• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
yancho_lud - специалист
Ще започвам ремонт на покрива и имам няколко въпроса. Покрива е двускатен с площ около 50 кв.м. В момента е с воалит, но той е лепен върху дъски и на места се е нацепил по фугите между дъските. Колебая се с какво да направя новия покрив, керемидите отпадат защото мисля че няма нужда от такова утежняване на покрива. Колебая се между ондолинови плоскости и метални керемиди.
Кое бихте ми препоръчали вие, кое ще е по здраво през годините и кое е по изгодно?
Да оставя ли воалита като допълнителна хидро изолация(ще ремонтирам нацепеното) или да го махна и да сложа друга хидро изолация?
Благодаря на включилите се!
Вадим Владимиров - специалист
Махни воалита, сложи дифузионно фолио, двойна скара и метални керемиди. Прегледай улуците, комините, челните дъски. Препоръчвам ти метални керемиди пред ондулина.
Защото ще стане така
Прикачен файл:
112.jpg
Прикачен файл:
111.jpg
yancho_lud - специалист
Благодаря ти много, сега остава да си избера подходящи метални керемиди.
В България има 2 производители и 3-4 вносители. Вносните са шведски, финландски, полски, украински. Последното е под съмнение. Първите 2 са с високо качество и съответно висока цена.
Българските "Сигла" не коментирам. За да не изплаша някой, който си е монтирал.
Остава другия производител.
"ТЕТО" са оптимални като съотношение цена-качество. Ламарината е на ARCELOR MITAL. Всички окомплектоващи са от същия материал, т.е. няма разлика в цвета между керемидите и останалите профили на покрива(олуци, водосточни тръби, капаци, снегозадържащи и т.п.).
Другите са малко тарикати. Керемидите са вносни, а ламарината от която се правят окомплектоващите е местна, понякога не се знае и произхода й. Но най-важното е, че дължините могат да варират спрямо дължината на ската (или височината). Т.е., ако ската е 3,57м ,примерно, то листа ще се произведе с дължина 3,62см. добавят се 5см за да влезе в олука. При другите това е малко трудно, защото ги внасят на готови модули. Т.е. ще ви дадат лист с дължина или 3,55 или 3,90. В първия случай ще докупувате, а във втория ще изхвърляте купеното. Към всяка поръчка се прилагат и монтажни схеми. Така че не е проблем да се видят кой лист за къде е. Ако случайно нещо стане винаги ще можете да разчитате на бърза реакция. Било за съвет за монтаж, било за съдействие.
А и от мен можете да получите някой друг съвет. В рамките на разумното, разбира се :)
Е, разбира се мога да съдействам и за по-добра цена. :wink:
gechev - специалист
Вадиме, металните не се ли нагряват лятото? Ако е ДА, защо да се монтират на вили посещавани особенно лятото? Мисля че за металните е нужна здрава термоизолация, която обаче струва много пари. При дъжд не издават ли шум? Професионалист си, сподели.
Нагряват се бързо, но и изстиват бързо. Все пак са метални. Първо са леки, имат формата на керемиди, не са чупливи, не са горими, лесен монтаж, лесна поддръжка. Понеже се монтират на двойна скара, то така се осигурява естествена вентилация на подкеремиденото пространство. А относно шума не съм имал оплакване, че да споделя или причина, или решение. А топлоизолация колкото повече, толкова повече! :)
П.П. Бях в Курило днес. Други месяц ще започвам и се надявам да се видим. :wink:
yancho_lud - специалист
Вадим Владимиров написа:
....
Много ти благодаря за споделената информация, ще разгледам дали някъде в Хасково се намират от керемидите 'ТЕТО' и като се пооправи времето ще започвам покрива.
Да те попитам само тази двойна скара как се прави?
Ок. Въпреки че има доста материал във форума ще добавим още малко.
Имаме основата.
Изображение

Полагаме дифузионно фолио. В случая е на "IKO". По желание на клиента, разбира се.
Ковем контра летви върху ребрата, дублираме ги.

Изображение

Изображение

Изображение

Първата дъска я ковем на едно ниво с челната дъска. Нито напред повече-нито назад повече.

Изображение

Втората дъска я ковем по следния начин. Закачаме рулетката за външния край на първата дъска и мерим до центъра на втората дъска 30см. И ковем.

Изображение

Изображение

Оттам нататък всеки ред се кове на 35 см осово (т.е. от центъра на едната до центъра на другата дъска).

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И ето нагледно керемидите.
Изображение

На два модула са. Като втория е по точен размер, за да няма рязане на билото.

Изображение

Ако имаме нещо подобно на тръба, гръмоотвод, стойка за солар то използваме такъв тип маншони.

Изображение
Ако имате въпроси-давайте ги. Насреща съм! :)
yancho_lud - специалист
Мнооого ти благодаря, сега вече почти всичко ми е ясно. Ако излезе нещо не ясно по време на монтажа ще попитам.
Фитилчо - майстор
Вадиме, дай малко сними на завършващ скат, странично и накрая при улука. Ако имаш и на етапи при олука ще е супер.
Разбрахме за първата дъска, дай още жокери.

Също да питам с какво ръчно нещо се режат металните, че "ниблерите" малко скъпи идват за един покрив. Ще покажеш ки с какво можем да гирежем, след като не може с фелкс 8-[

Благодаря :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на покрив?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: