Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
idunno написа:
Разбира се,че може да се заварява чугун с електроди за неръждавейка.Това само тук( в този форум) май, е някаква новост. :-D
Друг въпрос е на какви натоварвания е изложена заварката и как е направена.
Заваряването на чугуните ( белият е проблемен, не е за начинаещи) е лесно стига да знае човек технологията.Така че да го караме по полека с чистите монети колега agj.Тези монети са покази в едни учебничета по заваряване, където могат да се видят.
И да, опасно е да се вярва на хора с клавиатура, вместо на хора с ръкохватка. :-D :-D :-D
Колега по форум ,аз си карам полека .. но явно ти нещо се вълнуваш!
И понеже виждам че си врял и кипял в заваряването на чугуни моля да разясниш технологията на заварянето им с неръждаеми (хром-никелови) електроди и да посочиш източника на информация, било то учебник или каталог в който е описна тая технология.
koveslav - майстор
Аз искам да се похваля,че намерих начин "тънко" да си сглобя ВИГ-окомплектовка.Оказа се,че нещата на китайците "от пазара" са много и различни видове и наистина ако знаеш какво търсиш,можеш да си свършиш работа.От интернет магазина на Витолукс-Хасково си купих горелка за аргон,на която отговарят всички оригинални консумативи разпространени по магазините.Цената е 50лв,в комплект с трите масови размера цанги и керамични дюзи 5,6 и 7.С ключа на ръкохватката управлявам електромагнитен клапан от газова уредба,захранен от един стар токоизправител,а присъединителния холендър на горелката е с резба с размер и стъпка като на холендрите за газовата уредба.Главата(бренера) e сменяем и отговаря напълно и е взаимозаменяем с някои от марковите модели SR 17 разпрастранени в търговската мрежа.Кабела 16кв,маркуча за аргона и кабела за управление са отделни и лесноремонтируеми.Редуцир-вентила се оказа най-изгоден в магазина на Вики-Б,може да се поръча по интернет и цената му е 43лв за модела с двата манометъра-с налягане в бутилката и дебитомер.По описания начин,за около 100лв разходи,аз вече ползвам и ТИГ-функцията на моя апарат.Искам специално да благодаря на Agi за жеста който направи-щом разбра че съм в града му,излезе няколко часа по-рано от работа,отвори частната си работилница и надълго и нашироко ми обясни на теория и практика особеностите в този вид заваряване.Ето с такива хора и майстори общуваме във този форум-благодаря,Колега!Ще почерпя!

Прикачен файл

Photo0251.jpg

Прикачен файл

Photo0248.jpg

Прикачен файл

Photo0252.jpg

Прикачен файл

Photo0250.jpg
pansim - майстор
До тук добре.
А защо не си купи клапан който да поставиш вътре в инвертора, и да спестиш допълнителната външна кутия?
koveslav - майстор
Първата и основна причина поради която взех инвертора е неговата компактност и лекота.Клапана и изводите за газ и управление едва ли ще "стоят добре" в машина която е с големината на ъглошлайф ф115мм,а пък и като са извън машината става универсална система-работи с всякакъв инвертор.На бутилката и трафчето с клапана смятам да напарвя мини количка с колела,слагам до тях инвертора и работата е ок.Иначе благодаря за съвета!Освен това,в кутията на трафа има място и смятам да вградя в него реле за време,има интересни модели по сайтовете,като с него ще определям времето за обдухване на електрода след края на заварката.
Последна промяна от koveslav на чет май 29, 2014 9:08 am, променено общо 1 път.
pansim - майстор
По повод универсалноста - всеки инвертор за работа с обмазани електроди може да работи и в режим ВИГ
Само трябва да се знае, че ако има силно изразен горещ старт, може да доведе до бързо износване на електрода, при палене.
Но за домашна употреба - няма проблем.
koveslav - майстор
Благодаря и за този съвет-сега сравнявам ТИГ заварката при включена и при изключена функция и разликата е осезаема.
gogo7777 - майстор
Ако търсиш функционалност, бих ти препоръчал да не се занимаваш с газта (клапани, трафове, релета, колички и т.н...). Вместо копчето на ръкохватката сложи реостат за контрол на тока. Много по-важно е при "драскането" да я има тая опция, от колкото да пускаш и спираш газта. Примерно от потенциометъра на инвертора да настроиш максималния ток, а от ръкохватката да го намаляваш до някакви граници, нещо като затихване на дъгата, което ще регулираш ти от ръкохватката. Само трябва да се изкара букса от инвертора на лицевия панел и вероятно подбиране на двата потенциометъра. Ще се убедиш сам в това, когато заваряваш тръби. Ще палиш и гасиш дъгата при по-ниски токове.......свиква се лесно и е от значение при тръбарството.
pansim - майстор
Ц... няма да се получи :)
Обикновено смущенията са достатъчно големи и кабел с потенциометър да ръкохватката не дава добър резултат...разбира се може колегата да тества...ако се получи при него - добре.
gogo7777 - майстор
Не знам схемно как се прави, но съм виждал направено. Тези смущения какво пречат.......за плавното регулиране ли?
koveslav - майстор
А какво ще кажете за идеята за крачен цензура с потенциометър. Не е удобен при някои ситуации,но пък е лесен за изпълнение.Могат да му се направят и ограничители за мин и макс.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: