Напишете въпрос свързан със санирането.
siz - напреднал
Верандата е изцяло южна с 2 страни на изток(изцяло от прозорци) и запад(тухлена стена с малък прозорец,помещението е килер).Имаме наличен фибран 5см и искаме да го сложим между гредите и след това гипсокартон. Добър вариант ли е?
В килерът на стените сложихме 5см стиропор,а на покривната част натъпкана минерална вата и водоустоичив гипсокартон.
В момента не е толкова топло на вън,но въпреки всичко покривът се нагрява много и става парник.
Ще се прави от жени и моля за добро обяснение,мисля,че ще ни е нужен L профил за закрепването на гипсокартона от 2те страни на гредите(5смх10см).

Прикачен файл

P1010163.JPG Разстояние м/у гредите

Прикачен файл

VERANDA_BOIS_2.jpg да се получи нещо такова

Прикачен файл

DSCF2616.JPG снимката е малко стара,дворът те първа започваме да го оправяме
EDI - майстор
Що картон на тази хубава дървения.Баш си е за дървено покритие - сачак, плоскости и т.н.Ще го отоплявате ли помещението през зимата.Ако го отоплявате, бих сложил вата, парозащита и вече каквото решите за покритие.Иначе и фибрана ще стане, площта за ментилация си е достатъчна, няма да има проблеми с конденз си мисля.По въпроса за закрепване на на картона, картонаджиите ще дадат акъл.
siz - напреднал
Не ни харесва така искаме да изпъкнат дървените греди,а с ламперия няма как да стане,плюс това има и стена,която е с дървени дъски и ще бъде прекалено много дърво. Зимата не се отоплява,понякога отваряме вратата или прозореца към къщата,ако е по-хубаво времето и имаме повече гости да се стопли.
Но дори и през зимата като има слънце е добре, доста топло,но вечер е студено.
Искаме малко или много изолацията да спира студът и жегата.
prascho - майстор
привет,

Тъй като верандата е от юг, предполагам малко са се позатъмнили помещенията вътре. Но пък е разбираемо обособяването на верандата. Спиране на ветровете, а с тези високи прозорци сте го направили като гледка от терасата на някоя теливизонна кула. Наподобява ми гледката от кулата на Стежанка :). Абе добре си е..

По същество...Аз също мисля, че с дървена ламперия няма да е кой знае какво. Вкъщи сме така...дървото изисква грижи пък /по важното!/ ще доведе до поглъщане на част от светлината. В хола може да стане тъмно. Аз лично бих придал височина на верандата нагоре, но това се прави по време на строителството. Както са ви дървените греди 10х8 см, перпендикулярно да се сложат бичмета примерно 8х8см и върху тях да легне дъсчената конструкция. Така ще имате 8 см пространство за минерална вата перпендикулярно на къщата + още 4-5см вата успоредно на къщата. Но сега няма как. Изолация на таван си изисква 15-20см минерална вата.

Варианти /преложения/ в момента от моя страна:
1. Както сте си предвидили 5см ХПС между гредите и отдолу шпакловка с мрежа или гипскартон. Ще ви е по-лесно да ползвате полиуретаново лепило за ХПС и ГК. На практика ХПС ще го хванете към дъсчената обшивка, ГК към ХПС. НО 50мм+12,5мм+10мм за лепенето = 72,5мм. Ако гредите са 100мм, то ще се виждат доста малко. Около 2-3см.

2. Да се направи двойна скара, но отдолу /ако имате височина/. Да си намерите гредички 7х7см рендосани /дърводелец или магазин/, които да разположите перпендикулярно на съществуващите отдолу захванати с винтове. Да се запълни разстоянието от 100мм между горните греди с минерална вата 10см /два слоя/. Да се затвори отдолу с пароизолация и ГК, който е дистанциран от горните греди със звукопоглъщаща лента /ето тази/:

http://www.tashev-galving.com/058+UNG+1 ... %25D1%258F

Идеята е да не спука ГК при стандиките, тъй като е дървена конструкция /дървото шава/.

Резултат: долните греди 7х7см ще се виждат перпендикулярно на сегашните с 5см. Ще имате 10 см изолация от вата.

3. Вариант 2, но леко изменен. Отново с гредички 7х7см, но разположени като слънце /а не перпендикулярно/. Реално като сложиш вата и затвориш с ГК ще получиш това, което си посочила като търсен резултат.

4. Слагаш 10см вата, затваряш изцяло с ГК и си всимаш гредички 5х5см или 6х6см. Гредичките ги слагаш както си искаш, като гледаш да хванат на горните.

П.П. Дървени греди в коминни бетонни тела е идейно. Оправете си водостока на горната тераса. С една чупка по стената.

Освен тавана, за парниковия ефект допринасят и големите прозорци. Всеки прозорец се води като дупка в къщата. Но без тях не може...Може да се помисли за някакви щори за лятото. Хубаво е да се сложи поне 5см фибран на пода. Ще ви е по-топло зимата.

Какво представлява покривния прозорец?
siz - напреднал
prascho здравей! Като,че ли вариант 1 е най-удачен за в момента,тъй като имаме доста довършителни работи и гледаме да наместим всички средства по предназначение. Имаме дървен материал,но него ще използваме за терасата искаме частично да я затворим,заради ветровете.
За тъмното сме свикнали,тъй като като строихме къщата главното изискване беше на юг да имаме максимално малко прозорци.
Живяхме дълги години в южен апартамент и беше ад лятото. То се и вижда от снимката,че на юг имаме 3 прозореца,на 1 етаж е към кухнята/трапезарията,тъмно е,но за сметка на това лятото е хладно не повече от 22-23 гр. На вторият етаж десният скосен прозорец е към 2 хол,а левият е към коридора където е моята спалня и е ад лятото! С вертикална щора съм плюс си уших плътно двойно перде,но топлината не ме оставя.
Верандата е точно за това,през слънчевите зимни дни и пролет/есен да я ползваме почти целодневно.
Въпросният прозорец на покрива е пвц 2 стъклопакет и на него има залепени още едно стъкло разделено на 3.
Ролята на него е да не спира светлината към прозореца на кухнята. Смятам,че се получи добре.
Иначе ако нямаше такъв прозорец щеше да стане много тъмно.
Знам,че изискванията за изолация на таван са такива,но за сега няма как да стане и май 5 см фибран/стиропор и гипскартон ще е по-добре от нищо.
А това,че гредите ще се виждат 2-3 см не е проблем,важното е да се виждат дори и малко.

Прикачен файл

augmenter-valeur-maison8.jpg Компромисен вариант 2

Прикачен файл

veranda-30-23-photo7.jpg
Компромисен вариант 1
veranda-30-23-photo7.jpg (108.35 KиБ) Видяна 3307 пъти

Прикачен файл

veranda2Panscoupesint.JPG
Много ми харесва този вариант.
veranda2Panscoupesint.JPG (29.54 KиБ) Видяна 3307 пъти
prascho - майстор
Ние сме в София с южно изложение и никак не ни е зле. Вярно, че слънцето яде лака по дограмата ама периодично я освежаваме. Важно е да има светлина според мен. Никак не ми харесва идеята да се затворя в апартамент с прозорци от север и комшията от съседната тераса разположена на 3м отстояние да ми поздравява жената :).

Слънцето се спира със сеници, външни щори и капаци. Вие сте доста високо като надморска височина ми се струва.

Снимките на верандите са много приятни за окото. Успех в начинанието.
gechev - специалист
Пред дома си имам бреза. Зимата няма листа и е слънчево, а през лятото листенцата и пазят сянка и хлад.

Тема "Изолация покрив на веранда с фибран?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: