От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Големия недостатък на ръчната схема от този тип е,че никога не знаеш панела горе в коя позиция е-може да се окаже че ефективно бяга от слънцето.А ако не ползваш електронен седмичен таймер при едно спиране на тока трбява сверяване и т н.
todortv - майстор
За да знаеш в коя позиция е, трябва обратна връзка по преместване.
Колко фабрични контролера го предлагат?
Горната схема е със седмичен дневен таймер, предполагам с вградена батерия.
Донякъде недостатъците се компенсират с лампата и бутона..... :-D
Пък и човека се спря на този вариант, по-добре от стационарен.
:partyman:
fox_vt - майстор
Аз ползвам за целта автоматичен позиционер и това е единствената разлика с горната схема.Чиста работа -завърташ колектора в първа позиция и запаметяваш,завърташ във втора и запаметяваш и т н до 9 при мен.Ивъв всеки един момент като погледна виждам на дисплея на коя позиция е и дали е "в час" със графика.А със дистанционното мога да го завъртя във коя да е позиция.Със индикацията на инвертиращото реле пък се вижда в коя посока се движи в момента колектора и се разбира дали е спирал тока ако позициите съвпадат.Но въпреки всички тези благинки най важната заради която препочетох нея пред тази опростената на автора на темата,е това че мога да наглася колектора да "нощува" на средна позиция която е най устойчива на вятър,а това даже и оригиналния контролер от където крадох идеята го няма :lol:
vanku60 - напреднал
todortv , благодаря за схемата.Изглежда лесна,но ще трябват 24в. релета или 12в. захранвани през7812.А този дневен таймер който предлагаш в началото на темата ще върши ли работа т.е. веднъж настроен всеки ден ще си изпълнява тези 7-8 включвания докато не се променят настройките.Ако е така да го поръчвам.Впрочем аз отстоя на 37 км.северно от В.Търново и ако в някой магазин се среща тази джаджа бих могъл да намина да я закупя.
vox,този твой програмируем позиционер освен позициите запаметява ли и часа в който да ги реализира , ако споделиш марка, модел ,цена щесъм благодарен.
todortv - майстор
Този, който съм посочил е примерен и не знам дали има батерия.
Ще ти трябва с вградена батерия. Примерно :
Изображение
Или такъв за шина:
Изображение

Обърни внимание на захранването и контактите на горепосочените таймери е на 220В.
На схемата таймера е за 24В. Ще трябва реле на 220В да повтаря състоянието на таймера.
Схемата няма нужда от стабилизатор.
Каква е консумацията на мотора? 7824 мисля, че няма да свърши работа.
Ако захранването е с достатъчна мощност и мрежовото напрежение не варира, мисля че няма нужда от стабилизатор.
Ако не намериш релета с 6 контакта, можеш да сдвоиш 2х3.
fox_vt - майстор
vanku60 написа:
..
vox,този твой програмируем позиционер освен позициите запаметява ли и часа в който да ги реализира , ако споделиш марка, модел ,цена щесъм благодарен.
Позиционера е този
Прикачен файл:
20120517_194336(1).jpg
Струва 50 лв и е със дистанционно.Той запаметява позициите на колектора т. е. слагаш колектора на първа позиция и той я запомня,завърташ колектора на втора и той я запомня и т н.След това като натиснеш на дистанционното цифра 1 той завърта мотора и колектора до позиция 1.Ако дадеш бутон НАгоре той задвижва една позиция нагоре.Също както сменяш каналите на телевизора като цъкаш нагоре и надолу.След това за да се върти колектора в точно определени часове изплзвам подобен седмичен таймер показан от колегата тодор.Той подава импулс към дистанционното на позиционера да отиде една позиция нагоре или надолу.
Прикачен файл:
20120526_170800.jpg
На тази снимка се вижда кутията на управлението,средната голяма платка е платката от позиционера на първата снимка,която съм извадил от неговата кутия.Трафа е също негов като го ползвам и за 12 в захранване на другите платки.Изплзвал съм само три релета като едното е 220 волтово тъй като седмичния таймер подава 220 волта.
Прикачен файл:
20120702_211456.jpg
На тази снимка се вижда отдясно на кутията седмичния таймер.Горе в ляво съм закачил листа с графика на колектора,който вече го знам наизуст.Таймера е със 16 позиции за денонощие и ги изплзвам всичките.Сутрин във 06:45/P4
06:50/P3
06:55/P2
07:00/P1 там стои до 10:30 и отива на P2
11:30/P3
12:00/P4
13:00/P5
13:30/P6
14:30/P7
15:30/P8
16:30/P9
стои там до 18:30 и минава на P8
18:35/P7
18:40/P6
18:45/P5 на тая позиция нощува и всичко се повтаря на другия ден.
ben84 - специалист
Не разбрах защо отминахте предложението на ig_ivanov за ел. слънчогледа?
fox_vt - майстор
Аз доколкото разбрах когато фотоелементите не са осветени двигателя се задейства докато не се осветят.какво правим през ноща?Цяла нощ търсим светлина ли.А ако се заоблачи пак постоянно въртене нанякъде.Не че няма такива схеми но са къде къде по сложни сякаш,иначе всичко е възможно.Пък и дали ще търсим слънцето автоматично,дали ще го чакаме да се покаже е все същото.Слънцето винаги е на определени положения,ако ги знаеш и настроиш си хванал дявола за шлифера :-D
ben84 - специалист
fox_vt написа:
Аз доколкото разбрах когато фотоелементите не са осветени двигателя се задейства докато не се осветят.какво правим през ноща?Цяла нощ търсим светлина ли. :-D
Ако преправим управляващата част като на картинката долу, няма да търси светлина като се заоблачи или през нощта. Обаче ще бъдат двете релета включени постоянно или през нощта или през деня.
Ако и консумацията на реленцата те притеснява, може същата схема едно фото реле просто да я изключва при определена осветеност.

За фотоелементи е тая работа. :partyman:

Прикачен файл

cats.jpg
cats.jpg (34.4 KиБ) Видяна 2240 пъти
fox_vt - майстор
Е ако се преправи така схемата как тогава ще търси слънцето?Как ще разпознае че е облачно или че е излязло от обхват и трява да се завърти?

Тема "каква схема за почасово включване на електродвигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: