Всички въпроси за вилата.
tinalex - специалист
Има български кабел в Ташев-Галвинг на Бистришко шосе.17лв за 700вата.Имам такъв,слаган 1996г-работи.
brum - майстор
Ама за подово или за защита на тръби против замръзване? И цената на метър каква е?

Щото в Тавеш Галвинг цени гледах, ама ми трябваха едни 200лв за кабел като моя. Щото кабела за който аз пиша е саморегулиращ се, там където тръбата е студена - там грее. Няма нужда от терморегулатор, нито от сензори.
brum - майстор
Я да питам - някой имал ли е вземане/даване със саморегулиращи се кабели? И ако да - на температура 25C горе-долу какво съпротивление трябва да има при 15м?

Щото тоя кабел дето дойде има съпротивление 35 ома при 25 градуса. И не съм сигурен дали е за 220V. Пускам го на 45V DC за 10 минути, кабела се постопля и съпротивлението скача до 90 ома.

Кабела ми се води "Anti-freeze Frost Protection Heating Cable For Water Pipe/Roof 230V 8MM 30W/M 65Temp Self Regulating Electric Heater Copper Wire". И не мога да разбера какво трябва да му е съпротивлението и до какви температури да нагрява. Загледах му описанието и пише - "Cable temperature: 65 C", ама нещо не ми се връзва - к'ъв тоя кабел дето е против замръзване и нагрява до 65 градуса.

Аз си представях, че на 20-30 градуса консумацията му ще е съвсем малка, а при 2-3-4 ще е максимална. Ама погледнах datasheet-а на Devi Pipeguard-а и се оказа, че не е точно така. 33W кабела е с консумация 15W при 65 градуса и 33W при 15 градуса. Явно не са точно това което си представях тия кабели ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Нали правиш разлика между температура на кабела и температура на тръбата, която той трябва да топли :)
brum - майстор
Абсолютно да :) .

Ама в началото си мислех, че пускаш захранването на кабела и забравяш за него. А то май ще се оакже, че не е точно така дори със саморегулиращите се кабели. Защото даже при 30 градуса температура на въздуха кабела ще си има доволна консумация :) .
brum - майстор
Току що се престраших да пусна кабела. За 220 волта е. В началото консумацията беше малко над 1 киловат, на 30тата секунда падна до 300 вата.

Та сега си имам 2 парчета по 15 метра. Трябва да видя как ще се разбера с китаеца, че той ме пита дали е 220V и аз му казах, че според мултицета не е. А той ми прати 2ри :) .
brum - майстор
Седя и си мисля разни работи как да спася сами тръби от замръзван - дали пък не може да се вкара кабел в тръбите за да не къртя тези които са замазани по пода и стените. И гледам в нета следното нещо - https://www.youtube.com/watch?v=wWkLee-FPh8 . Явно може.

Някой знае ли нещо повече за това за да сподели плюсове и минуси и за какво трябва да се внимава. Първото което ми прави впечатление е, че кабела има оплетка. Предполагам е за да се заземи и при евентуален пробив на кабела да няма фалове от тия дето се докосват до водата. Макар че има и кабели на ниско напрежение (12V и 24V) което малко или много прави цялата работа забележимо безопастна...
hidrazin - майстор
Седя и си мисля... И по едно време усещам, че само седя...
Това с мисленето не е направено когато трябва. :shock:
:partyman:
brum - майстор
Не е :) . Нещата се спретнаха на бързо като се прави ремонта. А мен ми се случиха разни непредвидени работи и отлежах по болници. Сега мисля как да "корегирам" работата :) .
kozl - майстор
Коригирам се пише с И, защото така е в правописните речници и поради туй загубих на бас. И ако по тръбите има колена, кабела е до там, оти не мое да вземе завоя на 90 гр. Отделно ако тръбите са полипропиленови, всяка заварка е препядствие за кабела.
Иначе за водосточни тръби става.
Но там диаметърът им е мноо по-голям от диаметъро на кабело ти.

Тема "Защита на хидрофор от замръзване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: