Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Hristian78 - помощник
Предстои ми да ремонтирам стар покрив. Ще го сменям целия и ще си направя още един етаж, затова искам да сложа добра изолация, която да си върши работата. Реших, че покрив не се прави всяка година, затова по-добре да вложа малко повече пари, но да не го мисля повече. През март гледах на Стройко в НДК една италианска изолация ISOTEC. Видя ми се доста добро решение и сериозно съм се замислил за нея. Искам мнение от някой, който си е сложил ISOTEC на покрива или пък работи с тези панели. Във форума намерих само едно мнение на човек, който има покрив с ISOTEC и то от преди години. Отзивът е добър, но ми се иска да чуя и други мнения, все пак ISOTEC го внасят от 2008година. Молбата ми е за реални отзиви от хора запознати със системата.
Фитилчо - майстор
Излишно скъпо,гледах ги панелите.
Нищо повече не дава от обикновеният покрив направен добре.
Цената беше май над 35 или 40 лева на кв м. :?
Hristian78 - помощник
Благодаря ти за отговора! За ISOTEC досега не съм прочел нищо лошо като отзиви досега, а за проблемни покриви с вата доста прочетох, а и за фолиата, които се напукват от жегата... Така че си мисля, че тези панелки ще са едно добро решение. Освен това, се акцентира и върху плътната топлоизолация, за което преди това не се бях замислял, че ако има фуги по топлоизолацията се губи ефекта. Не съм специалист, но системата изглежда добра. Все пак бих искал да чуя отзиви от хора, които са я ползвали. А за парите незнам дали е много по-скъпо, защото офертата, която ми бяха направили с OSB, вата и всичко останало, беше само с 4 лв/кв.м. по евтина, което на фона на цялата сметка не е голяма разлика. Цените, които ми дадоха на стройко за ISOTEC са от 39лв нагоре.
8180 - майстор
Hristian78 написа:
Все пак бих искал да чуя отзиви от хора, които са я ползвали.
Не съм от предпочитания кръг - не съм ползвал.
Но да попитам колко см вата с колко дебел панел сравняваш? Понякога този размер има значение.
Вадим Владимиров - специалист
И аз да попитам. Като си видял панела, разгледа ли го хубаво? Какво са ти казали относно вентилирането на подпокривното пространство? Работил съм с тях. И не мисля повече да ги пипам. И на теб ще препоръчам същото. Избери си класиката. По възможност смени си OSB с дъски. И в тая връзка да попитам. Понеже ще слагаш тези панели, това предполага керемиди. Защо са ти оферирали OSB? Колко е дебело това OSB? 2-ка или 3-ка? И като си отговориш тогава сравни цените.
Hristian78 - помощник
8180 написа:
Hristian78 написа:
Но да попитам колко см вата с колко дебел панел сравняваш? Понякога този размер има значение.
Ламбдата на полиуретановите панели(защото имат и с екструдиран полистирол) е 0,023, а каменна вата е с ламбда 0,038. По тези данни 8см от полиуретановия ISOTEC го сравнявам с 13 см каменна вата с плътност 130 кг/куб.м. Един познат ми каза, че по-малко плътната вата се свлича след време по наклона.
Tsilkov - майстор
Вата за скатен покрив положена между ребра става и 15-20 кг/м3! Тя самата пък си е направо евтина -45-60 лв/м3 (пак за ламбда 0,038). Тоя панел на цена на дребно (за малки обекти) съм убеден че цената му няма да е никак приятна дори само заради транспорта.
Hristian78 - помощник
Вадим Владимиров написа:
И аз да попитам. Като си видял панела, разгледа ли го хубаво? Какво са ти казали относно вентилирането на подпокривното пространство? Работил съм с тях. И не мисля повече да ги пипам. И на теб ще препоръчам същото. Избери си класиката. По възможност смени си OSB с дъски. И в тая връзка да попитам. Понеже ще слагаш тези панели, това предполага керемиди. Защо са ти оферирали OSB? Колко е дебело това OSB? 2-ка или 3-ка? И като си отговориш тогава сравни цените.
Какво точно не ти хареса в панелите? Трудно се работи с тях или дават проблеми по покрива в последствие? Аз доста обстойно ги разгледах, защото през зимата бях проучвал подробно какви са проблемите при покривите с изолация, четох и по разни немски форуми. Ако се занимаваш наистина с направа на покриви, знаеш, че единствената възможност за вентилация на обитаемото пространство, както на всяко друго такова си остава прозореца/не съм привърженик на принудителната вентилация като при пасивните сгради/. Предполагам добре знаеш, че когато се прави изолация на покрива с вата под нея се слага пароизолация, защото иначе тя се овлажнява и мухлясва. Ако си слагал вата без пароизолация по-добре отиди да прегледаш покривите. Така че от тази гледна точка не виждам разлика между ватата и ISOTEC.
Бях се спрял на варианта с OSB, защото в България всички дъски са сурови и ако погледнеш покрива след два три месеца има по два пръста фуги между дъските, фолиото провисва там и т.н. ОSB-то в офертата е 22мм, но незная дали е 2-ка или 3-ка, цената му е около 15лв/кв.
Виждам,че си от фирмата с метални керемиди, която също видях на стройко. Момичето от щанда на ISOTEC ми каза, че комбинацията между метална карамида и панелите е много добра и дори ми препоръча вашата фирма, защото сте работили вече с панелите. Ти сега говориш против тях. Може ли да ми кажеш какви са ти аргументите?
Hristian78 - помощник
Tsilkov написа:
Вата за скатен покрив положена между ребра става и 15-20 кг/м3! Тя самата пък си е направо евтина -45-60 лв/м3 (пак за ламбда 0,038). Тоя панел на цена на дребно (за малки обекти) съм убеден че цената му няма да е никак приятна дори само заради транспорта.
Ватата на рула с плътност 15-20 кг/куб, още като я видя и виждам, че няма да изкара дълго. Отвори един покрив с такава вата след 2-3 години и ще разбереш защо. Гледал съм в немски сайтове доста снимки на стари покриви с изолация от вата, които ги ремонтират и се вижда на кокво е станала. Затова вече там използват вата на плочи с висока плътност, която не се свлича и не мухлясва ако е добре защитена.
Цената, която ми дадоха за ISOTEC е от техния склад в София. Ще си наема камион за един градски курс. Покривът ми не е голям - около 130кв.м.
gechev - специалист
Hristian78 написа:
8180 написа:
Hristian78 написа:
Ламбдата на полиуретановите панели(защото имат и с екструдиран полистирол) е 0,023, а каменна вата е с ламбда 0,038. По тези данни 8см от полиуретановия ISOTEC го сравнявам с 13 см каменна вата с плътност 130 кг/куб.м. Един познат ми каза, че по-малко плътната вата се свлича след време по наклона.
БРАВО НА ТАКИВА ТЪРГОВЦИ. Ламбда 0,023 W/mK. Как са го направили? Машалла. Ами ламбдата на сухия въздух пасти да яде /0,025 W/mK /. Само като видя такива простотии и бягам, бягам. :axe:

Тема "изолация на покрива с ISOTEC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: