Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Обявяваш му добра цена , за да се продаде бързо, дори и на лека загуба. Понякога е необходимо да загубим битката, за да спечелим войната ;)
Сериозно, не само според мен, както виждам, е добре да сложиш един по-голям бойлер с две серпентини.
komstiza - специалист
Най-добрия вариант ако си взимаш още един бойлер е то той да е с една серпентина.
Свържи единия към колектора,другия към котела.Зимата водата от този от колектора да влиза в свързания с котела.
Вземи си селективен колектор 2,7кв.м площ,ще ти свърши работа за този бойлер.
Ако искаш повече топла вода,вземи си по-голям бойлер/примерно150-200л/ и го свържи с 2 по-малки селективни колектори,а този към котела.
Това ще ти е най-евтиния вариант,щом не искаш да продаваш бойлера.Според мен е и най-удачния за теб,помисли.
Може да вземеш втория бойлер по-малък и с две серпентини,за да го вържеш към двата отоплителя,но мисля че първия вариант ще ти е по-евтин и по лесен за изпълнение.Въпрос на сметки.
Имам 100л бойлер с 2,7 кв.м селективен колектор на Сънсистем.Водата лятото понякога ми достига и до 95 градуса.
Ако имаш и други въпроси,можеш да питаш :?:
Evgeniy - майстор
Ако системата на котела ти е отворена, с помощтта на дрейн бек ситема може да превключваш една серпентина в бойлер и към двата източника лесно, с топлоносителя на котелната инсталация - вода. Може да се топли единият с приоритет, а към втория да се превключи след достигане на определени градуси на приоритетния. Така втория с по-ниските градуси ще захранва първия и двата ще си останат с по една серпентина. Освен това при излишък от топлина помпата просто спира и няма предаване на топлина към тях.
Energyx - специалист
Така ще губи много слънчева енергия през зимата. Като имаш слънчеви панели смисълът е да ги ползваш и при минусови температури. Няма как да стане с вода и да я източва като е студено...изобщо, що за съвет :?
Evgeniy - майстор
Ами моята, и на много други е така и не се източват когато е студено, защото са "Самоизточваша" система - Drain back. -няма вода в колектора и тръбите, когато помпата не работи.
Има много писано във форума за дрейн бек системите. Може и под налягане да си работи също...
И няма да се губи топлина през зимата, защото може да се загрява от слънцето или от котела който и да е от боилерите при каквато желае комбинация.
Energyx - специалист
Разбрах идеята ти, но в случая с един бойлер и серпентина е безмислена. Представи си обичайна зимна ситуация-до обяд мъгла и студ /през това време котела е заредил до дупка бойлера/, след обяд изгрява слънце, обаче датчиците казват, че бойлера е загрят и помпата не се пуска. И слънцето си грее един празен слънчев колектор... :lol: Човека гони оптимално бюджетно решение, а не поредната техническа екзотика. Ти да не си в бизнеса с дрейн-бек системи :)
kalin72 - майстор
Energyx написа:
Разбрах идеята ти, но в случая с един бойлер и серпентина е безмислена. Представи си обичайна зимна ситуация-до обяд мъгла и студ /през това време котела е заредил до дупка бойлера/, след обяд изгрява слънце, обаче датчиците казват, че бойлера е загрят и помпата не се пуска. И слънцето си грее един празен слънчев колектор... :lol: Човека гони оптимално бюджетно решение, а не поредната техническа екзотика. Ти да не си в бизнеса с дрейн-бек системи :)
Аз съм точно така, само че с две серпентини. И зимата имаше дни, когато и котела топли, и колеторите топлят. Датчика, който пуска помпата, е най-отдолу, а там е по-студено, отколкото над горната серпентина, особено ако има постоянна консумация, както е у нас.
Energyx - специалист
С бойлер с две серпентини - да, но колегата с дрейн-бека по-горе дава идея за бойлер с една серпентина и редуване на топлоизточниците котел и панел през една и съща серпентина.
Изобщо оспамихме темата-началният въпрос беше, как при съществуващ бойлер неръждавейка със серпентина и 1 слънчев панел +котел, с оптимални разходи да се надгради системата.
jabata - специалист
Леле леле, какви идеи давате, една серпентина, редуване на източниците, и какво ли още не.
Преди да вземете да давате такива идеи, само се замислете, как ще се редуват източниците? Когато свърши водата, Бай-пешо ще слиза да превключи бойлерите. Е това си е меко казано тъпо. Последователно свързване на бойлерите, е добре ама какво правиме, ако първия е топъл а втория студен? Ще източиме 1 кубик вода докато в чешмата текне топла вода, и след 1 седмица икономията отиде по дяволите. Варианта с циркулация между бойлерите, прави се, но като сметнеш клапани, тръби, помпа, термостат, то направи си излиза все едно плащаш още един бойлер. И за какво цялото това за да имаш невероятната екстра да имаш 2 малки бойлера.
Не е ли по-добре, да се вземе един голям с 2 серпентини, а стария да се продаде на остатъчна стойност?
Варианти да се направи това с 2 бойлера има много, но вземе ли човек да смята, ще се окаже че никой не е икономически ефективен, и даже може да излезне че консумативите покрай едно такова решение ще излезнат на пари повече от един по-голям бойлер с 2 серпентини.
vrangelov - специалист
jabata написа:
...но вземе ли човек да смята...
Точно тук се крие разковничето, според мен. Експлоатационният период на един бойлер изобщо не е за подценяване и играе голяма роля при това смятане. Все ми се струва, че има разлика между бойлер и бойлер, както и междуТЕСИ и ТЕСИ и трябва да се говори малко по-конкретно, а не "един в Костенец ги прави".
Колега, catpat,
Много хора си мислят, че знаят как стават нещата с пари, но при някои по някое време се оказва, че не е така.
Ще се радвам да видя, че не си един от тях!
Аз лично не бих заложил на гаражно производство, ако то е на цената на заводското.
Ето тук има едно сравнително прясно и не добро мнение за ТЕСИ, но няма много подробности.

Поздрави

Тема "Колектор, котел, бойлер 1 серпентина и бойлер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: