• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
rossenboy - специалист
Здравейте колеги. Искам да помоля за малко помощ и съвет. Става въпрос за винтоверт Budget (знам какво е мнението на повечето от вас за марката, но не съм го ползвал от 8 месеца - не ми се е налагало, така че с такава честота на ползване върши работа:)) - не е използван дълго време, съответно батерията също не е зареждана дълго време. И тук възникна проблема - в момента в който я сложих на зарядното и то взе че умря. Пробвах го с втората батерия - ни звук, ни стон - не му свети светодиода, не се нагрява, явно не работи. Та въпроса ми е може ли да се съживи или да търся подобно от продавалника - някакъв икономичен вариант?
thinkpad - майстор
Много от тия зарядни са адаптер с приставка/стойка на която има 2 светодиода. Общо взето трафчета се дънят. Може да се ремонтира като се смени трафчето, но да намериш същото е занимавка, а и едва ли на цена под 10-тина лева.
ESPACE - майстор
Едва ли е в адаптера проблема. Отвори приставката и снимай платката. Вероятно някой резистор е заминал.
kozl - майстор
Провери има ли напрежение на "банан" щекера. Ако да съмнението пада в/у приставката. Там може и буксата да е прекъснала или транзистор да е повреден.
EDI - майстор
А може и пакетите в батериите да са заминали.Предполагам, че са никел кадмиеви, 8 месеца са си доста време за евтини елементи в пакета.Премери ли им волтажа, да не са на 0.
thinkpad - майстор
ESPACE написа:
Едва ли е в адаптера проблема. Отвори приставката и снимай платката. Вероятно някой резистор е заминал.
На мен са ми горели такива зарядни и точно трафчето беше проблема. Другите елементи не съм ги виждал често да горят.
ESPACE - майстор
За мен е почти е изключено трансформатора да изгори веднага след включването.
Rоssenboy, имаш ли мултиметър?
sstefanov - майстор
Всичко ще ясно след като се измерят последователно през всички елементи напреженията при включена батерия от вторичната на трафчето до батерията. Все пак са 5 чарка накръст.
rossenboy - специалист
Така - батериите са NiCa както предположи колегата, мултицет нямам, трафчето е 20 V, 400 mA, а да отварям приставката няма смисъл, понеже дори и да се разбере какво е изгоряло по-скоро няма да мога да го сменя. Явно решението е нов траф, но каква е гаранцията, че няма пак да изгърми като се опитам да заредя батерията, или изобщо да не се опитвам.
sstefanov - майстор
Купи си мултицет и измери последователно напреженията, както ти писах.
Как реши, че трафа е изгорял без да го измериш?
  • 1
  • 2

Тема "Неработещо зарядно на винтоверт Budget" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: