Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
root666 - специалист
Здравейте! Интересува ме има ли някакви стандарти или изисквания за разположението и гъстотата на контактите в жилищни помещения в новострояща се сграда. Става въпрос за това, че строителят каза че можени сложи допълнителни контакти, но не ни даде схема на съществуващите, тъй като била обща за цялата сграда. Та се страхувам да не би някои от нашите контакти да се припокрият с неговите, или да спести някои от тези, които предварително е предвидил. Също така ако може да ми кажете някои общи насоки за разположението на контакти в кухненския бокс, хола спалнята, коридора - гъстота, разположение, височина. Благодаря ви предварително.
Panzer - специалист
Би било редно да ти предостави схемата на ел. инсталацията... не вийдам какъв е проблема, но нейсе. С цел икономии се залагат сравнително малко контакти в новостроящи се сгради. 3 максимум 4 в спалнята, 4-5 в хола а за кухнята 1 усилен, хладилник, миялна и 1 работен на височина 1.30. но всичко това е ориентировъчно... виждал съм проекти и с по малко и с повече контакти :roll:
Palawnik - специалист
Сухата теория казва следното :
Чл. 1768. (1) Ключовете за осветление се разполагат на стената откъм дръжката на вратата на височина до 1 m.
(2) В помещенията за пребиваване на деца в детски заведения ключовете се разполагат на височина 1,50 m от пода.
(3) Контактните излази се разполагат на височина от 0,3 до 1,5 m от готовия под. Височината на контакти, вградени във или монтирани непосредствено до открити инс-талационни канали, не се нормира.
(4) В жилищни помещения се предвиждат контакти, както следва:
1. в стаи - най-малко един контакт на всеки 4 m2 подова площ;
2. в кухни - най-малко един контакт на всеки 2 m2 подова площ;
3. в коридори на жилища - по един контакт на всеки 6 m2 подова площ.
(5) В коридори на хотели, общежития, административни сгради, здравни, учебни заведения и в заведения за обществено хранене контакти се поставят през всеки 10 m.
(6) В обществени, търговски, комунални и промишлени сгради контакти се пред-виждат съгласно проектите за вътрешно обзавеждане, трудовата дейност и техноло-гичните процеси.
(7) За сигнални инсталации (радиоточки, телевизионни, радиоантенни и др.) броят на контактите се определя от проектите за вътрешно обзавеждане на сградите.
(8 ) В котелни помещения, вентилационни камери, перални, тавански помещения и др. за преносимите лампи се предвиждат контакти. Захранването на контактите за преносими лампи е в съответствие с изискванията на глава седма.

Тема "Разположение на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: