Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Чисто технически температурата на кипене на водата ( дестилирана ) е 100 градуса при 1000 хектопаскала = 1 бар

На морското равнище атм. налягане е 1013,25 hPa, или 760 mmHg. Това много доближава цитираните от мен параметри, затова в практиката е прието кипенето на водата на морското ниво да се приема за 100 градуса по целзии. Това е в идеални условия. В топлоносителя на една отоплителните ни системи НИКОГА не се съдържа чиста дестилирана вода и винаги има съдържание на соли, механични примеси и т.н. и ще има отклонение. Но като отправна точка практиката се доближава до теорията.

Колеги, отместваме фокуса от идеята дали е по-добре преоразмерено котле или такова с недостатъчна мошност . + и -
LazarGanev - "Велик майстор"
По темата - най-добре е правилно оразмерено котле - тогава има само плюсове, няма минуси. Затова се правят сметки, изчисления и оразмеряване :) .
А пък иначе шопе престани да говориш за температури, налягания, морски равнища, че се излагаш. Имах по-добро мнение за твоите знания. Много добре знам при какви условия кипи водата, няма смисъл да го повтаряш. Ще ти припомня само, че ти нагряваш котел (купчина желязо), от един момент нататък в него вода няма, само прегрята пара, водата е изхвърлена. Така че ако имаш достатъчно мощен пламък нищо не може да спре температурата да се покачва
VLADO66 - майстор
шоп написа:
Чисто технически температурата на кипене на водата ( дестилирана ) е 100 градуса при 1000 хектопаскала = 1 бар

На морското равнище атм. налягане е 1013,25 hPa, или 760 mmHg. Това много доближава цитираните от мен параметри, затова в практиката е прието кипенето на водата на морското ниво да се приема за 100 градуса по целзии. Това е в идеални условия. В топлоносителя на една отоплителните ни системи НИКОГА не се съдържа чиста дестилирана вода и винаги има съдържание на соли, механични примеси и т.н. и ще има отклонение. Но като отправна точка практиката се доближава до теорията.

Колеги, отместваме фокуса от идеята дали е по-добре преоразмерено котле или такова с недостатъчна мошност . + и -
Зависи от горивото,защото бункера като ти се набуха с жар не можеш да го отсечеш освен да предпазиш с пълначка и комбиниран вентил по налягане и температура.С горелките е по-лесно.
komstiza - специалист
syncho написа:
komstiza а какво правим, когато е зареден котела и всичко и навсякъде е топло, но той продължава да тлее, защото клапата ще е затворила, но той ще продължава да отдава температура...? Защото един такъв котел 30кВ като го надумкаш с гориво и няма консумация става стой та гледай...

Опита показва изгорели стоманени тръби (особено ако е бил с въглища), медни тръби, за за ППР и полиетилен изобщо няма да говорим.
Колега,не знам с какво се занимаваш,но ако е с изграждане на отоплителни инсталации,излагаш се бе човек.Когато клапата затвори и котела тлее и имаш правилна циркулация,няма как да стопиш тръбите.Колкото и да тлее котела,ако радиаторите работят винаги има топлообмен и консумация.
Това със стопените тръби се получава при едни други ситуации,не е темата за коментар тук.
От доста години монтирам котли и знам какво говоря.
То ако нямаш консумация и с 5квт камина ще разлепиш медните тръби :lol:
Котел 30 квт не е чак толкова голям котел.Да не говорим че на повечето мощността им е предписана за висококалорични въглища.И какво става като гориш дърва или нискокалорични въглища.Отиваш на 25 квт.
syncho - майстор
Нали точно за това бях написал при липса на консумация. Аз съм бил свидел на "изгорял" котел на клиент, защото жените на клиента решили да го надумкат догоре с въглища преди да излязат, за да не изстива къщата и после като го видях имаше 1м радиус от котела всичко беше изгоряло. Никакви защити не бяха го спрели. През стената на котела се минаваше като натиснеш по-силно с пръст. Не знам какво точно се беше случило, но късмет, че не беше изгоряла цялата къща.

Тема "Избор на котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: