• 1
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
k76
Здравейте, прочетох темата и реших да мина на варианта сух под, но стените ми ще бъдат с вата и гипскартон. Става въпрос за стая, единственото нещо в което не съм сигурен, първо стените или първо пода? По пътя на логиката от снимките на "Slav", мисля че и той ще е с гипскартон, виждам изграден първо пода, но тогава стените, като легнат върху фазера, няма ли да блокират температурното разширение? На една от схемите за баня на "trockenbauer" виждам, че е дадено да се изгради първо стената. Моля, ако някой знае да даде съвет, благодаря предварително.
Pooh - майстор
Първо стените и после пода.
Тани - модератор
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първо стените!!!
k76
Много благодаря за бързите отговори :prost:
prascho - майстор
здравейте,

Най-накрая и аз се наканих да почна сухия под. Да Ви попитам няколко неща:

1. Връзката при вратата как препоръчвате да се изгради. Смятам да поставя гипсфазер вертикално, който да отдели помещенията и от двете страни да се сложи минерална вата. След това покриването с плоскостите да бъде отрязано до вратата като се подложи 10х2 см дървена дъска или с прехвърляне на втория слой към съседната стая? Трябва ли да се оставя дилатационна фуга?

2. В коридора вървят 10 тръби за парно. Ще ги облицовам с изолация 17х9. Това прави 35 см плътно наредени тръби. По спесификация дават до 10 см. Трябва ли да търся някакъв вариант да ги раздалечавам. Ще бъда възпрепятстван от дължината на тръбите.

3. Захващането с рапитки на двата слоя с около 30 броя на м2. Горе долу това колко прави- 20/30 см между рапитките? Подобно на гипскартон. Обкантване по периферията и след това на ивици във вътрешността?

Мерси.
prascho - майстор
Гипсфазерът със зеге ли го режете? Имам трион само за дърво с по едри зъбци. За метал по удачно ли е? Дали може да се чупи като гипскартона?
NPen - помощник
Здравейте,

И аз имам няколко въпроса:

1. При мен е къща на гредоред. На първият етаж съм и стаята е с дюшаме, а под него гредоред, между който големи дупки - около 10 см. дълбочина. С какво мога да запълня тези дупки, тъй като ако използвам суха смес ще стане много солено?

2. Какво препоръчвате за сух под - 18мм или 2x12,5мм на Кнауф?

3. Проблемът с намирането на посипка на Кнауф все още ли е налице?

4. Какъв нож за зеге да използвам за рязане на парчетата?

5. Навсякъде препоръчват реденото да почне от срещуположната страна вратата. При положение, че съм сметнал нивото при вратата (посипка+фазер+подложка за ламинат+ламинат) как да го пренеса по диагонал с висока точност? Конец - чертилка?

6. Като цяло кои материали са най-подходящи при сух под върху гредоред с оглед избягването на влажността продиктувана от това, че съм на първи етаж?

Спорни ремонти,
Никола
Здравейте колеги!

Първо евала за подробните разяснения относно технологията, така обяснено всичко изглежда много лесно. След като изчетох цялата тема доста ми допадна идеята за изпълнение на такъв сух под и мисля да го захващам.

Значи ситуацията при мен е следната. След като си изправих коридора с гранитогрес към едната стая ми се вдигна нивото с около 4 см, а към другата с 5-6 см. С този сух под ми се струва идеално като решение да си изравня нивата (изобщо не ми се споменават замазки и тем подобни които утежняват много работата и съхнат с месеци при такава дебелина).

Та от всичко което изчетох ми останаха една две питанки и се надявам да ми помогнете въпреки, че гледам от бая време не се е писало в темата.

1. Намерих гипсофазер 1200х2000х10 мм цена около 7,50 лв/м2 - хакам два пласта от него върху посипката.
2. Сега за тази посипка перлит ли да бъде керамзит ли да бъде малко ме зачудихте. Знам, че на Кнауф посипката ще е най добре ама 40-50 лв за чувал 100л., при положение че перлита е 10лв малко нанагорно ми идва. Моля някой правил го с перлит да даде мнение да не слегне само ме притеснява. Трябва ли по някакъв начин да се третира този перлит след като го взема с чувалите да съхне а у ?
3. Понеже няма да е с такива слепени плоскости с федер, ами на 2 отделни пласта. Какво лепило се използва за залепяне м/у пластовете гипсофазер.
4. И последно има ли някакъв минимум за дебелина на посипката, понеже към идното помещение ми е около 4 см денивелацията (това измерено до вратата, пода е крив разбирасе и някъде повече някъде по-малко) като махна 1см за ламинат и 2 см за гипсфазера ми остава за посипка около 1 см. Според мен не е проблем де просто по-малко ще поеме, то това само според мен.
5. Има ли изобщо някакъв смисъл да се вадят майките. Някой из темата го беше написал да се махат като гледам колегата Леонардо си ги е оставил.

Това са ми общо взето въпросите мисля, тези дни да го захващам.

Благодаря!
baretata_7_62 - специалист
Рестарт на темата. Става въпрос за спалня и максимум звукоизолация. Искам да комбинирам посипка, междинен фазер, от горе плътна вата за подове и накрая пак 2 фазера. Как най добре да се изпълни има ли смисъл от ватата? Междинния фазер колко задължителен е, и има ли алтернатива като материал?
 • 1
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

Тема "Направа на сух под от Гипсофазер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: