Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Чудя се как да затворя стрехите и дали да облека челните дъски с ламарина.

Челните дъски са ми 3 см дебели без никакви красоти по тях –просто едни рендосани талпички. Слагахме ги мокри и сега имат измятане, за щастие по дължина са добре, просто по ширина някои са като дъги. За около 120 лв мога да ги облека с ламарина кафява, тип за улуци. Няма да изгубя много естетика, а бих си спестил предполагам поддръжката след време. Дали е така?

Какво съм решил досега за обшивката на стрехите: обшивката ще е хоризонтална ( т.е. перпендикулярна на стената), ширина 50см. Каквото и да избера ще се слага напряко, т.е. райетата ще са по 50см. Плоскости бетонови, магнезиеви, аквапанели, HPL не са ми в полезрението, едни заради красотата, други заради цената :lol: .

ПВЦ ламперия Деворекс http://devorex.com/bg/bg/Продукти/Обшив ... вки-Soffit или VOX http://www.profile.vox.pl/bg/menu/%D0%A ... -07---s-08
Плюсове – лесна за монтаж, изглежда добре ( ако не знаеш, че е пластмаса). Има вентилиращи панели. Минуси – най-скъп вариант, с Деворекс излиза около 600лв за материали, с VOX предполагам още по-скъпо. Главен минус е, че подозирам че ще изгори от слънцето след време, пък макар и да не го пече директно.

Метална ламперия от 0.35мм кафява полимерно боядисана: http://aquametal-bg.com/sachak.html
Плюсове: не иска поддръжка, има си вентилация, по-бърз монтаж, отдалеч е като истинска. Цената е по-средата – около 420лв. за материали. Минуси – не се знае колко ще изкара преди да ръждяса. По принцип е на сухо, но все пак...

Дървена ламперия. Плюс на дървото – красиво, естествен материал, най-евтин вариант -250-300 лв. Минус на дървото – по-трудно ще направя вентилация, трябва да се лакира, ако е мокро ще се свие или изметне. Иска поддръжка след време. Не съм наясно, ако го обработя добре - импрегниране и 2 ръце лак на водна основа, след колко години би се наложило повторно лакиране.

Сякаш гравитирам към металната обшивка (като най-дълговечна евентуално), макар че сърцето дърпа към дървото.
Какво ще ме посъветвате, най-вече не съм наясно колко са дълготрайни отделните варианти.
themask - специалист
Аз съм с дървен сачак на стрехата а челните дъски са облечени с ламарина. Според мен изобщо не е компромис с изгледа, дори напротив. Като се изкривят и олюпят челните дъски от слънцето, ще изглежда доста по-зле :) А отдолу стрехата така или иначе не я пече и си е ок с дърво.
Ето една снимка за пример:

Изображение
Tsilkov - майстор
Челната дъска с метална обшивка става най-добре - и като визия и като поддръжка.
На родителите ми на къщата стрехите ги избрах метални на фалц. Прави ги Вадим от форума и станаха уникално яки понеже не са стандартна практика :-D За съжаление нямам хубави снимки, но другата седмица ще направя и ще ги пусна. Препоръчвам ти също да затвориш стрехата хоризонтално а не по ската - изисква малко повече играчка, но изглежда в пъти по-добре.
radius - майстор
Хоризонтално ще е :). Мерси за мненията, челните дъски ще ги обшия. Не съм почнал, ако някой има да добави нещо за различните материали за затваряне на стрехата...
chandler_vt - специалист
Tsilkov написа:
Препоръчвам ти също да затвориш стрехата хоризонтално а не по ската - изисква малко повече играчка, но изглежда в пъти по-добре.
А освен че е повече играчка сигурно оскъпява и покрива. Нали така? Много скъпо ли ще излезе, ако се прави стреха от 1,40 до 2,90 (над веранда) хоризонтално?
Tsilkov - майстор
Принципно оскъпява. Една летва приемрно 4Х6 см. дълга 90 см. = 0,002 куб.м. по да кажем 400 лева на кубик(ако не ползваш такива от отпадък на покрива) + 2 винта по няколко десетостотинки и малко ток за батерията на винтоверта.
themask - специалист
:lol:
Аз бях решил, че стрехата поевтинява проекта, а то...
radius - майстор
Изясних си някои детайли, някои не и затова ще попитам. Оставам на металния вариант. Мисля да го направя така:
Прикачен файл:
strehi.png
strehi.png (13.35 KиБ) Видяна 23603 пъти
Обшивката на челните дъски ще я огъвам по мой размер с огъвачка във фирмата с ламарините. Не съм сигурен дали мога да придам подобна форма. Чудя се колко да застъпвам ламарините и дали да уплътнявам с нещо като ги снаждам. Да не влиза вода, че ще стои като в джоб.
J-профила с дълги самонарезни винтове го ловя за стената и после слагам ламарините и затварям с обшивката на челната дъска. Останалите винтове ( тези в жълто) са ми малко неясни. С какви винтове да работя, да не ръждясат след време? Всичко ще е кафяво, така че трябва да са оксидирани.

Тема "Обшиване на стреха и челни дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: