• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Velio - специалист
Мъчи ме следното:
До апартаментното ми табло ще идва 3 фазен ток (5 проводна линия).
Говорих с един ел.техник и той ми предлага до всяка от стаите един вид да отиват и 3-те фази и там да става равномерно разпределянето на товарите по тях.
Но ето го и това което ме мъчи..ако прекарам до стая 3 фази, нула , земя (осветлението го пропускам)...то не значи ли това че не мога да използвам ДТЗ? (понеже нулата е обща за фазите)
На таблото съответно ще има 3 предпазителя за тези контакти за тази стая...
Незнам дали ще ме разберете..Ако не, ще дообеснявам. Мерси
Johny - майстор
Глупости на търкалета. Разпредели нещата така, че на всяка фаза да има предполагеаемо еднакво натоварване. Например в кухнята ще иде една фаза. Ако са ти повече стаите, може да се получи от друга фаза да захраниш и две стаи. Но имай в предвид - една фаза, но два токови кръга. И правил ли си сметка, как ще ти изглежда таблото, ако на всеки контакт, поставиш и отделен предпазител или автомат.
Има и трифазни ДТЗащити, но е скъпо и глупаво да пускаш по три фази във всяка стая.
Velio - специалист
Така и така го имам 3 фазния ток, искам да го използвам пълноценно.
Със сигурност ще ми трябва 3фазен за печката в кухнята и проточен бойлер в кухнята.
Да, правил съм сметка за АП-тата... Не става дума за всеки контакт отделен, а за всяка стая по 3 АП-та

Едит: Тарифата, на която сме към Енергото е такава, че ако не се разпредели товара добре ...ще падат предпазители:(
И от тази гледна точка идеята му ми изглежда логична...от друга страна имам съмнения..Точно поради тази причина Задавам въпросите си и на всички ВАС!
Johny - майстор
Tи си вкарай 3фази в кухнята и банята, постави си им 3фазна ДТЗ. А стаите ги разпредели равномерно по всички фази. Един АП на стая ти е достатъчен. Не забравяй, че на практика никога всички мощни ел. уреди не работят едновременно, освен ако специално не се постараеш. В сметката не влизат постоянно включените телевизор, видео, уредба и т.н., защото тяхната консумация е относително неголяма.
Ето разгледай този каталог като примерно решение: http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf .
Това, което ти върши работа, е за монофазна мрежа, но може да се адаптира и за твоя случай.
Velio - специалист
Може би нещо такова?

брой позиции в таблото
----------------------------------------------------------------------------
1 спалня контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
2 детска контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
3 баня - бойлер монофазен АП + ДТЗ (2 позиции)
4 баня контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
5 хол контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
6 хол контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
7 хол климатик АП (1 позиция)
8 дневна контакти + коридор контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
9 кухня 3фазен проточен бойлер АП + ДТЗ (4 позиции)
10 кухня - фурна и контакти 3 фазен АП + ДТЗ (4 позиции)
11 осветление АП (1 позиция)
12 осветление АП (1 позиция)

Така излизат 25 позиции...значи трябва да махна нещо за да се съберат в 24ка...
И дали изобщо да слагам ДТЗ-та :) ?
Какво мислите вие?
Palawnik - специалист
Дано знаеш какви са цените. Още не съм виждал апартамет с 10 ДЗТ.
А за входящия АП няма ли да оставиш място????
Velio написа:
Може би нещо такова?

брой позиции в таблото
1 спалня контакти + детска контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
3 баня - бойлер монофазен + баня контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
6 хол контакти + климатик АП + ДТЗ (2 позиции)
10 кухня - фурна АП и контакти 3 фазен АП + ДТЗ (4 позиции)

Така излизат 25 позиции...значи трябва да махна нещо за да се съберат в 24ка...
Червеното се маха или премества.

Само печките могат да се включат на трифазен ток. Ако кажеш какви са мощностите на печката и проточния бойлер може би могат да са на един токов кръг. (9 и 10) и (3 и 4) биха могли да се обединят, ако мощностите позволяват. В зависимост от броя на контактите и дължината на линията може да се сложи 1 ДЗТ на два кръга.
Velio написа:
И дали изобщо да слагам ДТЗ-та :) ?
Какво мислите вие?
Трябва да се сложат.
Velio - специалист
Palawnik написа:
Дано знаеш какви са цените. Още не съм виждал апартамет с 10 ДЗТ.
Да, знам че са скъпи, именно затова се чудех дали мога да мина без тях. Проектанта на ел.инсталацията е дал по принцип само на бойлера...
Palawnik написа:
А за входящия АП няма ли да оставиш място????
Става дума за къща - 3 етажа. Това ап. табло ще е на 3тия етаж. На първия етаж ще има друго табло, от където ще се захранват мази, гаражи и таблото на 3тия етаж. Та си мислех дали не може главния за ап. табло да е там?

Palawnik написа:
брой позиции в таблото
1 спалня контакти + детска контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
3 баня - бойлер монофазен + баня контакти АП + ДТЗ (2 позиции)
6 хол контакти + климатик АП + ДТЗ (2 позиции)
10 кухня - фурна АП и контакти 3 фазен АП + ДТЗ (4 позиции)
Контактите в кухнята мога ли да ги захраня от 3 фазния на фурната?
Става дума за хладилник, миялна, контакти по плота, микровълнова... и т.н.

Не е ли добре бойлера да си е на отделен токов кръг?
Palawnik написа:
Ако кажеш какви са мощностите на печката и проточния бойлер може би могат да са на един токов кръг. (9 и 10) и (3 и 4) биха могли да се обединят, ако мощностите позволяват.
Тепърва ще се изгражда всичко. Сега сме на етап планиране. Незнам какъв ще ни хрумне да вземем в бъдеще...
Palawnik написа:
В зависимост от броя на контактите и дължината на линията може да се сложи 1 ДЗТ на два кръга.
По принцип мисля да слагам повечко контакти.
zz_stefanov - майстор
Velio написа:
.... Говорих с един ел.техник и той ми предлага до всяка от стаите един вид да отиват и 3-те фази и там да става равномерно разпределянето на товарите по тях....
Към написаното преди мен ще прибавя и още едно съображение против вкарването на 3 фази в едно помещение и разпределянето им по монофазни контакти.
При захранване на два уреда от различни фази, е възможна утечка между тях по линия на две от фазите (380V). И сега се случва, примерно при свързване на аудио кабелите на незанулен усилвател към заниления компютър, да ви разтресе. При 2 ралични фази това може да се случи не при 220, а между 380 волта.
Равномерното разпрделение на бройки контакти по 3-те фази, не означава автоматично разномерно разпределение на мощностите между тях. Няма смисъл да си усложнявате живота.
Последна промяна от zz_stefanov на съб мар 15, 2008 1:48 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
При мен също са три етажа и разпределението на фазите е по етажи. Първи етаж- 1-та фаза, втори етаж-2-та фаза, трети етаж-3-тата фаза. Има по 10-на токови кръгове на етаж. Имаме едно централно табло и три етажни табла. Къщата е строена 96-та година и няма подобни дефектнотокови защити. Нямаме и отделен проводник за зануляване/заземяване. Направено е към нулевия проводник. Не виждам причина защо трябва във всяка стая да има трифазен ток. В мазаето заради котела сме вкарали трифазен.

Ако в къщата някога ще живеят различни семейства струва ми се единственият икономичен вариант за отчитане на отделни сметки е чрез разпределение на етажите по фази. Другия вариант е да се слагат по три електромера /за всяка фаза/ на етаж.

Живея в един от малкото останали квартали на София с по-няколко къщи и знам за какво иде реч. Но при авария на една от фазите /все някой от комшиите е свързан към нея/, идва енергото и спира останалите фази до отстраняване на повредата. Тъй, че полза голяма от три фази в стая няма!!! Консумацията на едно домакинство спокойно може да се поеме от една фаза при правилно изчислено натоварване на токовите кръгове.

С некадърната мрежа, която има елетростанбдяване в България е напълно възможно фазите да имат различни падове на напрежение. Както каза Стефанов между две точки с различен потенциал се получава напрежение и може да те тресне тока.

Предполагам, че е възможно във всяко едно етажно табло да комбинирам по два токови кръга към една ДТЗ за вбъдеще?
Velio - специалист
Понеже не получих отговор, да попитам пак:
Мога ли да си изкарам захранване за контактите в кухнята (миялна, микровълнова, тостер, хладилник и т.н.) от 3фазното захранване за печката (разклонителната кутия ще е точно зад печката, до нея ще отиват примерно 6 мм2 директно от таблото)?
Какво правя в този случай с ДТЗ-тата(слагам за всяко АП за всяка фаза или не слагам)?

По-добър ли е този вариат отколкото:
- 3фазен до печката без ДТЗ, а
отделно за контактите друг токов кръг с ДТЗ?
(в този случай всички останали ел. уреди в кухнята ще са на един токов кръг на една фаза)
  • 1
  • 2

Тема "3 фазен ток, ап. табло, токови кръгове - питанка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: