Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi написа:
сметки без кръчмар правиш
ами тоя трафопост нали трябва да се обслужва подържа,ремонтира,не е много ама чат-пат изкача някое по сериозно ремонтче,а понякога и трафа се скапва и тогава далаверата отива в :toimonster: . бюрото по труда изисква да наемеш фирма за обслужването на трафопоста или да си наемеш персонал ,да кажем че е един човек,това са едни 600 лева минимум за заплата,осигуровки ,курсове за безопасност
а от твойте 35 мегавата при 3.4 стотинки икономия ще икономисаш 1100 лева
като толкова искаш да правиш далавера с тока си сложи фотосоларни панели,преди разглеждах соларния форум и беше споменато че за 50 киловата панели ти трябва 1 декар място
Сега, смятам го от поне 6 месеца и го мъдря. Тук се опитвам да разбера каква е истината с косинус ф и каква роля играе. За 35 мегавата си прав, но при 100? А 200, как ти се струват тия 3.4 стотинки?

Поддръжката на трафпоста изобщо не е толкова страшна както си мислите. Сключва се договор с външна фирма, която го обслужва. Ако се счупи нещо си го оправям. Ама при 3-4000 лв спестени месечено само от пренос - не знам как я мислите тая работа.
moimoimoi - майстор
при товар над 150 ампера/75 киловата/при трифазно захранване EVN иска да има изградена кондензаторна уредба за компенсация на реактивния ток,ако нямаш ККУ ти мерят реактивния ток и си го плащаш

според мен за да си струва тая гимнастика с трафопоста трябва мощноста ти да е минимум 120-150 киловата но тогава може да се договориш за доставка на електроенергия с друг доставчик на по ниска цена и цялата работа да се мине без скъпи инвестиции
т.е. инвестициите да бъдат насочени в закупуването на компютри в твоя случай
8180 - майстор
some1else написа:
Понеже не съм с техническо образование, задавам си въпроса така. Разбирам, че косинус ф е с идеална стойост 1. Ако допуснем, че захранванията които ползвам, са с Active PFC = 0.9, може ли да се каже, че реално имам 10% реактивна мощност (или по просто казано - 10% загуби)?
Моите адмирации,
За "без техническо образование", ми звучиш доста подготвен по темата си.
При така зададения въпрос, моят отговор е ДА за 10% загуби.
Както споменах, има подробности, свързани вече не само терминологично с Фактора на мощност.
Твоите устройства, като нелинейни такива "консумират реактивна енергия", различно от тази, свързана с cosФ. При теб, като правило НЯМА изместване на СИНУСОИДИТЕ на тока и напрежението, няма и Ф.
Твоите смущения са свързани с ХАРМОНИЦИТЕ на мрежовата честота.
И тук нещата стават по-сложни.
Бъдещият траф би филтрирал твоите хармоници, но би въвел, с индуктивността си доп. реактивна съставка, както и някакви загуби заради КПД. За тази индуктивна съставка си има решения за компенсация. Количествената преценка ме затруднява.
Струва ми се, че моята компетентност приключва тук, ако не съм изпуснал нещо по-съществено.

Не съм много сигурен, но изискването за 100кW май беше наобратно - като задължение за преминаване на "свободен" пазар. Постоянно пиша тези "кавички", защото в "свободния" пазар участват споменатите от колегите мрежи и разпределения със съответните такси. Горе-долу нерегулирана част от стойността е първата част от сегашната ти фактура и там Балансиращите групи успяват да намерят резерви, но и пречки от ЕРП, примерно.
Не е лоша идея да се опита (за сегашното ти положение) ДОГОВАРЯНЕ с ЕРП и преминаване към тяхната Бал. група - при тях с НН би трябвало да са по-уредени нещата (ако изобщо някъде са). Не изключвам да постигнеш въпросните 3-4ст.

Като решиш териториалния проблем, пиши на ЛС - може нещо да се измисли.
kyko81 - помощник
АКО !!! си намериш ТП било то и 1000 и 2000 KW . Мини си на свободния пазар и ще спестиш повече от 3-4 ст. дори и на Н.Н да се мериш
8180 - майстор
hidrazin написа:
Аз също. :?
Освен това прегледах линка и не разбрах
Другият линк беше за теб (и червеното), колкото и да не ми се искаше.
За терминология, а не за граматика ставаше дума.
Прав си - човекЪТ действително се занимава професионално. :)
:prost:
fikata - майстор
:idea:
Последна промяна от fikata на чет май 29, 2014 6:16 pm, променено общо 1 път.
dobcho_vn - специалист
Само едно ти казвам-избий си тоя трафопост от главата.Другото колегите са ти го казали.
kyko81 написа:
АКО !!! си намериш ТП било то и 1000 и 2000 KW . Мини си на свободния пазар и ще спестиш повече от 3-4 ст. дори и на Н.Н да се мериш
Дори с 79,90 лв. за МВч (без ддс), каквато ми е моята оферта, се спестяват точно 2.7 ст. - от 17.4 ст. крайна цена на регулирания пазар падам на 14.7. Това е обаче е едната страна на монетата.

Ако се махне и пренос ниско напрежение, което става само и единствено ако си собственик на трафопост, цената става 11.4 ст. Естествено това е нереална цена, понеже ми е пределно ясно, че трафа си има загуби, кабелите имат загуби и т.н. - така, че идеята с трафпоста не само не трябва да си я избия от главата, ами да си я набия в главата. Тук в тази тема се опитвам да разбера, колко над теоретичните 11.4 ст. ще ми отиде сметката.

Да не говорим, че ако си купиш траф на правилното място, може да продаваш тока на хората в района. В Русе съм обиколил двете промишлени зони в града и поголовно където питах, тока се продава по 20 ст. без ддс, даже някъде имах оферта и на 24, пак без ддс. Но това е съвсем друг аспект на цялата драма, понеже се минава през лицензиране за продажба на ел. енергия, което струва отделно. И да ти кажа тези хорица с трафпостите (или трафопостовете) хич не им зле... но нямам никакво намерение да ставам местен енерго магнат или да се замесвам в енергобизнеса. Целта ми е да си изпиля цената до абсолюния възможен минимум. А само излизането на свободен пазар далеко не е възможно най-ниската цена.
moimoimoi - майстор
ми промишления ток е по скъп затова го харчат по 20 стинки
ти сега на битов ли го караш?

Тема "Питане за трафпост и мерене на средно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: