял съм се на този котел като смятам след време да му монтирам и пелетна горелка.Някой има ли наблюдения спрямо него понеже не открих почти никаква информация за продукта.Котела е чугунен L Max 32-40kw при горене на въглища.Продавача ми го препоръчва.

Прикачен файл

47784977_1_585x461.jpg
47784977_1_585x461.jpg (44.67 KиБ) Видяна 3405 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Абсолютно неподходящ избор, почети повече във форума
komstiza - специалист
За твърдо гориво става,но за пелети ниско КПД.
donchevdobrin - помощник
LazarGanev написа:
Може ли да се обосновете?От това което прочетох разбирам ,че при използване на пелети мощността на котела пада с до 40%.Или не става въпрос за мощността.
LazarGanev - "Велик майстор"
donchevdobrin написа:
От това което прочетох разбирам ,че при използване на пелети мощността на котела пада с до 40%.Или не става въпрос за мощността.
Къде го прочете това?
komstiza - специалист
Просто този котел няма добър топлообмен,както триходовите стоманени,което за пелетите е важно.Това са моите практически наблюдания от котлите които съм монтирал и на които в последствие са слагани пелетни горелки.Ако искаш да ти е икономичен на пелети,вземи си триходов стоманен или такъв който е само на пелети.
Търговците ще те успиват че и този е добър на пелети и може да се ползва и за двете горива.
Да може,но при пелетите гониш високо кпд,защото иначе те удря в джоба.
Мощността е друго нещо.На въглища ,дърва или пелети все е различна.Тя зависи и дори от това какви са въглищата,дървата или пелетите.Сащо така икономията и мощността зависят и от това колко е сух материала който гориш.Колкото е по-сух,толкова по-добре.По-икономично и по-голяма мощност на котела.
bigdragon - майстор
@donchevdobrin,
Освен това мощнста ти идва голяма.
Аз съм с такава мощност на 130 м2 на два етажа и 80 литра бойлер.
Сградата е с твоите параметри. Тази зима, не че беше студена, но хлапетата
ходеха по потници.
При мен е такава мощноста, защото къщата се ползва
само през почивните дни и трябва бързо да затопля. Ако котлето гори
постоянно, мощноста може да се намали още, за твоят случай 20...24kW.
Даже и по-малко, но тук вече влизаме в конкретика, като климат, местоположение,
бъдеща рехабилитация на сградата и т.н...
Последна промяна от bigdragon на пон май 26, 2014 2:43 pm, променено общо 1 път.
donchevdobrin - помощник
Насочил съм се към тази мощност на котела поради факта,че радиаторите във вече изградената инсталация са с обща мощност 30кв.(на времето такива са сложили) и не искам да я преправям защото е свързано с много разкъртване(може би трябваше да го спомена в първия пост).Ако котела е малко-по мощен разхода на гориво ли ще е по голям,затова ли препоръчвате с по ниска мощност.
Strahil - специалист
donchevdobrin написа:
LazarGanev написа:
Може ли да се обосновете?От това което прочетох разбирам ,че при използване на пелети мощността на котела пада с до 40%.Или не става въпрос за мощността.

За чугунен котел, най шаблонен е примера за преустройство на Виадрус - потърси информация в нета .Но за този котел тъна в неведение какъв ще е резултата .
Един съвет от мен .С газ анализатор могат да ти кажат приблизително КПД-то . То е една формула в която се смята Т на димните газове + медеелеевата таблица/СО2, О2......../ която ще ти отчете/принитра . Внимавай че има шарлатани ,които мерят КПД-то на мин. мощност на горелката - респективно и Т на димните газове ще ти е много ниско :shock: - тогава и 90% ще ти го изкарат .Ако е 25кВ горелка е редно за мен на 25кВ мощност или около да се мери .
bigdragon - майстор
@donchevdobrin,
За 130 м2 30kW радиатори са си огромно презапасяване.
Това не означава да се презапасяваш и от към котела.
Избери си подходящ котел за твоята сграда по топлинните
й загуби (виж термокалкулатора в горният десен ъгъл на екрана),
а по-голямата мощност на отоплителните уреди е
в твоя полза. Радиаторите ще работят на ниски температури
и ще се чувстваш по-комфортно.

Тема "Избор на котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: